O Νίκος Ανδρουλάκης στη Βουλή: Μας κοροϊδεύει ο κ. Ερντογάν, χάνουμε χρόνο μαζί του… [video]

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης μιλάει στη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «Μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής», Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές




«Χάνουμε με τον χρόνο μας με τον Ερντογάν» εκτιμά ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή.

Ο κ. Ανδρουλάκης απέρριψε βεβαίως τα περί «ελληνικών απειλών» που εμμέσως διατύπωσε σε συνέντευξή του στην Καθημερινή ο  Τούρκος Πρόεδρος ενώ επεσήμανε ότι η πραγματική πρόθεση του Ερντογάν είναι ένα «τουρκικό» παζάρι με σκοπό να «πάνε όλα στη Χάγη».

Το σχετικό απόσπασμα από την ομιλία Ανδρουλάκη είναι το εξής:

«Διαβάσαμε σήμερα μία συνέντευξή του. Τι μας είπε ο κ.Ερντογάν; «Δεν σας απειλούμε, αν δεν μας απειλήσετε». Μας κοροϊδεύει ο κ. Ερντογάν, όπως καταλαβαίνετε. Μάλλον δεν ξέρει τι σημαίνει casus belli και λέει πως εμείς απειλούμε την Τουρκία. Υπονοεί ο κ. Ερντογάν ότι αύριο θα θέσει το θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών. Επειδή θεωρεί ότι εμείς απειλούμε την Τουρκία. Οι συνθήκες είναι ξεκάθαρες και έχουμε κάθε δικαίωμα να έχουμε εξοπλισμό, στρατό και περιφρούρηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Όπως επιτρέπει το διεθνές δίκαιο και οι συνθήκες.

Τι άλλο λέει ο κ. Ερντογάν; «Όλα στη Χάγη». «Όλα στο τραπέζι». Τουρκικό παζάρι από τον κ. Ερντογάν.

Είναι ωραία τα πρωτοσέλιδα να λέμε ότι δεν υπάρχει κρίση, αλλά την κρίση τη βιώνουν οι Ελληνοκύπριοι στα Βαρώσια με τις πρακτικές του ψευδοκράτους και του ίδιου του Ερντογάν. Δεν είναι μόνο το Αιγαίο και η Ανατολική Μεσόγειος. Είναι και το Κυπριακό. Εγώ σας λέω ότι χάνουμε χρόνο. Δεν λέω να μη συζητάμε, αλλά χάνουμε χρόνο. Και θα σας πω ποιο είναι το λάθος κατά την ταπεινή μας άποψη. Διότι έχουμε χειριστεί αυτά τα θέματα -και το Ελσίνκι- με αξιοπιστία και εθνική αξιοπρέπεια.

Δεν υπάρχει ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Όσο συνεχίζεται το ίδιο στόρι, ποιους βοηθάτε; Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία, μέσα από ένα έωλο αφήγημα μιας δήθεν ευρωπαϊκής προοπτικής, να κάνουν διμερείς οικονομικές σχέσεις με την Τουρκία. Και όλα τα άλλα πάνε περίπατο. Όλη αυτή η στρατηγική επιτρέπει στη Γερμανία και σε άλλες χώρες να βάζουν το τεράστιο ζήτημα της τούρκικης προκλητικότητας κάτω από το χαλί. Να κάνουν τους ευρωπαϊκούς λαούς να μη βλέπουν τον ελέφαντα που είναι στο δωμάτιο. Γι’ αυτό, λοιπόν, εμείς έχουμε μία σταθερή θέση. Πρέπει να πρωταγωνιστήσει η ελληνική εξωτερική πολιτική για να σταματήσει αυτή η κοροϊδία της δήθεν ευρωπαϊκής προοπτικής. Δεν υπάρχει ευρωπαϊκή προοπτική για μία χώρα που καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα στο εσωτερικό της και τα κυριαρχικά δικαιώματα χωρών της ΕΕ. Τι υπάρχει, λοιπόν; Τι πρέπει να συζητήσουμε με τους εταίρους μας;

Διότι δεν είναι διμερές το πρόβλημα. Είναι ευρωτουρκικό το ζήτημα. Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουν ότι πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν την ασφάλεια στην Κύπρο, στην Ελλάδα, στη Φινλανδία, στη Σουηδία. Πέραν από το ΝΑΤΟ. Με τον ευρωστρατό, με την κοινή εξωτερική πολιτική.

  • Και στις ευρωτουρκικές σχέσεις δεν είναι μόνο το μεταναστευτικό. Είναι και άλλα θέματα. Για αυτό, εμείς προτείνουμε ότι πρέπει να ανοίξει διάλογος μιας νέας εμπορικής συμφωνίας με την Τουρκία -που θα είναι το καρότο- με την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης του 1995. Και εμείς να επιτύχουμε έναν μηχανισμό αυτοματοποιημένων οικονομικών κυρώσεων. Διότι, σήμερα, χρειάζεται ομοφωνία για να έχουμε κυρώσεις. Εγώ διαφωνώ με την ομοφωνία στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Να μείνει μόνο το βέτο για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Αυτό υπάρχει και δεν μπορεί να καταργηθεί, γιατί είναι ζωτικό σημείο που αφορά στους ευρωπαϊκούς κανόνες και στις ευρωπαϊκές συνθήκες. Αλλά να μην υπάρχει ομοφωνία στις κυρώσεις. Και, επειδή υπάρχουν χώρες όπως η Ουγγαρία με τον Όρμπαν, η Ολλανδία τώρα, που δεν ξέρουμε τι θα κάνουν, εμείς θέλουμε αυτόν τον αυτοματοποιημένο μηχανισμό. Όποτε η Τουρκία καταπατά ανθρώπινα δικαιώματα μέσα στο εσωτερικό της ή κυριαρχικά δικαιώματα ευρωπαϊκών χωρών, να λειτουργεί απευθείας ένα πλαίσιο ισχυρών οικονομικών κυρώσεων που θα κάνουν την Τουρκία, μια χώρα βαθιά οικονομικά εξαρτώμενη από την ΕΕ, να αποδέχεται το διεθνές δίκαιο. Και όχι να πληρώνει ο ελληνικός λαός δισεκατομμύρια όπλα σε Γερμανία, Γαλλία και κάποιοι να κάνουν τους Πόντιους Πιλάτους.

Αυτό για εμάς είναι μια ολοκληρωμένη εξωτερική πολιτική και μια σύγχρονη προσέγγιση. Μαζί, επιτέλους, με το εμπάργκο όπλων των ευρωπαϊκών κρατών και της Αμερικής προς τον ταραξία Ερντογάν.

Στη Μητρόπολη Αυστρίας και την Ελληνική Εθνική Σχολή Βιέννης η Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: