Τα Βρετανικά «ασημικά» στα χέρια της Μέσης Ανατολής: Στο επενδυτικό ταμείο του Σαουδάραβα μπιν Σαλμάν ο έλεγχος του Χίθροου

FILE PHOTO Travellers arrive at Heathrow Airport in London, Britain EPA/ANDY RAIN




Η Σαουδική Αραβία θα μπορούσε να πάρει τον ουσιαστικό έλεγχο της πλειοψηφίας του αεροδρομίου Χίθροου του Λονδίνου, του μεγαλύτερου αεροδρομίου του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς άλλοι επενδυτές να εξετάζουν το ενδεχόμενο να πουλήσουν τα μερίδιά τους, σύμφωνα με πληροφορίες.

Το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων (PIF) του πλούσιου σε πετρέλαιο κράτους συμμάχησε με τον επενδυτή ιδιωτικών κεφαλαίων (private equity) Ardian και ανακοίνωσε την αγορά μεριδίου 25% του αεροοδρομίου τον περασμένο μήνα από τη Ferrovial, τον ισπανικό κολοσσό υποδομών που ήταν ο κύριος ιδιοκτήτης του Heathrow για 17 χρόνια.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Sunday Times, τουλάχιστον ένας άλλος μέτοχος είναι κοντά στην πώληση των μεριδίων του, ενώ θα μπορούσαν να ακολουθήσουν και άλλα επενδυτικά κεφάλαια.

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας μετόχων του αεροδρομίου, άλλοι επενδυτές – συμπεριλαμβανομένων των διεθνών συνταξιοδοτικών ταμείων με συνολική συμμετοχή που πλησιάζει το 35% – δικαιούνται να πουλήσουν στην ίδια τιμή, η οποία αποτιμά το Heathrow σε περίπου 9,5 δισ. £, που θεωρείται μια γενναιόδωρη αποτίμηση.

Ένας ανώνυμος εκπροσωπος ενός επενδυτή είπε στους Sunday Times: «Σε αυτή την τιμή, πουλάμε κι εμείς».

Οι εκπρόσωποι του Σαουδικού PIF και του Ardian αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Το Χίθροου αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει.Το Saudi PIF και το  Ardian θα διατηρούν τα μερίδιά τους χωριστά, αλλά οι Σαουδάραβες είναι περιορισμένοι εταιρικοί επενδυτές στα κεφάλαια υποδομής του Ardian.

Οι άλλοι μέτοχοι στη μητρική εταιρεία του Χίθροου έχουν επικεφαλής την Επενδυτική Αρχή του Κατάρ, η οποία έχει μερίδιο 20% και φαίνεται ότι είναι απρόθυμοι να πουλήσουν στους Σαουδάραβες. Πέντε άλλοι μέτοχοι κατέχουν μεταξύ 10 και 12,6%, συμπεριλαμβανομένων των κρατικών επενδυτικών ταμείων της Κίνας και της Σιγκαπούρης, οι οποίοι θεωρούνται επίσης απίθανοι πωλητές.

Οι άλλοι τρεις επενδυτές είναι συνταξιοδοτικά ταμεία από τον Καναδά, την Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο: το Caisse de dépôt et placement du Quebec, το Australian Retirement Trust, η China Investment Corporation και το Universities Superannuation Scheme του Ηνωμένου Βασιλείου. Κανένας τους δεν σχολίασε.

Οι κινήσεις προς τον έλεγχο του Χίθροου από τη Σαουδική Αραβία θα μπορούσαν να αποδειχθούν αμφιλεγόμενες, αν και το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν πολύ πιο χαλαρό όσον αφορά την παρουσία της Μέσης Ανατολής στα λιμάνια από ό,τι, για παράδειγμα, οι ΗΠΑ στο παρελθόν. Η DP World με έδρα το Ντουμπάι κατέχει θαλάσσια λιμάνια του Ηνωμένου Βασιλείου και έχει επιλεγεί να λειτουργεί ελεύθερα κάποια λιμάνια στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το πλούσιο σε πετρέλαιο PIF είναι ένα από τα πιο ενεργά κρατικά επενδυτικά ταμεία στον κόσμο, με περιουσιακά στοιχεία άνω των 700 δισ. δολαρίων (551 δισ. £). Οι πιο αξιοσημείωτες επενδύσεις του ήταν στον αθλητισμό, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς ποδοσφαιρικής ομάδας Newcastle United και της ανάληψης των διοργανώσεων του επαγγελματικού γκολφ. Το PIF ελέγχεται από τον διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, η κυβέρνηση του οποίου έχει κατηγορηθεί για πολλές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο αριθμός των επιβατών του Χίθροου τριπλασιάστηκε το 2022 καθώς τα διεθνή ταξίδια ανέκαμψαν από την Covid. Παρουσίασε ζημία 684 εκατομμυρίων λιρών πέρυσι, σε σύγκριση με ζημιά περίπου 1,3 δισεκατομμυρίων λιρών το 2021.

Το αεροδρόμιο έχει εγκλωβιστεί σε συνεχείς δυσκολίες στην προώθηση της προτεινόμενης επέκτασής του, με νομικές μάχες ενάντια στον προγραμματισμένο τρίτο διάδρομο προσγείωσης, με την κυκλοφορία να είναι ακόμα κάτω από τα επίπεδα του 2019.

Σύμφωνα με το μοντέλο χρηματοδότησης του Χίθροου, ως ο κύριος κόμβος της Βρετανίας και ένα αποτελεσματικό μονοπώλιο, οι χρεώσεις συμφωνούνται και καθορίζονται από την CAA σε μεγάλο βαθμό σύμφωνα με τη ρυθμιστική βάση περιουσιακών στοιχείων του αεροδρομίου ή RAB. Αυτό σημαίνει ότι οι δαπάνες για τις υποδομές αποπληρώνονται σε μεγάλο βαθμό από χρεώσεις, καθιστώντας το αεροδρόμιο ελκυστική μακροπρόθεσμη επένδυση για επενδυτικά ταμεία.

Με πληροφορίες από theguardian.com
Ελλάδα Αθήνα 

Σε γιορτινούς ρυθμούς η αγορά: Ξεκινούν καλάθια Χριστουγέννων και Αϊ Βασίλη, από 12 Δεκεμβρίου και το εορταστικό ωράριο

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: