Μήνες πριν την οριστική αυλαία για τα Τ-2 Buckeye ο επίλογος είναι βαρύς για την πολεμική αεροπορία-Η μοιραία πτήση για τον Επισμηναγό Επαμεινώνδα Κωστέα

Ο Επισμηναγός Επαμεινώνδας Κωστέας έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια επιχειρησιακής εκπαιδευτικής πτήσης με αεροσκάφος Τ-2, λίγο πριν την προσγείωσή του στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας. Πηγή εικόνας: Πολεμική Αεροπορία.




ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ//HELLAS JOURNAL

Ήταν το 3ο Τ-2 Buckeye που κατέπεσε την τελευταία 5ετία, παρασέρνοντας στον θάνατο τον Επισμηναγό Επαμεινώνδα Κωστέα.

Τον Ιανουάριο του 2018, Τ-2 είχε καταπέσει στην ευρύτερη περιοχή του αεροδρομίου της Καλαμάτας. Οι δυο ιπτάμενοι είχαν προλάβει να κάνουν χρήση του εκτινασσόμενου καθίσματος.

8 μήνες μετά, τον Αύγουστο, ένα ακόμη Τ-2 είχε συντριβεί κοντά στην Σπάρτη. Τότε ο εκπαιδευτής Επισμηναγός Νικόλαος Βασιλείου, για άγνωστο λόγο, δεν είχε καταφέρει να ενεργοποιήσει το εκτινασσόμενο κάθισμα. Αντιθέτως, ο συγκυβερνήτης το είχε κάνει, γεγονός που τον έσωσε.

Σύμφωνα με την σελίδα της πολεμικής αεροπορίας που παραπέμπει σε σύνδεσμο του πανελλήνιου συλλόγου οικογενειών πεσόντων της Π.Α, ακόμη τέσσερις ιπτάμενοι, από το 1977 έως το 1996, έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια πτήσης με το Τ-2 Buckeye.

Σχεδόν μισός αιώνας επιχειρησιακής ζωής έχει περάσει για τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη Τ-2 Buckeye, τα οποία οδεύουν στη «συνταξιοδότηση» το πρώτο 5μηνο του 2024.

Όμως πριν από αυτή, πήραν μαζί τους τον 40χρονο Επισμηναγό που έκανε την τελευταία του πτήση στον συγκεκριμένο τύπο αεροσκάφους, καθώς το επόμενο διάστημα θα πετούσε ως εκπαιδευτής με τα Τ-6 Texan.

Για τα Τ-2 Buckeye πολλοί Αρχηγοί της πολεμικής αεροπορίας είχαν κρούσει των κώδωνα του κινδύνου, όχι γιατί είναι αεροσκάφη που βγάζουν βλάβες, αλλά για την παλαιότητα τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο η χώρα μας έχει απομείνει να εκπαιδεύει σειρές ιπταμένων με Τ-2 εδώ και δεκαετίες.

Οι μελέτες που είχαν γίνει από την πολεμική αεροπορία έδειχναν ότι τα Τ-2 κάθε ημέρα που περνούσε ολοκλήρωναν όλο και περισσότερο τον επιχειρησιακό τους βίο και αν δεν ερχόταν η συμφωνία με το Ισραήλ, το αδιέξοδο για την πολεμική αεροπορία ήταν ήδη ορατό.

430.000 εκπαιδευτικές ώρες πτήσεως

Μέσα σε αυτά τα 48 χρόνια επίπονης εκπαίδευσης, σύμφωνα με τα στοιχεία που διατηρεί η πολεμική αεροπορία, οι ώρες πτήσης για τα Τ-2 έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τις 430.000. Και το stick στο cockpit των Buckeye έχουν κρατήσει πάνω από 2500 αεροπόροι.

45 τάξεις της Σχολής Ικάρων «μυήθηκαν» στα μυστικά της ελληνικής αεροπορικής τακτικής με jet αεροσκάφος μέσα από το Τ-2, για το οποίο εκείνο που ξεχώριζε πάντα ήταν η ιδιαίτερα αυστηρή συντήρηση που γίνεται από τους μηχανικούς στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος.

Άλλωστε ο συγκεντρωτικός αριθμός από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 έως σήμερα μαρτυρά ότι το Τ-2 αποτέλεσε ένα αξιόπιστο εκπαιδευτικό αεροσκάφος, το οποίο όμως πλέον πρέπει να προσγειωθεί, ακόμη κι αν οι μηχανικοί το προσέχουν και το διατηρούν σε εγκεκριμένη πτητική κατάσταση.

Πολλοί, από αυτές τις 45 τάξεις, είναι σήμερα η ηγεσία της αεροπορίας και άλλοι αποτελούν την εναέρια ασπίδα της χώρας απέναντι σε κάθε επιβουλέα. Η προμήθεια 40 εκπαιδευτικών αυτού του τύπου το 1976 είχε αναμορφώσει ριζικά το σύστημα της αεροπορικής εκπαίδευσης. Οι δυνατότητες του νέου εκπαιδευτικού της εποχής εκείνης παρείχαν στην προκεχωρημένη εκπαίδευση, αλλά και στην εκπαίδευση όπλων πρωτόγνωρες δυνατότητες
που δεν μπορούσαν να συγκριθούν μ’ εκείνες των Τ-33 που αντικατέστησαν.

Φωτο Τα Τ-2 έχουν συμπληρώσει 48 έτη επιχειρησιακού εκπαιδευτικού βίου με πάνω από 430.000 ώρες πτήσης.
Πηγή Hellasjournal

Τον Μάρτιο οι πρώτοι Ίκαροι με τα stick των Μ-346

Πριν από 6 ημέρες, την 21η Δεκεμβρίου τροχοδρόμησε στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος το 4ο νέο εκπαιδευτικό αεροσκάφος Μ-346, που νοικιάζει η χώρα μας από Ισραηλινή εταιρεία με την οποία έχει συνάψει συμφωνία για 20 χρόνια.

Τον Μάρτιο αναμένονται ακόμη 2 jet Μ-346 και με την συμπλήρωση του αριθμού των πρώτων 6 θα ενεργοποιηθεί η νέα εποχή στην εκπαίδευση με τα Ιταλικά εκπαιδευτικά που νοικιάζονται από την πολεμική αεροπορία.

Άλλωστε η νέα σειρά ιπταμένων που έχουν επιλεγεί να συνεχίσουν στα μαχητικά αεροσκάφη ήδη μελετούν το θεωρητικό σκέλος των Μ-346, ώστε όταν φτάσουν στην χώρα μας και τ’ άλλα δυο, να εκκινήσει η εκπαίδευσή τους και οι πτήσεις.

Έως τώρα με την 4τράδα των Μ-346 πετούν οι εκπαιδευτές ώστε να μάθουν όλα εκείνα τα «μυστικά» του νέου εκπαιδευτικού αεροσκάφους που θα βοηθήσει σημαντικά τις νέες σειρές αεροπόρων.

Οι πρωταρχικοί στόχοι, που τέθηκαν κατά τον σχεδιασμό και την κατασκευή του M-346, περιλαμβάνουν, υψηλό επίπεδο ελιγμών και ενεργειακής απόδοσης, συγκρίσιμο με αυτά των μαχητών της σημερινής γενιάς.

Διαθέτει εξαιρετικά χαρακτηριστικά χειρισμού, λόγω της αεροδυναμικής σχεδίασης και το ψηφιακό
σύστημα ελέγχου πτήσης που ενσωματώνει. Διαθέτει επίσης ευρύ φάσμα ικανότητας επιθετικών ενεργειών, για ρεαλιστική εκπαίδευση και  εξοικείωση με σενάρια αερομαχιών.

Η δυνατότητα προσομοίωσης κατά την πτήση, λόγω των προηγμένων ηλεκτρονικών του, συμπεριλαμβανομένων των ολοκληρωμένων συστημάτων προσομοίωσης τακτικής εκπαίδευσης και σύνδεσης δεδομένων, επιτρέπουν στον πιλότο να εκπαιδεύεται στα πιο σύγχρονα οπλικά συστήματα που συναντάμε στις μέρες μας, σε ένα άκρως
απαιτητικό και γεμάτο προκλήσεις περιβάλλον.

Οι νέοι αεροπόροι που θα πετούν με τους τύπους των αεροσκαφών 4,5 & 5ης γενιάς, θα είναι πολύ
πιο προσαρμοσμένοι στις απαιτήσεις, από την στιγμή που τα πρώτα jet stick που θα κρατήσουν θα
είναι του ιδιαίτερα σύγχρονου Μ-346.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ

ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

To μέγεθος της απειλής κρίνει την επιλογή της φρεγάτας: Ο γρίφος της ελληνικής αποστολής απέναντι στους Χούθι της Υεμένης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: