Ο (κουτο)πονηρός τέως πρόεδρος του δεξιού ΔΗΣΥ καλεί τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη να “αυτοκτονησει”: «Αρχή για λύση ή αρχή του τέλους της Κύπρου», κ. Αβέρωφ Νεοφύτου;

FILE PHOTO: Ο τέως πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου. Φωτογραφία από την προσωπική του ιστοσελίδα




 Του ΠΕΤΡΟΥ Θ. ΠΑΝΤΕΛΙΔΗ

Μια από τις τελευταίες κομματικές και πολιτικές, αν κάποιοι το προτιμούν, κινήσεις είναι η κίνηση του Αβέρωφ Νεοφύτου, που με γραπτή δήλωσή του καλεί τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΠτΔ) να ενεργήσει και να εκμεταλλευτεί τις νέες διεθνείς εξελίξεις, ώστε με αποφασιστικότητα να επιδιώξει λύση του Κυπριακού.

Ο κ. Νεοφύτου πιστεύει πως σε αντίθετη περίπτωση οι διεθνείς εξελίξεις θα οδηγήσουν στην οριστική διχοτόμηση της Κύπρου και ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα πρέπει να ενεργήσει ως «πρόεδρος της λύσης» για να μην αναδειχθεί ως «ο πρόεδρος της διχοτόμησης».

Στο σημείο αυτό πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η διχοτόμηση έχει αυτουργό. Είναι το πραξικόπημά της χούντας και της ΕΟΚΑ Β΄, που έδωσε την ευκαιρία στην Τουρκία να εισβάλει και να καταλάβει μέρος του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας (Κ.Δ.).

‘Έτσι το έδαφος της Κ.Δ. διχοτομήθηκε σε δυο μέρη. Το ελεύθερο τμήμα της Κ.Δ. και το κατεχόμενο τμήμα, που είναι έδαφος της Κ.Δ., αλλά ελέγχεται πλήρως από την Τουρκία. Αυτή είναι η de facto διχοτόμηση που πέτυχε με την εισβολή η Τουρκία.

  • Από τότε η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κ.Δ. και την θεωρεί διοίκηση της ελληνοκυπριακής κοινότητας ισότιμη με τη διοίκηση της τουρκοκυπριακής κοινότητας την οποία αποκαλεί “τ.δ.β.κ.”.

Ευτυχώς ο ΟΗΕ, το Συμβούλιο Ασφαλείας (Σ.Α.) και η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζουν μόνο την νόμιμη κυβέρνηση της Κ.Δ. και δεν αναγνωρίζουν την διοίκηση που εγκατέστησε η  Τουρκία στην Κύπρο. Έτσι η de facto διχοτόμηση είναι μια πραγματικότητα από το 1974, που όμως δεν κατάφερε να την αναγνωρίζει καμιά άλλη χώρα και να καταστεί έτσι de jure. Παραμένει παράνομη, με τη χρήση βίας, διχοτόμηση.

Η Τουρκία με την εισβολή το 1974, με την προδοσία της χούντας, την ανοχή του ΝΑΤΟ και των μεγάλων δυνάμεών του, ακόμα και με την ανοχή της Ρωσίας πραγματοποίησε τον μεγάλο της στόχο να επανακτήσει μέρος του εδάφους της Κ.Δ. Από τότε αρνείται πεισματικά να αποσύρει το στρατό της και να επιτρέψει στις δυο κοινότητες της Κύπρου να μετεξελίξουν την Κ.Δ. που πρέπει να καταστεί και να παραμείνει κανονικό κράτος, έστω και ως ΔΔΟ.

Από το 1974 η Τουρκία έχει θέσει ένα σημαντικό στόχο. Να πείσει όλους ότι η Κ.Δ. είναι εκλιπούσα. Πριν θέσει το διαπραγματευτικό χαρτί των δυο κρατών, επεδίωκε να καταστήσει την Κύπρο ένα προτεκτοράτο της με λύση ΔΔΟ, που θα είχε ως αποτέλεσμα την νομιμοποίηση της κατοχής και της διχοτόμησης.

-Να καταργήσει δηλαδή την Κ.Δ. και να την υποβιβάσει σε συνιστώσα πολιτεία μιας ΔΔΟ δυο ισοτίμων κρατών. Αυτή θα είναι η πραγματική νομιμοποίηση της διχοτόμησης και η μετατροπή της από «de facto» σε «de yure» διχοτόμηση.

Τον στόχο της αυτό η Τουρκία τον υφαίνει μεθοδικά για χρόνια και τον πετυχαίνει με τις συγκλίσεις των συνομιλιών, με τις υποχωρήσεις του προέδρων Χριστόφια και Αναστασιάδη και με τις πρόνοιες του πλαισίου Γκουτέρες, το οποίον πολλές φορές ο κ. Αβέρωφ τόνισε ότι πρέπει να το αποδεχθούμε ως στρατηγική συμφωνία για λύση.

Μετά από όσα ανέφερα πιο πάνω παρακαλώ τον κ. Αβέρωφ να εξηγήσει στον κυπριακό λαό με ποιο τρόπο ο ΠτΔ θα αποφύγει την διχοτόμηση. Αν αποδεχθεί ότι η ΔΔΟ θα είναι ένα ομόσπονδο κράτος αποτελούμενο από δυο συνιστώντα κρατίδια; (σύγκλιση Χριστόφια και Ταλάτ). Αν αποδεχτεί τις δυο υπηκοότητες και τη διπλή κυριαρχία, που είναι σύγκλιση Αναστασιάδη με ΄Ερογλου; Αυτές οι συγκλίσεις και μερικές άλλες αποτελούν τον ορισμό της νόμιμης διχοτόμησης.

  • Η ΔΔΟ για να μην μετατρέπει την de facto διχοτόμηση σε de yure, θα πρέπει τα δυο κράτη να είναι τα συστατικά κράτη μιας ομοσπονδίας, που θα αποτελεί μετεξέλιξη της Κ.Δ. και όχι συνιστώντα κράτη, που σημαίνουν την δημιουργία ενός νέου  ομόσπονδου κράτους.
  • Και αυτό το νέο κράτος δεν θα αποτελεί μετεξέλιξη της Κ.Δ., αλλά θα είναι δημιουργία μιας νέας ομοσπονδίας, στην οποία η Κ.Δ. θα υποβιβαστεί σε συνιστώσα πολιτεία του νέου κράτους, που ουσιαστικά θα είναι συνομοσπονδία.

Αν προχωρήσουμε στην αποδοχή αυτής της λύσης που εσείς κ. Αβέρωφ, η ηγεσία του ΔΗΣΥ, η ηγεσία του ΑΚΕΛ και κάποιες άλλες ομάδες, που εμπιστεύονται τον Ερτογάν, οραματίζονται, τότε θα νομιμοποιήσουμε τη διχοτόμηση. Και ο ΠτΔ, που θα υπογράψει αυτή τη λύση θα είναι ο πρόεδρος της διχοτόμησης, ο πρόεδρος της διάλυσης και όχι ο πρόεδρος της λύσης.

Αν, κ. Νεοφύτου, διαφωνείτε με αυτές τις θέσεις, παρακαλώ ενημερώστε τον κυπριακό λαό με ποιο τρόπο η λύση που οραματίζεστε θα καταργήσει τη διχοτόμηση και θα επανενώσει την Κ.Δ. σε ένα κανονικό κράτος, χωρίς εγγυήσεις, χωρίς επεμβατικά δικαιώματα και χωρίς παραμονή ξένων στρατευμάτων, κάτι που η Τουρκία απορρίπτει ασυζητητί; Ποια δικαιώματα θα έχουν οι Ελληνοκύπριοι στο τουρκικό κρατίδιο;

Εμείς πιστεύουμε στη διακήρυξη του Τάσσου Παπαδόπουλου, ότι δεν παραλάβαμε κράτος διεθνώς αναγνωρισμένο για να το υποβιβάσουμε με τη ψήφο μας σε κοινότητα, μιας διχοτομημένης Κύπρου, που μάταια θα αναζητά κηδεμόνα, για το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Η ΔΔΟ με βάση τις συγκλίσεις δεν αποτελεί απελευθέρωση, ούτε επανένωση, αλλά νομιμοποιεί την κατοχή και τη διχοτόμηση και καταπατεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Αν ο ΠτΔ ακολουθήσει τις υποδείξεις σας, αυτό δεν θα είναι η «αρχή για λύση» όπως λέτε  κ. Αβέρωφ, αλλά  «ή αρχή του τέλους στο Κυπριακό», όπως πάλι εσείς αναφέρετε, κ. Αβέρωφ.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Από την «εκλιπούσα» Κυπριακή Δημοκρατία στην αναγνώριση του ψευδοκράτους, ο δρόμος δεν είναι μακρύς: Οι τουρκικές μεθοδεύσεις και οι κυπριακές ισχυρές αντιστάσεις

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: