BP: Ο πετρελαϊκός γίγαντας διακόπτει τις αποστολές πετρελαίου μέσω Ερυθράς Θάλασσας: Λόγω των επιθέσεων των ισλαμιστών Χούθι

Photo by Alexander Bobrov via Pexels




Ο πετρελαϊκός γίγαντας BP ανακοίνωσε ότι διακόπτει όλες τις αποστολές πετρελαίου μέσω της Ερυθράς Θάλασσας μετά τις πρόσφατες επιθέσεις σε πλοία από ισλαμιστές αντάρτες Χούθι της Υεμένης.

Όπως ανακοίνωσε η εταιρία, η απόφαση ελήφθη λόγω της “επιδεινούμενης κατάστασης ασφαλείας» αν και πρόσθεσε ότι πρόκειται για προσωρινή μια προσωρινή διευθέτηση.

Οι μεγαλύτερες εμπορευματικές εταιρείες έχουν επίσης αναστείλει τα δρομολόγια των πλοίων τους αφού στοχοποιήθηκαν από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν αντάρτες Χούθι.

Σήμερα Δευτέρα, μια από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες του κόσμου δήλωσε ότι δεν θα μεταφέρει πλέον ισραηλινά φορτία μέσω της Ερυθράς Θάλασσας.

Η Evergreen Line είπε ότι θα δώσει εντολή στα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων της να αναστείλουν τα ταξίδια «μέχρι νεωτέρας».

Η Ερυθρά Θάλασσα είναι μία από τις πιο σημαντικές διαδρομές στον κόσμο για αποστολές πετρελαίου και καυσίμων, καθώς και για καταναλωτικά αγαθά.

Οι αντάρτες Χούθι που υποστηρίζονται από το Ιράν στοχεύουν πλοία που ταξιδεύουν μέσω του στενού Bab al-Mandab – γνωστό και ως Πύλη των Δακρύων – το οποίο είναι ένα κανάλι πλάτους 32 χιλιομέτρων και είναι γνωστό ότι είναι επικίνδυνο στην διέλευσή του.

Οι αντάρτες έχουν δηλώσει την υποστήριξή τους στη Χαμάς και έχουν πει ότι στοχεύουν πλοία που ταξιδεύουν στο Ισραήλ, χρησιμοποιώντας drones και ρουκέτες εναντίον πλοίων ξένης ιδιοκτησίας.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν όλα τα πλοία στα οποία επιτέθηκαν κατευθύνονταν πράγματι προς το Ισραήλ.

Η BP ανακοίνωσε: «Η ασφάλεια και η ασφάλεια των ανθρώπων μας και εκείνων που εργάζονται για λογαριασμό μας είναι προτεραιότητα της BP».

“Λαμβάνοντας υπόψη την επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας για τη ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα, η BP αποφάσισε να σταματήσει προσωρινά όλες τις διελεύσεις μέσω της Ερυθράς Θάλασσας. Θα διατηρήσουμε αυτή την προληπτική παύση υπό συνεχή έλεγχο, ανάλογα με τις περιστάσεις που εξελίσσονται στην περιοχή.”

Η Maersk, η δεύτερη μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρεία στον κόσμο, περιέγραψε την κατάσταση ως “ανησυχητική” την Παρασκευή μετά από ένα «παραλίγο άστοχο» περιστατικό που αφορούσε πλοία της εταιρείας.

Ακολούθησε η Mediterranean Shipping Company (MSC), ο μεγαλύτερος ναυτιλιακός όμιλος στον κόσμο, η οποία δήλωσε ότι θα εκτρέψει επίσης τα πλοία της από την περιοχή.

Το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων MSC PALATIUM III δέχτηκε επίθεση την Παρασκευή καθώς διέσχιζε την Ερυθρά Θάλασσα.

Δεν υπήρξαν τραυματισμοί στο πλήρωμα, αλλά το πλοίο είχε τεθεί εκτός λειτουργίας.

Η Hapag-Lloyd και η CMA-CGM έχουν επίσης σταματήσει τις αποστολές μέσω της περιοχής.

 

Με πληροφορίες από BBC

 

Παράπλευρη απώλεια του πολέμου στη Γάζα η διώρυγα του Σουέζ: Καταρρέουν τα έσοδα μετά τις επιθέσεις των Χούθι και την αλλαγή πλεύσης των ναυτιλιακών εταιριών

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: