ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ
Του ΑΡΙΣΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ, Φιλελεύθερος
Πώς τα καταφέρνουν αυτοί οι πολιτικοί μας να τα φέρνουν όλα στα μέτρα τους είναι αξιοθαύμαστο!
Ακόμα και τον αιματηρό πόλεμο της Γάζας τον πρόβαλλε χτες ένας τηλεοπτικός πολιτικός αστέρας για να μας κάνει μαθήματα για τις ευκαιρίες λύσης που χάσαμε κι εμείς, όπως και οι Παλαιστίνιοι. Διότι αν οι Παλαιστίνιοι αποδέχονταν τα σχέδια, έλεγε, αν εφάρμοζαν τη συμφωνία του Όλσο, δεν θα ζούσαν σήμερα αυτή την τραγωδία.
Ρίχνουν τις ατάκες τους επιφανειακά και επιπόλαια κι ό,τι πιάσει. Δεν ένιωσε την ανάγκη να θυμηθεί ότι μετά τη συμφωνία του Όσλο, είναι ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Γιτζάκ Ραμπίν, που δολοφονήθηκε από ισραηλινούς που δεν ήθελαν τη συμφωνία, όχι από Παλαιστίνιους.
Επειδή το πείραμα του Όσλο δεν διέφερε και πολύ από το πείραμα που επιχειρήθηκε στην Κύπρο το 2004, να θυμίσω ότι κι εκείνο περιλάμβανε μεταβατική περίοδο πέντε ετών με «εποικοδομητικές ασάφειες», τις οποίες η κάθε πλευρά τις ερμήνευε διαφορετικά. Για τους έποικους, τους πρόσφυγες, την επιστροφή εδαφών… Όπως και οι δικές μας ασάφειες και μεταβατικές διατάξεις.
Τόσο επιπόλαια, λοιπόν, μας λένε κι εμάς ότι θα πάθουμε όπως τους Παλαιστίνιους διότι χάνουμε ευκαιρίες. Και εννοούν, φυσικά, το Σχέδιο Ανάν. Αλλά ειδικά αυτές τις μέρες γίνονται γελοίοι όταν το επικαλούνται. Διότι, σήμερα που όλος ο πλανήτης παρακολουθεί την συμπεριφορά της Τουρκίας, αλλά και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας, απέναντι στην Χαμάς, θα έπρεπε να μας εξηγούν αυτοί οι πανέξυπνοι ταγοί του τόπου, πώς στο καλό θα τα βγάζαμε πέρα.
Τα ξεχάσαμε με την πάροδο τόσων χρόνων, αλλά αρκεί μόνο μία αναφορά για να θυμηθούμε σε ποιες περιπέτειες ήθελαν να μας μπλέξουν. Και είναι χαρακτηριστικό με όσα συμβαίνουν σήμερα. Γιατί η Κυπριακή Δημοκρατία κρίνει ότι ασκεί πολιτική για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της Κύπρου, ενώ με την Κύπρο του Ανάν, το κυπριακό κράτος θα ασκούσε πολιτική για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της Τουρκίας. Δηλαδή, της ισλαμοφασιστικής Χαμάς.
Το Άρθρο 8 της Θεμελιώδους Συμφωνίας, για παράδειγμα, προνοούσε το εξής: «Η Κύπρος δεν θα διαθέτει το έδαφός της για διεθνείς στρατιωτικές επιχειρήσεις, εκτός εάν έχει τη συγκατάθεση αμφοτέρων των συνιστωσών πολιτειών. Έως ότου η Τουρκία ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα απαιτείται και η συγκατάθεση της Ελλάδας και της Τουρκίας».
Τι θα γινόταν, λοιπόν, στο φανταστικό μέλλον του Ανάν και του ναιναικιστάν, αν η ελληνοκυπριακή πλευρά έκρινε ότι πρέπει να εξυπηρετήσει τα πλοία των εταίρων της Κύπρου, της Γερμανίας ή της Γαλλίας, ενώ η τουρκική πλευρά δεν το ήθελε αυτό; Και λέω το απλούστερο ως παράδειγμα, διότι υπάρχουν και πολλά άλλα παρόμοια (μην πω για το φυσικό αέριο και τους τουρκικούς αγωγούς), που δείχνουν πόσο ανεξάρτητο κράτος θα μας έκαναν με τις αμπελοφιλοσοφίες τους.
Αλλά, ιδίως, πόσο γρήγορα θα ξεκινούσαν οι νέες περιπέτειες μας. Αυτά είναι που θα μας οδηγούσαν σε περιπέτειες, όπως αυτές των Παλαιστινίων και όχι ότι απορρίψαμε μια πραγματικά βιώσιμη (έστω και άδικη, αλλά λειτουργική και βιώσιμη) διευθέτηση.
«Η Ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος», έλεγε το πρώτο άρθρο του συντάγματος, αλλά στην πραγματικότητα, με όσα ακολουθούσαν θα ήταν ένα κράτος υποχείριο της Τουρκίας. Κι επιμένουν σήμερα, οι πολιτικοί ακροβάτες μας, που βλέπουν τι κάνει η Τουρκία, να κατηγορούν τους Ελληνοκύπριους που δεν ήθελαν να γίνουν τσογλάνια της.
ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE