Η «ελληνική ροζ σημαία» κατά της έμφυλης βίας: Στη Νέα Υόρκη δήλωση συμπαράστασης, στην Αθήνα πολιτικό ζήτημα – Η απάντηση της δημιουργού Γεωργίας Λαλέ

Η Γεωργία Λαλέ μπροστά από το έργο της, μαζί με τον Έλληνα πρόξενο, Ντίνο Κωνσταντίνου | Instagram/Georgia Lale Studio




Η απόσυρση της ελληνικής ροζ σημαίας, που σηματοδοτούσε την καταδίκη της έμφυλης βίας και των γυναικοκτονιών από έκθεση στο γενικό προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, προκαλεί ποικίλες συζητήσεις και αντιδράσεις, όπως και η τοποθέτησή της.

Το έργο «Neighborhood Guilt» της Γεωργίας Λαλέ εμφανίστηκε στο προξενείο στο πλαίσιο πρωτοβουλίας για την παρουσίαση Ελλήνων καλλιτεχνών που δραστηριοποιούνται στην αμερικανική μεγαλούπολη, αλλά αποσύρθηκε γρήγορα – μετά και από παρέμβαση της κυβέρνησης, λόγω σχετικών καταγγελιών στη Βουλή από τον επικεφαλής του ακραίου δεξιού κόμματος Νίκη, Δημήτρη Νατσιού. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόξενος Ντίνος Κωνσταντίνου, ο οποίος έχει την ευθύνη των εκθέσεων, δέχθηκε παρατηρήσεις για την επιλογή του.

Ενα έργο με πολλαπλά μηνύματα

  • Στην επίσημη παρουσίαση της σημαίας ξεκαθαρίστηκε πως «πραγματεύεται το φαινόμενο της γυναικοκοκτονίας και της ενδοοικογενειακής βίας. Το έργο τέχνης είναι φτιαγμένο από σεντόνια που δώρισαν γυναίκες από την Ελλάδα. Αυτές οι γυναίκες, φαινομενικά, έχουν λίγα κοινά, αλλά έχουν όλες ξαπλώσει σε αυτά τα σεντόνια απελπισμένες και φοβισμένες».

Η ίδια η καλλιτέχνης, κατά την παρουσίαση στο προξενείο, στάθηκε στη σπουδαιότητα της δωρεάς και υπογράμμισε το πόσες γυναίκες έχουν χάσει τη ζωή τους στο ίδιο τους το κρεβάτι, εκεί όπου ονειρεύονταν και ξεκουράζονταν. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Καρολάιν Κράουτς που δολοφονήθηκε από τον σύζυγό της στο δωμάτιό της δίπλα στο μωρό της.

«Θυμάμαι το 2021, μετά την πανδημία, όταν προσπαθούσαμε να συνέλθουμε, σημειώθηκε η τρομερή γυναικοκτονία της Καρολάιν. Δολοφονήθηκε στο κρεβάτι της, δίπλα στο 6 μηνών μωρό της, το μωρό ήταν στο ίδιο δωμάτιο. Αυτό που με συντάραξε ήταν το κρεβάτι, το ίδιο κρεβάτι που έφτιαχνε κάθε πρωί, στο οποίο ονειρευόταν, ξεκούραζε το κορμί της κάθε μέρα» είπε χαρακτηριστικά η Γεωργία Λαλέ στην ομιλία της.

Το σπίτι όμως, «δεν είναι καταφύγιο για ανθρώπους που ζουν σε περιβάλλον κακοποίησης. Αντιθέτως, εκεί είναι που είναι πιο ευάλωτοι, μοναχικοί και εκτεθειμένοι. Η πλειονότητα των θυμάτων γυναικοκτονίας δολοφονούνται στα σπίτια τους και στα κρεβάτια τους. Οι ζωές τους τελειώνουν στο κρεβάτι που στρώνουν κάθε πρωί. Τα σεντόνια τους απορροφούν το αίμα τους. Παρόμοια σεντόνια με εκείνα που απορροφούν τα δάκρυά μας, που απορροφούν τα όνειρά μας», όπως αναφερόταν σε ένα από τα μηνύματα της έκθεσης.

Η σημαία της, πλην του ίδιου του συγκλονιστικού μηνύματος κατά των γυναικοκτονιών, ρίχνει φως και στην ευθύνη που φέρει η γειτονιά, η κοινότητα, η χώρα. Γιατί το «έπεσα από τα σύννεφα» μπορεί να αποτελεί βολική αλήθεια, αλλά, όπως είπε και η ίδια, «τα δείγματα είναι εκεί».

Ποια είναι η Γεωργία Λαλέ – H διακριτική απάντησή της

Η κυρία Λαλέ – δηλώνει εικαστική καλλιτέχνης και μαχήτρια του καρκίνου – μίλησε με ιδιαίτερο πάθος και συγκίνηση για τη δουλειά της και το τι χρειάστηκε για να υλοποιηθεί.

«Σε μία από τις επισκέψεις μου στην Ελλάδα, ζήτησα από γυναίκες να μου δώσουν τα σεντόνια τους υπό τον όρο ότι είχαν ονειρευτεί σε αυτά για ένα μέλλον στο οποίο θα μπορούσαν να ονειρευτούν για το μέλλον τους, χωρίς να φοβούνται για τις ζωές τους» δήλωσε.

Ήταν οι επιλογές των άγνωστων – προς αυτή – γυναικών που έκριναν το χρώμα της σημαίας, δεν αποτέλεσε δική της επιλογή το ροζ.

«Η επιλογή του ροζ χρώματος, δεν ήταν δική μου επιλογή, αλλά των Ελληνίδων που μου έδωσαν τα σεντόνια τους. Μερικά εξ αυτών ήταν μεγάλης συναισθηματικής αξίας, μία γυναίκα μου είπε ότι τα έχει από τότε που παντρεύτηκε».

Μετά τις αντιδράσεις και την απόσυρση της σημαίας, η ίδια προχώρησε σε μία διακριτική απάντηση, μέσω της σελίδας της στο Instagram.

  • «Λυπάμαι που η δουλειά μου παρερμηνεύτηκε. Τα θύματα γυναικοκτονιών είναι ηρωίδες του αγώνα για ελευθερία και ζωή, τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς» έγραψε στη σελίδα της.

Να σημειωθεί πως η καλλιτέχνης έχει διαγράψει σημαντική πορεία στον χώρο. Το έργο της έχει παρουσιαστεί σε σημαντικά καλλιτεχνικά φεστιβάλ, ενώ έχει υπογράψει και αρκετές εκθέσεις. Ειδικότερα, έχει κάνει παρουσιάσεις, μεταξύ άλλων, στο Art in Odd Places (Νέα Υόρκη), το Venice International Performance Art Week (Ιταλία) και το Brussels Nuit Blanche (Βέλγιο).

Η δουλειά της κυρία Λαλέ έχει πρόσφατα εκτεθεί στην A.I.R. Gallery, Border Project Space, Collar Works, Smack Mellon και Shiva Gallery.

Με πληροφορίες από reader.gr
Ελλάδα Αθήνα 

Στον Κασσελάκη αρέσει η ροζ “ελληνική σημαία” και προσπαθεί να κάνει πλάκα: Δεν περιμένει, λέει, από τον κ. Γεραπετρίτη να υποκλιθεί μπροστά στην τέχνη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: