Η τακτική επικράτηση σε έναν πόλεμο απέχει πάρα πολύ από τη στρατηγική επικράτηση του νικητή λαού επί του ηττημένου: Δύο κράτη, με το στανιό;

epa10961069 Smoke rises following Israeli air strikes on the northern Gaza Strip, on 06 November 2023. EPA, MOHAMMED SABER




Του ΓΙΩΡΓΟΥ Κ. ΣΤΡΑΤΟΥ

Τα πράγματα στη Λωρίδα της Γάζας, πάνε από το κακό στο χειρότερο. Οι φόβοι για το τι μπορεί να επακολουθήσει είναι τρομακτικοί. Γιατί όπως πολύ γλα-φυρά και εύστοχα το διατύπωσε ο Ουίνστον Τσώρτσιλ:

«Ποτέ, ποτέ, ποτέ μην πιστεύεις ότι κάποιος πόλεμος θα είναι ομαλός και εύκολος, ή ότι όποιος ξεκινά το παράξενο ταξίδι μπορεί να μετρήσει τις παλίρροιες και τους τυφώνες που θα συναντήσει.

Ο πολιτικός που υποκύπτει στον πολεμικό πυρετό πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι όταν δοθεί το σύνθημα, δεν είναι πλέον κύριος της πολιτικής, αλλά σκλά-βος απρόβλεπτων και ανεξέλεγκτων γεγονότων».

Στο πολυσύνθετο και αμείλικτο ερώτημα τι πρέπει να γίνει για να αποφευ-χθεί η παγκόσμια εμπλοκή, η απάντηση είναι μία και απλή: η δύναμη που είναι παγκόσμια κυρίαρχος, οι ΗΠΑ, και οι δυνάμεις που αμφισβητούν την ηγεμονία της, Κίνα και Ρωσία, συνεπικουρούμενες από περιφερειακές μικρότερες σύμμαχες χώρες όλες αντιστοίχως, οφείλουν να επιβάλλουν στις αντιμαχόμενες πλευρές την καθαρή λύση των δύο κρατών, πραγματικά ανεξάρτητων και εδαφικά αυτοτελών.

  • Αυτό φυσικά στην περίπτωση που ως ηγέτιδες του κόσμου, θεωρούν κορυφαία έκφραση της ηγεμονίας τους, την παγκόσμια ειρήνη. Όπως συνέβαινε πάντα μέχρι τώρα στην παγκόσμια ιστορία.

Αν έχουν αποφασίσει ότι το διακύβευμα είτε της διατήρησης της θέσεως τους είτε της κατάληψης αυτής, εκατέρωθεν, επιβάλ-λει τον παγκόσμιο πόλεμο, τότε η συζήτηση περιττεύει κι όλα, δυστυχώς για μας και τις λοιπές παράπλευρες απώλειες, θα πάρουν τον δρόμο του Αρμαγεδδώνα …

Ας ελπίσουμε και κυρίως, επειδή το επίκεντρο της σύγκρουσης βρίσκεται πάλι στα χώματα που γέννησαν τις τρεις μεγάλες θρησκείες της ανθρωπότητας, ας προσευχηθούμε καλύτερα, ότι αυτή τη φορά θα διαψεύσουμε το μεγάλο Γερμανό φιλόσοφο, Γκέοργκ Χέγκελ, που πίστευε ότι : «Αυτό που μαθαίνουμε από την Ιστορία είναι ότι κανείς δεν μαθαίνει από την Ιστορία. Είμαστε καταδικασμένοι».

Η Ιστορία μας έχει διδάξει πολλές φορές και με πολλούς τρόπους. Όπως το ‘γραψε ο Θουκυδίδης: «Η ιστορία είναι φιλοσοφία μέσω παραδειγμάτων».

Η τακτική επικράτηση σε έναν πόλεμο απέχει πάρα πολύ από τη στρατηγική επικράτηση του νικητή λαού εις βάρος του ηττημένου σε βάθος χρόνου. Αυτήν τη μεγάλη αλήθεια την είδαν όλοι οι κατακτητές όταν εξέλιπε η τύφλωση της αλαζονείας τους.

  • Ίσως τότε να αναλογίστηκαν πόσο σοφά είναι κάποια λόγια από την Παλαιά Διαθήκη όπως: «Ο αγαπών την αδικίαν μισεί την εαυτού ψυχήν.»(Ψαλμοί 10:10) , «Ωραίο είναι το έλεος σε στιγμές θλίψης, όπως ένα σύννεφο βροχής σε περίοδο ανομβρίας.»(Σοφία Σειράχ ΛΕ’).

Όσον αφορά εμάς τους Ευρωπαίους, ο Ντομινίκ Ντε Βιλπέν, πρώην πρωθυ-πουργός της Γαλλίας, κοσμοπολίτης και εξαίρετος διπλωμάτης, τα συνόψισε στην πρόσφατη συγκλονιστική τηλεοπτική του συνέντευξη στο BFMTV για τον πόλεμο στη Γάζα : «Η Χαμάς μας έστησε μια παγίδα μέγιστης φρίκης, μέγιστης σκληρότητας.

Έτσι υπάρχει κίνδυνος κλιμάκωσης στρατιωτικών επεμβάσεων, λες και μπο-ρούμε με στρατούς να λύσουμε ένα πρόβλημα τόσο σοβαρό, όσο το παλαιστινιακό ζήτημα…μια δεύτερη μεγάλη παγίδα, που είναι αυτή του Οξιντεταλισμoύ. Βρισκόμαστε παγιδευμένοι με το Ισραήλ στο δυτικό μπλοκ, που σήμερα αμφισβητείται από το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς κοινότητας…

Η Δύση πρέπει να ανοίξει τα μάτια της στην έκταση του ιστορικού δράματος που εκτυλίσσεται για να βρει τις σωστές απαντήσεις. Φυσικά, συμβαίνουν αυτές οι φρικαλεότητες, αλλά ο τρόπος που θα απαντήσουμε σε αυτές είναι κρίσιμος. Θα σκοτώσουμε το μέλλον βρίσκοντας λάθος απαντήσεις…»

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Το απόλυτο ρεζίλεμα: Το σύνολο, σχεδόν, των ελληνικών ΜΜΕ …“είδαν” τον κ. Μπλίνκεν στη Σούδα ενώ αυτός είχε φτάσει στη Βαγδάτη… Το χειρότερο; Δεν κατέβασαν ακόμα τα fake news

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: