Secretary-General António Guterres meets with Members of the Ministerial Committee assigned by the Joint Arab-Islamic Extraordinary Summit. At second from left is Hakan Fidan, Minister for Foreign Affairs of the Republic of Türkiye. At third from right is Prince Faisal bin Farhan A.F. Al Furhan Al-Saud, Minister for Foreign Affairs of the Kingdom of Saudi Arabia, followed by Riad Al-Malki, Minister for Foreign Affairs of the State of Palestine, and Retno Lestari Priansari Marsudi, Minister for Foreign Affairs of the Republic of Indonesia. Credit UN Photo, Loey Felipe
Του ΝΙΚΟΥ ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΗ, Λευκωσία
Στο άρθρο μου της περασμένης Κυριακής έγραφα ότι βασικό ζητούμενο για τον εκάστοτε απεσταλμένο του Γ.Γ. του ΟΗΕ είναι η προώθηση των αποφάσεων του διεθνούς οργανισμού περι Κύπρου.
Και σε αυτές τις αποφάσεις το κυρίαρχο στοιχείο είναι η «θέση που αφορά τη μετεξέλιξη του ΕΝΟΣ Κράτους υπο την πολιτειακή μορφή του Ενιαίου Κράτους σε ΕΝΑ και μόνο Κράτος και πάλιν, αλλά υπο την πολιτειακή μορφή του Ομόσπονδου».
Βασικός στόχος να καταλήξουμε σ΄ ένα ΚΑΝΟΝΙΚΟ Κράτος, ισότιμο μέλος του ΟΗΕ και της Ε.Ε. Σε ένα κανονικό κράτος δεν χωρούν εγγυητές και ξένα στρατεύματα.
Αυτά είναι τα κυρίαρχα θέματα του κυπριακού, αυτή είναι η πεμπτουσία του. Θα επαναλάβω επίσης για να μην παρεξηγηθώ από τους ….. καλοθελητές ότι η εσωτερική πτυχή του κυπριακού θα επιλυθεί και πάλιν με βάση τις πρόνοιες των αποφάσεων του ΟΗΕ και τις οποίες πλειστάκις έχω παραθέσει όπως και στο προηγούμενο μου άρθρο.
Γιατί όμως δίνω συνέχεια στο ίδιο θέμα και αυτή την Κυριακή; Διότι έχουν μεσολαβήσει δηλώσεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη και του τούρκου ΥΠΑΜ κ. Γκιουλέρ και του κυρίου Τατάρ. Τι δηλώθηκε;
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δήλωσε μεταξύ άλλων ότι:
Σε ποιο σημείο από τα πιο πάνω μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι οι θέσεις του Προέδρου αντίκεινται στις αρχές και αξίες του ΟΗΕ, της Ε.Ε. και του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου; Σε ποιο σημείο μπορεί οποιοσδήποτε να πει ότι αντιβαίνουν οι τοποθετήσεις του Προέδρου στις αποφάσεις του ΟΗΕ ή της Ε.Ε.;
Σε ποιο σημείο ο Πρόεδρος βρίσκεται αντίθετος με τους στόχους κάθε κύπριου που αγαπά το νησί του και θέλει για την πατρίδα του όσα κάθε λαός επιθυμεί; Σε κανένα σημείο οι δηλώσεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν εξέρχονται των πλαισίων του ΟΗΕ και της Ε.Ε. Σε κανένα σημείο δεν θα μπορούσε να ήταν διαφορετική και η τοποθέτηση του ΟΗΕ άρα ούτε και της απεσταλμένης του Γ.Γ. του Οργανισμού.
Την ίδια μέρα που είχε προβεί στις υπο αναφορά δηλώσεις ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, έκανε δηλώσεις και ο τούρκος υπουργός Άμυνας (ΥΠΑΜ). Τι είπε ο κ. Γκιουλέρ;
Στο ίδιο πνεύμα και οι δηλώσεις του κυρίου Τατάρ.
Πέραν του ότι η επίκληση στις Συνθήκες Εγγύησης και Συμμαχίας, λογικά οδηγούν στην αποκατάσταση του υπο εγγύηση καθεστώτος, άρα επαναφορά εκείνης της Συνταγματικής τάξης, και εκείνου του Κράτους που εγγυήθηκαν, Αγγλία, Τουρκία, Ελλάδα, ρωτώ. Σε ποιο σημείο αυτές οι δηλώσεις συμβαδίζουν με τις αποφάσεις του ΟΗΕ;
Σε ποιο σημείο συμπίπτουν με τους όρους εντολής του Σ.Α προς επίλυση του κυπριακού; Σε ποιο σημείο βρίσκονται εντός παραμέτρων του ΟΗΕ; Σε κανένα.
Η επίμονη αναφορά και μόνο σε τ/κ λαό, είναι η βάση πάνω στην οποία οικοδομούν την όλη επιχειρηματολογία τους για κυριαρχική ισότητα και δύο κράτη. Γιατί αν υπάρχουν δύο λαοί στην Κύπρο, τότε δικαιούνται ο καθένας ξεχωριστά κυριαρχικά δικαιώματα. Εδώ υπάρχει ένας λαός και δύο κοινότητες.
Όταν λοιπόν η κυρία Κουεγιάρ με τον ερχομό της στην Κύπρο ακούσει τις θέσεις των δύο πλευρών, λογικά δεν μπορεί παρά να απορρίψει τη πιθανότητα συζήτησης των πιο πάνω θέσεων της Τουρκίας και του κυρίου Τατάρ. Οι δηλώσεις του τούρκου ΥΠΑΜ είναι ολοκάθαρες. Και έγιναν μάλιστα λίγες μέρες μετά την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα.
Έτσι για να μας στείλουν το μήνυμα αν τυχόν και κάτι παρανοήσατε επι το θετικότερο, από τις δηλώσεις Ερντογάν, ελάτε εδώ και ακούστε. Φυσικά ο τούρκος ΥΠΑΜ ήταν ξεκάθαρος και στα ελλαδοτουρκικά και όλα τα άλλα, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι ισχύει ο σχεδιασμός και το τουρκικό όραμα της «Γαλάζιας και Ουράνιας Πατρίδας».
Αυτές οι δηλώσεις θα πρέπει να προσανατολίσουν τα Ηνωμένα ΄Εθνη και την Ε.Ε., όπως επίσης τις κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδας. Τους μόνους που δεν θα αναπροσανατολίσουν είναι τους ρομαντικούς αιθεροβάμονες της όποιας λύσης. Διότι όποια λύση δεν απαλλάσσει την Κύπρο από την τουρκική κατοχή και επικυριαρχία δεν είναι λύση, ούτε για τους ε/κ, ούτε τους τ/κ.
Δεν είναι λύση για κανένα κύπριο. Δεν είναι λύση για τα καλώς νοούμενα συμφέροντα κανενός λαού και κράτους της περιοχής. Ούτε καν για τον τουρκικό λαό. Ας αναγνωρίσουμε αυτό που όλοι γνωρίζουμε.
Οι εκτός Κύπρου εμπνευστές και σχεδιαστές της όποιας λύσης, έχουν στο μυαλό τους συγκεκριμένη μορφή λύσης εδώ και δεκαετίες. Μια λύση πολύ χαλαρής Ομοσπονδίας με πολλά Συνομοσπονδιακά στοιχεία την οποία θα αποκαλέσουν, αν υπάρξει η συναίνεση των πλευρών, Ομοσπονδία.
Τα Ομοσπονδιακά στοιχεία της λύσης θα είναι αυτά που υποχρεωτικά θα συμπεριληφθούν, λόγω Ε.Ε. Αρα δεν έχουμε απλά να επιλέξουμε μεταξύ Ομοσπονδίας ή Διχοτόμησης. Και που σίγουρα επιλέγουμε Ομοσπονδία. Αλλά έχουμε και μια άλλη επιλογή να κάνουμε. Μεταξύ Ομοσπονδίας και συγκεκαλυμένης Συνομοσπονδίας. Ούτε η διχοτόμηση είναι επιλογή, ούτε η συγκεκαλυμένη Συνομοσπονδία είναι επιλογή. Μόνο η λύση που θα αποδώσει ΕΝΑ κανονικό Κράτος είναι αποδεκτή.
ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE