Ο ελλιμενισμός στη Γάζα, πρακτική δυσκολία για τον θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο που προτείνει η Κύπρος: Δηλώσεις του Επιτρόπου Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΕ, Γιάνες Λέναρτσιτς

European Commissioner for Humanitarian Aid and Crisis Management Janez Lenarcic talks to the media at the start of a Foreign Affairs Council meeting in Brussels, Belgium, 13 November 2023. EU Foreign Affairs Ministers are expected to address the situation in Ukraine, the Middle-East and latest developments concerning Armenia and Azerbaijan. EPA/OLIVIER HOSLET




Το πρακτικό ζήτημα όσον αφορά την υλικοτεχνική υποστήριξη (logistics) ενός θαλάσσιου διαδρόμου για ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα, είναι πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν «εγκαταστάσεις ελλιμενισμού και εκφόρτωσης» στις ακτές της Λωρίδας της Γάζας, οι οποίες θα πρέπει να δημιουργηθούν, ανέφερε ο Επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων, Γιάνες Λέναρτσιτς, πριν από την έναρξη της συνόδου του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Λέναρτσιτς τόνισε ακόμα την ανάγκη να μεταφερθούν καύσιμα στη Γάζα, καθώς και στο ότι οι ανθρωπιστικές παύσεις που θα συμφωνηθούν πρέπει να είναι συγκεκριμένες, να ανακοινώνονται εγκαίρως, και να επιτρέπουν αρκετό χρόνο για τους ανθρωπιστικούς οργανισμούς.

Ο θαλάσσιος διάδρομος, ανέφερε ο κ. Λέναρτσιτς απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είναι μια από τις πιθανές λύσεις και η ΕΕ θα στηρίξει κάθε δυνατότητα που υπάρχει.

«Το πρόβλημα όσον αφορά την υλικοτεχνική/ εφοδιαστική διάσταση (logistical problem) για τον θαλάσσιο διάδρομο είναι πως αυτή τη στιγμή στις ακτές της Γάζας δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις ελλιμενισμού και εκφόρτωσης» σημείωσε ο Επίτροπος, τονίζοντας πως αυτές «θα πρέπει να δημιουργηθούν».

Ο κ. Λέναρτσιτς σημείωσε πως «η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα είναι καταστροφική και χειροτερεύει ανά ώρα», και πως οι προτεραιότητες είναι πρώτον «να επιτραπεί η είσοδος σε πολλά περισσότερα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια», και «να διανεμηθούν σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, όπου υπάρχουν άνθρωποι που χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια».

Για να γίνει αυτό, τόνισε, επείγει να οριστούν, και να γίνουν σεβαστές οι ανθρωπιστικές παύσεις που θα συμφωνηθούν.

Ο κ. Λέναρτσιτς αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη που υπάρχει στη Λωρίδα της Γάζας για καύσιμα, καθώς πάνω από τα μισά νοσοκομεία στη Γάζα δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς ενέργεια.

Σε σχέση με την πρόταση για τις ανθρωπιστικές παύσεις, τόνισε πως «αυτές οι παύσεις πρέπει να είναι ουσιαστικές», να «ανακοινώνονται εγκαίρως ώστε οι ανθρωπιστικές οργανώσεις να είναι έτοιμες» να φέρουν εις πέρα την αποστολή τους, και να ορίζονται ξεκάθαρα όσον αφορά την έναρξη και το τέλος τους, καθώς και τη χρονική τους διάρκεια.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ, Γιωργος Κακούρης
Βρυξέλλες, Βέλγιο

Εξαιρετικές οι σχέσεις Κύπρου – Ιρλανδίας αναφέρει ο Πρόεδρος της χώρας αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια του νέου πρέσβη Λούη Τηλεμάχου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: