Πειρατεία σε (λάθος;) πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα από τους αντάρτες Χούθι: Για τρομοκρατική ενέργεια του Ιράν μιλά το Ισραήλ

FILE PHOTO: Αντάρτες Χούθι στην Υεμένη EPA/YAHYA ARHAB μέσω ΚΥΠΕ




Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ ανακοίνωσαν σήμερα ότι οι στηριζόμενοι από το Ιράν αντάρτες Χούθι της Υεμένης έχουν καταλάβει ένα εμπορικό πλοίο νοτίως της Ερυθράς Θάλασσας, ενώ έπλεε από την Τουρκία στην Ινδία, χαρακτηρίζοντας το περιστατικό αυτό, ως “ένα πολύ σοβαρό περιστατικό σε παγκόσμιο επίπεδο”.

Σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ προσθέτουν ότι το πλοίο, του οποίου τα στοιχεία δεν γνωστοποίησαν, δεν είναι ισραηλινής ιδιοκτησίας, ενώ δεν υπάρχουν Ισραηλινοί στο πλήρωμά του.

Ο σαουδαραβικός ειδησεογραφικός σταθμός al-Hadath ανέφερε αρχικά ότι οι αντάρτες Χούθι στην Υεμένη κατέλαβαν το «ισραηλινό φορτηγό πλοίο» Galaxy Leader, το οποίο έπλεε στον Αραβικό Κόλπο.

  • Αργότερα διευκρινίστηκε ότι το πλοίο είναι υπό βρετανική ιδιοκτησία, το διαχειρίζεται ιαπωνική εταιρεία και δεν επέβαιναν Ισραηλινοί πολίτες. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα marinetraffic.com, το πλοίο φέρει τη σημαία των Μπαχάμες και το λιμάνι καταγωγής του είναι το Νασάου.

Ανακοίνωση Νετανιάχου

Ανακοίνωση που εκδόθηκε από το πρωθυπουργικό γραφείο του Ισραήλ, αναφέρει:

“Καταδικάζουμε έντονα την ιρανική επίθεση εναντίον διεθνών πλοίων. Το πλοίο, το οποίο είναι υπό βρετανική ιδιοκτησία και το διαχειρίζεται μια ιαπωνική εταιρεία, υπέστη πειρατεία υπό ιρανική καθοδήγηση από μια πολιτοφυλακή Χούτι της Υεμένης. Στο πλοίο  ήταν 25 μέλη πληρώματος διαφόρων εθνικοτήτων, συμπεριλαμβανομένων Ουκρανών, Βούλγαρων, Φιλιππινέζων και Μεξικανών. Δεν υπήρχαν Ισραηλινοί στο πλοίο. Αυτή είναι μια πρόσθετη ιρανική τρομοκρατική ενέργεια που αντιπροσωπεύει ένα άλμα προς τα εμπρός στην ιρανική επιθετικότητα κατά των πολιτών του ελεύθερου κόσμου και δημιουργεί διεθνείς επιπτώσεις όσον αφορά τις διεθνείς ναυτιλιακές διαδρομές».

Η προειδοποίηση των Χούθι

Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα Κυριακή, οι φιλοϊρανοί αντάρτες είχαν ανακοινώσει ότι  θα στοχοθετούν όλα τα πλοία που ανήκουν ή διαχειρίζονται ισραηλινές εταιρείες ή φέρουν σημαία Ισραήλ. Την δήλωση αυτή είχε κάνει   ο εκπρόσωπός τους Γιάχια Σάρια, σύμφωνα με λογαριασμό τους στο Telegram.

Ο εκπρόσωπος των ανταρτών Χούθι κάλεσε όλες τις χώρες να αποσύρουν τους πολίτες τους που εργάζονται στα πληρώματα αυτών των πλοίων.

 

Με πληροφορίες από Reuters/IsraelNationalNews

 

Επιδρομή Ισραηλινών αλεξιπτωτιστών στα σπίτια των αρχηγών της Χαμάς: Στην κάποτε πολυτελέστερη γειτονιά της Γάζας [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: