Μπορεί να επιστρέψει ο Τραμπ; Τι σημαίνει στην πράξη η απόφαση του δικαστηρίου του Κολοράντο να «μπλοκάρει» την υποψηφιότητά του για τις εκλογές του 2024

FILE PHOTO Former President of the United States, Donald J. Trump, EPA/SARAH YENESEL




Η απόφαση του δικαστηρίου του Κολοράντο ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει δικαίωμα να θέσει ξανά υποψηφιότητα για την προεδρία, ως υποκινητής των δραματικών γεγονότων στο Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου 2021, ενεργοποίησε πολιτικά ρίχτερ στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Το δικαστήριο, επικαλείται για την απόφασή του, τροπολογίες του Αμερικανικού Συντάγματος που αποκλείουν άτομα που συμμετείχαν σε εξεγέρσεις να θεωρούνται επιλέξιμα ως υποψήφιοι των Ρεπουμπλικανών στην πολιτεία.

Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είναι φαβορί για την επιλογή των Ρεπουμπλικανών στις εκλογές του Νοεμβρίου, έχει ήδη διαμηνύσει ότι θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά της απόφασης.

Καθώς η επόμενη ημέρα είναι αρκετά θολή, οι παρακάτω ερωταπαντήσεις ίσως ξεδιαλύνουν το τοπίο.

Γιατί το Ανώτατο Δικαστήριο του Κολοράντο εξέδωσε αυτή την απόφαση;

Όπως εξηγεί το BBC, το Ανώτατο Δικαστήριο του Κολοράντο διαπίστωσε «σαφείς και πειστικές αποδείξεις ότι ο πρόεδρος Τραμπ συμμετείχε σε εξέγερση».

Έκρινε ουσιαστικά –με πλειοψηφία 4 προς 3- πως το Άρθρο 3 της 14ης Τροπολογίας του Συντάγματος είναι εφαρμοστέο στην υπόθεση του πρώην προέδρου.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που χρησιμοποιείται το Άρθρο 3 της 14ης Τροπολογίας του Συντάγματος των ΗΠΑ για να αποκλειστεί ένας υποψήφιος για την προεδρία.

Η μακροσκελής απόφαση των 213 σελίδων ανέφερε ότι οι ενέργειες του κ. Τραμπ κατά την προετοιμασία μέχρι τις 6 Ιανουαρίου συνιστούσαν εξέγερση.

Μπορεί ο Τραμπ να είναι υποψήφιος στις εκλογές του 2024;

Ναι. Αυτή η απόφαση ισχύει μόνο για το Κολοράντο, οπότε ο Τραμπ εξακολουθεί να μπορεί να είναι υποψήφιος στις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών στις υπόλοιπες πολιτείες.

Δεδομένου του προβαδίσματος που φαίνεται να έχει έναντι των άλλων υποψηφίων, μπορεί να κερδίσει το χρίσμα ακόμη και χωρίς να «κατέβει» στο Κολοράντο.

Στις προεδρικές εκλογές του 2020, ο Τζο Μπάιντεν είχε επικρατήσει με μεγάλη διαφορά του Ντόναλντ Τραμπ στο Κολοράντο.

Σε δεκάδες άλλες πολιτείες των ΗΠΑ έχουν υποβληθεί παρόμοιες αγωγές εις βάρος της υποψηφιότητας του Ντόναλντ Τραμπ. Αυτή η απόφαση θα μπορούσε να καταστήσει πιο πιθανό κάποιες από τις αγωγές αυτές να γίνουν δεκτές.

Εφόσον απαγορευόταν η υποψηφιότητά του σε κάποια από τις πολιτείες όπου θα μπορούσε να επικρατήσει επί του Τζο Μπάιντεν, εκτιμάται ότι θα μπορούσε να επηρεαστεί η κούρσα για την προεδρία.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα;

Η εκστρατεία του Τραμπ έχει ήδη προαναγγείλει ότι θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ. Αδιευκρίνιστο παραμένει πότε θα εκδικαστεί η υπόθεση.

Εφόσον η ομάδα του Τραμπ έχει ασκήσει έφεση έως τις 4 Ιανουαρίου, το όνομά του θα παραμείνει στο ψηφοδέλτιο στο Κολοράντο, έως ότου το Ανώτατο Δικαστήριο εκδώσει την απόφασή του.

Οι δικαστές θα πρέπει να εξετάσουν τα νομικά επιχειρήματα, αλλά θα δεχθούν πιέσεις για να αποφασίσουν πριν από τις προκριματικές της 5 Μαρτίου.

Η απόφασή τους θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε εθνικό επίπεδο και να έχει αντίκτυπο σε αγωγές σε άλλες πολιτείες.

Η ισορροπία του Ανώτατου Δικαστηρίου επηρεάστηκε τα τελευταία χρόνια, εν μέρει λόγω του διορισμού τριών συντηρητικών δικαστών από τον Τραμπ.

Ποια νομικά ζητήματα πρέπει να εξεταστούν;

Υπάρχουν δύο βασικά νομικά ζητήματα που πρέπει να εξεταστούν.

Το ένα είναι εάν οι ενέργειες του κ. Τραμπ πριν την εισβολή στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ ισοδυναμούν με εξέγερση.
Το άλλο ζήτημα είναι εάν το άρθρο 3 αφορά και στον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Ποιος είναι ο πολιτικός αντίκτυπος;

Η εκστρατεία του Τραμπ λέει ότι η απόφαση αποτελεί ακόμη ένα παράδειγμα του συστήματος δικαιοσύνης που χρησιμοποιείται για τη δίωξη του πρώην προέδρου των ΗΠΑ.

Ακόμη και ορισμένοι από τους πολιτικούς αντιπάλους του Τραμπ έχουν περιγράψει την απόφαση ως αντιδημοκρατική.

«Νομίζω ότι οι ψηφοφόροι αυτής της χώρας θα πρέπει να τον εμποδίσουν να είναι πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών», είπε ο Ρεπουμπλικανός Κρις Κρίστι, σφοδρός επικριτής του Τραμπ.

Ο Τραμπ έχει αντιμετωπίσει μια σειρά από νομικές προκλήσεις από τότε που άφησε την εξουσία το 2021, συμπεριλαμβανομένων αρκετών ποινικών κατηγοριών.

Ωστόσο, η δημοτικότητά του δεν έχει μειωθεί και στην πραγματικότητα φαίνεται να έχουν ενεργοποιηθεί οι υποστηρικτές του.

Με πληροφορίες από BBC

Το απόλυτο (πολιτικό) σοκ στην Αμερική: Η δικαιοσύνη του Κολοράντο αποφάνθηκε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει δικαίωμα να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2024

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: