Η Λευκωσία προωθεί το σχέδιο για τη δημιουργία θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου: H Bρετανία δηλώνει έτοιμη για παροχή τεχνικής βοήθειας

Ο Βασιλιάς της Ιορδανίας Abdullah II bin Al-Hussein υποδέχεται τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη. ΠΗΓΗ: ΡΙΟ




Επι ποδός για προώθηση της πρωτοβουλίας για δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα βρίσκεται η Λευκωσία, με την Κυβέρνηση να θέτει το ζήτημα στο πλαίσιο των χθεσινών επαφών της στην Ιορδανία και την Αίγυπτο.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Νικολέττας Κουρούσιη στον «Φιλελεύθερο» στην εξίσωση, πλέον, μπαίνει και η πρόθεση των Βρετανών να συνδράμουν, παρέχοντας τεχνική υποστήριξη, ενώ η υλοποίηση της πρότασης εναπόκειται ουσιαστικά στη λήψη πολιτικής απόφασης, με το Ισραήλ να έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο.

Παρά το γεγονός ότι ο σχεδιασμός για τον διάδρομο ουσιαστικά έχει ολοκληρωθεί, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ωστόσο για να ανάψει το «πράσινο φως» για την έναρξη των αποστολών στη Γάζα, αποτελεί περίπλοκο ζήτημα, που απαιτεί σύνθετες διαπραγματεύσεις.

Ως εκ τούτου πραγματοποιείται ένας συνεχής αγώνας δρόμου, προκειμένου να προετοιμαστεί ανάλογα το έδαφος.

Κατά τη διάρκεια των χθεσινών επαφών σε Αίγυπτο και Ιορδανία, συζητήθηκαν διάφοροι παράμετροι της κυπριακής πρότασης και εξετάστηκαν οι δυσκολίες που υπάρχουν.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης συζήτησε με τον Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι τους τρόπους αύξησης της ροής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, με στόχο την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Στο πλαίσιο γενικότερου συντονισμού για παροχή πρόσθετης ανθρωπιστικής βοήθειας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες πτυχές του σχεδιασμού της πρωτοβουλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου για απρόσκοπτη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα.

Ενημέρωσε, επίσης, τον Πρόεδρο Σίσι για την πρόθεση αριθμού κρατών να συμβάλουν στην υλοποίηση του θαλάσσιου διαδρόμου, καθώς και για την αποστολή στην Κύπρο ανθρωπιστικής βοήθειας, στο πλαίσιο δοκιμαστικής εφαρμογής, σε πρώτο στάδιο, της πρωτοβουλίας.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος συζήτησε ενδελεχώς για το ζήτημα και με τον Βασιλιά Αμπντάλλα Β της Ιορδανίας, ο οποίος σημειωτέον έχει εκφράσει δημοσίως τη στήριξη του για την κυπριακή πρωτοβουλία για θαλάσσιο διάδρομο παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Βασιλιάς Αμπντάλλα Β’ συμφώνησαν όπως παραμείνουν σε διαρκή επαφή ως προς την προώθηση της υλοποίησης της πρωτοβουλίας, αλλά και για τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης και ενθάρρυνσης δημιουργίας πολιτικού ορίζοντα, στη βάση της λύσης των δύο κρατών.

Πρόθεση Βρετανών για τεχνική στήριξη

Θα πρέπει ακόμη να σημειωθεί ότι για την υλοποίηση του εγχειρήματος του ανθρωπιστικού διαδρόμου κρίνεται αναγκαία η συνδρομή άλλων κρατών και διεθνών οργανισμών για παροχή τεχνικής – και όχι μόνο- υποστήριξης.

Στο πλαίσιο αυτό, καταγράφεται με θετικό πρόσημο η πρόθεση της Βρετανίας για στήριξη της πρωτοβουλίας με παροχή τεχνικών μέσων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, με αφορμή την επίσκεψη του Προέδρου Χριστοδουλίδη στην Αίγυπτο και την Ιορδανία, η Βρετανία ενημέρωσε την κυπριακή κυβέρνηση ότι είναι έτοιμη να παραχωρήσει σκάφη που μπορούν να προσεγγίσουν αβαθή ύδατα, ώστε η βοήθεια να μεταφέρεται κατευθείαν στο λιμάνι της Γάζας.

Όπως αναφέρεται ακόμη και επιβεβαιώνεται από διπλωματικές πηγές, η Βρετανία έχει ήδη αποστείλει στην Κύπρο για μεταφορά στην Γάζα 80 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας, κυρίως κουβέρτες και αντίσκηνα.

Θα πρέπει ακόμη να καταγραφεί ότι στο πλαίσιο προετοιμασίας της πρωτοβουλίας σε τεχνικό επίπεδο ομάδα τεχνοκρατών επισκέφτηκε το Ισραήλ στα μέσα Νοεμβρίου.

Η κυπριακή ομάδα, η οποία επέστρεψε στην Κύπρο τις προηγούμενες μέρες και η οποία αναμένεται, όπως πληροφορούμαστε, να πραγματοποιήσει δεύτερη επίσκεψη το επόμενο διάστημα, παρακάθησε σε συζητήσεις με αντίστοιχη ομάδα του Ισραήλ, με βασικά θέματα τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα και την ευρύτερη κατάσταση στην Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι τεχνικοί εξέτασαν όλες τις επιλογές και επέστρεψαν στην Κύπρο με εισηγήσεις, ενώ διαμορφώνουν σχέδιο για απόφαση σε πολιτικό επίπεδο.

ΠΗΓΗ: philenews.com 

Συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Μιχάλη Γιωργάλλα στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου του ΟΗΕ: Διεξάγεται στη Γκάνα

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: