Vasa: Το καμάρι της Σουηδικής αυτοκρατορίας που ναυάγησε στο παρθενικό του ταξίδι- Το μοναδικό σκαρί του 1600 που έχει διασωθεί [videos]

Vasa (ship, 1627), 64 Gun Warship, Stockholm, Sweden -via wikimedia.org




Το ξεκίνημά του ήταν άτυχο – 333 χρόνια στο βυθό της θάλασσας αφού βυθίστηκε λίγα λεπτά μετά την έναρξη του παρθενικού του ταξιδιού – αλλά στα χρόνια από τότε που διασώθηκε, το σουηδικό πολεμικό πλοίο Vasa του 17ου αιώνα έγινε ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα της Σουηδίας.

Το σκάφος, ωστόσο, αντιμετωπίζει τώρα μια νέα πρόκληση για την επιβίωσή του, καθώς οι συντηρητές του προειδοποιούν ότι κινδυνεύει να καταρρεύσει εάν δεν αποκτήσει μια νέα δομή στήριξης κόστους 150 εκατομμυρίων κορωνών (£11,8 εκατ.).

Προκειμένου να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη διατήρησή του, το Μουσείο Vasa στη Στοκχόλμη – όπου το πλοίο εκτίθεται από το 1990 – λέει ότι το πλοίο χρειάζεται επειγόντως έναν νέο εσωτερικό σκελετό στήριξης.

Η καθέλκυση του εξαιρετικά διακοσμημένου πλοίου, που παρήγγειλε ο Γουσταύος Β’ Αδόλφος στο απόγειο της σουηδικής αυτοκρατορίας, είχε σκοπό να επιδείξει τη δύναμη του βασιλιά. Βυθίστηκε μόλις 1.300 μέτρα από το πρώτο του ταξίδι.

Με την προστασία των υφάλμυρών νερών της Βαλτικής το 1961, είχε μια ενεργή μεταθανάτια ζωή και προσέλκυσε περισσότερους από 1 εκατομμύριο επισκέπτες ετησίως.

Για την επιδιόρθωσή του πραγματοποιούνται δοκιμαστικές λειτουργίες σε μοντέλα πλήρους κλίμακας ωστόσο, δεν είναι γνωστό ακριβώς πόσο ζυγίζει το σκάφος. Υπολογίζουν μεταξύ 900 και 1.000 τόνους.

To Vasa, είναι μοναδικό στο είδος του. Δεν υπάρχει άλλο διατηρημένο πλοίο από το 1600 σε αυτή την κατάσταση στον κόσμο.

Mε πληροφορίες από theguardian.com
Ελλάδα Αθήνα 

Άγαλμα η Σακίρα: Χάλκινη και με ύψος 6,5 μέτρα η Κολομβιανή σταρ δεσπόζει σε πλατεία της γενέτειράς της [photos, video]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: