Το Ισραήλ κατέρριψε βαλλιστικό πύραυλο των Χούτι έξω από τη γήινη ατμόσφαιρα: Πρώτη φορά στην ιστορία σε ύψος 100 χλμ [videos]

FILE PHOTO: Στιγμιότυπο από εκτόξευση πυραύλου εξουδετέρωσης βαλλιστικών πυραύλων από το σύστημα Arrow. Photo: Israel Aerospace Industries




Για πρώτη φορά στην ιστορία, το Ισραήλ με το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Arrow κατέρριψε βαλλιστικό πύραυλο πέρα από την ατμόσφαιρα της Γης.

O πύραυλος εκτοξεύθηκε κατά του Ισραήλ από αντάρτες Χούτι της Υεμένης οι οποίοι στηρίζονται από το Ιράν.

  • Η κατάρριψη έγινε σε ύψος 100 χλμ. από την επιφάνεια της Γης όταν ο πύραυλος κινούνταν έξω από τη γήινη ατμόσφαιρα.

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ, IDF, ανακοίνωσαν ότι  τα συστήματα της Πολεμικής Αεροπορίας παρακολούθησαν την τροχιά του πυραύλου και τον αναχαίτισαν «στην πιο κατάλληλη επιχειρησιακή ώρα και τοποθεσία».

Η πυραυλική αυτή επίθεση ήταν η τρίτη κατά του Ισραήλ και  θα υπάρξουν περισσότερες, δήλωσε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούτι, Γιαχία Σαρί, προσθέτοντας ότι  οι επιθέσεις θα συνεχιστούν μέχρι να σταματήσει η «ισραηλινή επιθετικότητα», αναφερόμενος στον πόλεμο κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Μετά από μια αρχική προειδοποίηση για πιθανή «εισβολή εχθρικού αεροσκάφους», η οποία εστάλη στους κατοίκους του τουριστικού θέρετρου του Εϊλάτ την περασμένη Τρίτη, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι «τα συστήματά του εντόπισαν έναν εναέριο στόχο που πλησίαζε στο ισραηλινό έδαφος».

Το σύστημα Arrow που αποκαλείται «φονιάς των πυραύλων», αναπτύχθηκε από την Israel Aerospace Industries σε συνεργασία με τις αμυντικές εγκαταστάσεις του Ισραήλ και των ΗΠΑ και θεωρείται από τις πιο προηγμένες τεχνολογίες άμυνας κατά των βαλλιστικών πυραύλων στον κόσμο. Έχει δυνατότητα εντοπισμού βαλλιστικών πυραύλων σε ύψος άνω των 100 χιλιομέτρων.

  • Είναι η πρώτη φορά που το σύστημα χρησιμοποιείται για την εξουδετέρωση στόχου έξω από τα ατμοσφαιρικά όρια της Γης και δείχνει το επίπεδο άμυνας που έχει αναπτύξει το Ισραήλ.

To σύστημα Arrow δοκιμάστηκε για πρώτη φορά το 2013, ακολούθησε μια ακόμη δοκιμή το 2014 και ξανά το 2019 για την πολιτεία της Αλάσκας εν μέσω ανησυχιών για τα συνεχή προγράμματα πυρηνικών και βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν.

Το αμυντικό σύστημα έχει σχεδιαστεί για να αναχαιτίζει βαλλιστικούς πυραύλους έξω από την ατμόσφαιρα της Γης και μετά από συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ το Arrow αποκτήθηκε και από τη Γερμανία.

  • Το σύστημα Arrow χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά περασμένο Οκτώβριο για να αναχαιτιστεί ένας πύραυλος προερχόμενος από την κατεύθυνση της Ερυθράς Θάλασσας.

Πιστεύεται ότι οι Χούτι εκτόξευσαν έναν πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς Barkan 3 που κατευθυνόταν με ένα σύστημα πλοήγησης λέιζερ ο οποίος απέφυγε τον εντοπισμό  από τα άλλα αμυντικά και αντιαεροπορικά συστήματα του Ισραήλ αναγκάζοντας τους επιτελείς του στρατού να χρησιμοποιήσουν το Arrow.

Με πληροφορίες από The Jerusalem Post

Εικόνες Αποκάλυψης στη Γάζα: Ως το τέλος, επιμένουν Νετανιάχου και Χαμάς – Φόβοι για ευρύτερη κλιμάκωση – Σε πλήρες αδιέξοδο ο ΟΗΕ [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: