«Το Ισραήλ δεν θα ταπεινώσει ξανά Παλαιστινίους αιχμαλώτους αφήνοντας τους με τα εσώρουχα» λένε οι ΗΠΑ μετά την παγκόσμια κατακραυγή [βίντεο]

Ισραηλινοί στρατιώτες πάνω από αιχμαλώτους Παλαιστινίους τους οποίους έχουν αφήσει με τα εσώρουχα. Photo via YouTube




Το Ισραήλ αναγνωρίζει ότι η λήψη και η μετάδοση εικόνων δεκάδων Παλαιστινίων με εσώρουχα στη Λωρίδα της Γάζας ήταν ανάρμοστες και δεσμεύεται να εγκαταλειφθεί η πρακτική αυτή, δήλωσε χθες, Τετάρτη, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Μίλερ.

Τα ισραηλινά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν την περασμένη εβδομάδα βίντεο που έδειχναν δεκάδες Παλαιστίνιους που φορούσαν μόνον εσώρουχο, με δεμένα τα μάτια, υπό την φρούρηση Ισραηλινών στρατιωτών στη Λωρίδα της Γάζας, προκαλώντας έντονη πολεμική στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ανησυχία σε αριθμό πρωτευουσών.

Οι ΗΠΑ γνωστοποίησαν δημοσίως την “ανησυχία” τους σχετικά με την μετάδοση εικόνων αυτού του είδους και δήλωσαν ότι ήρθαν σε επαφή με τις ισραηλινές αρχές για εξηγήσεις.

“Αυτοί (οι Ισραηλινοί) μας διευκρίνισαν ότι οι φωτογραφίες αυτές δεν θα έπρεπε να έχουν ληφθεί, ότι δεν θα έπρεπε να έχουν μεταδοθεί και δήλωσαν σαφώς ότι στο μέλλον αυτή δεν θα είναι πλέον η πρακτική τους, και ότι, αν προχωρούν σε σωματικές έρευνες κρατουμένων, θα τους επιστρέφουν αμέσως τα ρούχα τους”, δήλωσε ο Μάθιου Μίλερ κατά την καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Δεχόμενος πιέσεις να απαντήσει σχετικά με το αν το Ισραήλ κρίνει ανάρμοστη τη μετάδοση εικόνων ή την ίδια την πρακτική των ερευνών, ο εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι το Ισραήλ έχει υποστεί επιθέσεις αυτοκτονίας στο παρελθόν.

“Εναπόκειται στο Ισραήλ να αποφασίσει τι μέτρα θα λαμβάνει για την πραγματοποίηση ερευνών σε κρατούμενους. Ωστόσο αν λαμβάνουν μέτρα για την αφαίρεση των ρούχων κρατουμένων (…) το σημαντικό είναι να τους επιστρέφουν αμέσως τα ρούχα τους και να συμπεριφέρονται με τρόπο που είναι συμβατός με την ανθρώπινη μεταχείριση των κρατουμένων”, δήλωσε.

Στα βίντεο και τις φωτογραφίες που μεταδόθηκαν την περασμένη Πέμπτη σε ώρα μεγάλης τηλεθέασης από τα ισραηλινά τηλεοπτικά δίκτυα, φαίνονται άνδρες στη σειρά, καθισμένοι στα γόνατα, με σκυμμένο το κεφάλι, όλοι φορώντας μόνον τα εσώρουχά τους στο κέντρο μιας πόλης.

Ανάλυση των εικόνων αυτών από την ομάδα επαλήθευσης του AFP FactCheck επιτρέπει να διαφανεί ότι αυτές ελήφθησαν στην περιοχή Μπέιτ Λάχια, στο βόρειο τμήμα της Γάζας.

Το Ισραήλ πολεμά τη Χαμάς στην Λωρίδα της Γάζας, μετά την επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στο έδαφός του στις 7 Οκτωβρίου, που στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 1.200 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ουάσινγκτον, ΗΠΑ

Παρά τις διεθνείς εκκλήσεις, οι περισσότεροι Ισραηλινοί επιθυμούν συνέχιση των επιχειρήσεων στη Γάζα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: