ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ
Του ΝΙΚΟΥ ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΗ, Λευκωσία
Το τέλος του 2023 βρίσκει την ανθρωπότητα αντιμέτωπη με σοβαρά υπαρξιακά προβλήματα όπως:
Στην Ε.Ε. το μεταναστευτικό, η αποστράγγιση κεφαλαίων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ο πληθωρισμός, η άνοδος της ακροδεξιάς, το ανταρτικό 5-6 κρατών μελών σε πολλά θέματα, η αυξανόμενη συγκέντρωση εξουσίας στους διορισμένους γραφειοκράτες των Βρυξελλών, η επικείμενη διερεύνηση που δεν στηρίζεται σε υγιή κριτήρια αλλά πολιτικές σκοπιμότητες, η ενεργειακή ανεπάρκεια, η υποταγή στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, η πρόθεση άρσης του δικαιώματος βέτο στα κράτη μέλη και άλλα πολλά δημιουργούν μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση.
Αλλά και στην Κύπρο είναι δύσκολα!
Στο διεθνές επίπεδο κατά τη γνώμη μου ξεχωρίζουν ορισμένα νέα δεδομένα τα οποία θα οδηγήσουν σε ανασύνθεση του κόσμου εκτός εάν, η ανθρώπινη παράνοια και η σχιζοφρενική εγωιστική προσέγγιση της παγκόσμιας ελίτ, μας οδηγήσουν στον αφανισμό. Ποια είναι αυτά;
α) Η μορφοποίηση των νέων συγκρουόμενων δυνάμεων, δηλαδή της «Συλλογικής Δύσης» και της «Συλλογικής Ανατολής». Η συλλογική Δύση είναι μορφοποιημένη εδώ και καιρό. Είναι οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η Ε.Ε., το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Παγκόσμια Τράπεζα, το δολάριο, οι διάφορες διεθνείς συμφωνίες, π.χ. για το Παγκόσμιο Εμπόριο και πολλές άλλες με σφραγίδα ΗΠΑ.
Η συλλογική Ανατολή μορφοποιείται τώρα με συμμαχίες διμερείς, π.χ. Ρωσία και Κίνα και πολυμερείς π.χ. BRICS και άλλες και με σχεδιασμούς σταδιακής υιοθέτησης δικών της μηχανισμών π.χ. Διεθνούς Τράπεζας και διεθνούς νομίσματος.
β) Η σοβαρότατη στρατιωτική αναβάθμιση ορισμένων χωρών και η παραγωγή νέων φοβερών οπλικών συστημάτων, όπως Ρωσίας αλλά και μέχρι χτες μικρών στρατιωτικών δυνάμεων σε ισχυρές, π.χ. Ιράν, Β. Κορέα κλπ. με όλους τους κινδύνους που συνεπάγεται η διασπορά καταστροφικής στρατιωτικής ισχύος.
γ) Η επέλαση των νέων τεχνολογιών όπως της τεχνητής νοημοσύνης, των νέων τρόπων παραγωγής ενέργειας, των δυνατοτήτων του ανθρώπου να παράξει ζωή, την ανατροπή της πλανητικής ισορροπίας.
δ) Η κλιματική αλλαγή δεν ανατρέπει μόνο το ως τώρα γνωστό οικοσύστημα. Δημιουργεί νέα δεδομένα και στην οικονομία, το εμπόριο, τις καλλιέργειες. Ένα μόνο παράδειγμα που αφορά το εμπόριο. Ως τώρα η Διώρυγα του Σουέζ αποτελούσε σημείο κλειδί για τις παγκόσμιες μεταφορές αγαθών. Ε ξου και ο φόβος από την παρουσία και δραστηριότητα των Χούθι. Το λειώσιμο των πάγων όμως στη Βόρεια Θάλασσα και στους Πόλους, δημιούργησε δυνατότητα εμπορικής και άλλης ναυσιπλοΐας, από το Βορρά, παρακάμπτοντας τη Μέση Ανατολή. Η Ρωσία ήδη κατασκευάζει τεράστιες υποδομές, οι οποίες δεν θα εξυπηρετήσουν μόνο την ίδια αλλά και την Κίνα και άλλους. Οι συνέπειες αντιληπτές.
ε) Η Ρωσία του Πούτιν, παρά τις πάμπολλες προβλέψεις, δεν κατέρρευσε ούτε οικονομικά, ούτε στρατιωτικά, ούτε κοινωνικά.
στ) Οι ΗΠΑ, βιώνουν ένα εσωτερικό διαχωρισμό σε όλα τα επίπεδα, πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό, πολιτισμικό, ανείδωτο από την εποχή του εμφυλίου πολέμου.
ζ) Η Ε.Ε. αποδείχθηκε ως τα τώρα τουλάχιστον, ανίσχυρη να διαδραματίσει τον ρόλο ενός ξεχωριστού πόλου ισχύος και ταλανίζεται επικίνδυνα από ενδοευρωπαϊκές διαδικασίες διαφόρων μορφών και ιδιαίτερα την επέλαση ακραίων πολιτικών κινημάτων.
η) Το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς και οι συνέπειες του και το ενδεχόμενο επέκτασης του αποτελούν συνέχεια στην αλυσίδα τοπικών και περιφερειακών πολέμων, με όσους κινδύνους κρύβουν.
Στην Κύπρο εκτιμώ ότι δεδομένα που έκαναν την εμφάνιση τους ή καθιερώθηκαν μέσα το 2023 και το χαρακτήρισαν ήταν: α) Η εκλογή στην Προεδρία ανθρώπου ο οποίος δεν υποστηρίχθηκε από κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα. Μάλιστα ο υποψήφιος του ενός μεγάλου κόμματος έχασε από τον πρώτο γύρο.
β) Η αλλαγή ηγεσίας στον ΔΗ.ΣΥ με την εκλογή ενός στελέχους νέου και στο πολιτικό σκηνικό και νεαρού στην ηλικία και μάλιστα γυναίκας.
γ) Η καθιέρωση πλέον με ελάχιστες εξαιρέσεις ενός πολιτικού λόγου που δεν ελκύει δεν πείθει.
δ) Υπερβολή και ακρότητα στο δημόσιο λόγο ευρύτερα και από ΜΜΕ και πολίτες.
ε) Η έγκριση του πρώτου προϋπολογισμού της νέας κυβέρνησης με ελάχιστες αλλαγές.
στ) Η εδραίωση των δύο συστημικών τραπεζών και η επάνοδος τους σε μεγάλα κέρδη, που δεν επιστρέφουν υπο μορφή δανεισμού για επενδύσεις στην αγορά, στο βαθμό που η οικονομία το χρειάζεται.
ζ) Ο διορισμός από τον Γ.Γ. του ΟΗΕ απεσταλμένου στο κυπριακό.
η) Η βελτίωση της οικονομίας και η αύξηση της εμπιστοσύνης στις δυνατότητες της.
ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE