Για νέο πολύνεκρο κτύπημα στον καταυλισμό προσφύγων Νουσεϊράτ, ομιλούν οι Παλαιστίνιοι: Τουλάχιστον 17 οι νεκροί από τον βομβαρδισμό του Ισραήλ

epa10986683 Pictures of Palestian children killed over the years in the Israel Palestine conflict, as people attend the solidarity demonstration for the Palestinian people, organized by the movement of Palestinian students in Italy and the Committee of Solidarity with the Palestinian Anti-Zionist and Anti-Fascist people, to commemorate the children killed in the conflict, on the International Day of the Rights of Children and Adolescents, in Ostiense square, in Rome, Italy, 20 November 2023. EPA, MASSIMO PERCOSSI




Τουλάχιστον 17 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους σε βομβαρδισμό του Ισραήλ στον καταυλισμό προσφύγων Νουσεϊράτ στη Λωρίδα της Γάζας περί τα μεσάνυχτα.

Τα παραπάνω μετέδωσε σήμερα τις πρωινές ώρες το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Τουλάχιστον 13.300 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα από την 7η Οκτωβρίου, σύμφωνα με την ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο τύπου της κυβέρνησης της Χαμάς.

Μεταξύ των νεκρών βρίσκονται 5.600 παιδιά και 3.550 γυναίκες, σύμφωνα με την ανακοίνωση, όπου προστίθεται πως 31.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και τουλάχιστον 6.500 άνθρωποι θεωρούνται αγνοούμενοι, εκ των οποίων 4.400 είναι γυναίκες και παιδιά.

ΕΞΑΛΛΟΥ: Αξιωματούχοι του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς «πλησιάζουν σε συμφωνία εκεχειρίας» με το Ισραήλ και δόθηκε απάντηση στους μεσολαβητές του Κατάρ στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, ενημέρωσε γραπτώς το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο ηγέτης του Ισμαήλ Χανίγια, με μήνυμα που του έστειλε συνεργάτης του.

Δεν έδωσε λεπτομέρειες για τους όρους της συμφωνίας.

  • Μετά τον βομβαρδισμό της Χαν Γιούνες τουλάχιστον 70 Παλαιστίνιοι πέθαναν σε νοσοκομείο

Τουλάχιστον 70 άνθρωποι πέθαναν σε νοσοκομείο στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, αφού διακομίστηκαν εκεί μετά τον βομβαρδισμό από το Ισραήλ το Σάββατο της πόλης Χαν Γιούνες, ανακοίνωσαν οι Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF).

Δεκάδες ασθενείς, ανάμεσά τους παιδιά και έφηβοι, έλαβαν φροντίδα «για σοβαρά εγκαύματα» στο νοσοκομείο Νάσερ, επεσήμανε η μη κυβερνητική οργάνωση αργά την Κυριακή, επικαλούμενη το προσωπικό της στο νοσοκομείο.

Η πόλη Χαν Γιούνες βρίσκεται περίπου 1 χιλιόμετρο από το νοσοκομείο, πρόσθεσαν οι MSF, σημειώνοντας ότι συνολικά 122 ασθενείς διακομίστηκαν στο Νάσερ μετά το ισραηλινό πλήγμα.

«Το νοσοκομείο είναι υπερπλήρες», τόνισαν οι MSF.

Μέχρι χθες το μεσημέρι το νοσοκομείο είχε ανακοινώσει ότι σχεδόν 50 άνθρωποι είχαν πεθάνει. Φωτοειδησεογράφος δήλωσε στο dpa ότι είδε σειρές από σακούλες πτωμάτων.

Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει σχολιάσει τις πληροφορίες.

Το Ισραήλ ζητεί εδώ και εβδομάδες από τους Παλαιστίνιους να φύγουν από το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας και να μετακινηθούν προς νότο, λέγοντας ότι θα είναι πιο ασφαλείς εκεί.

Όμως ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ ανακοίνωσε το Σάββατο ότι τα πλήγματα εναντίον του παλαιστινιακού θύλακα σύντομα θα επεκταθούν προς τον νότο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, περίπου 20.000 άνθρωποι μετακινήθηκαν πιο νότια μόνο χθες.

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικής Βοήθειας του ΟΗΕ (Ocha) επεσήμανε ότι ο αριθμός αυτός βασίζεται στις εκτιμήσεις των παρατηρητών του οργανισμού που βρίσκονται επί τόπου. Οι περισσότεροι άνθρωποι ταξίδευαν με λεωφορεία ή άμαξες που έσερναν γαϊδούρια, ενώ άλλοι ήταν πεζή.

Περισσότεροι από 1,7 εκατ. άνθρωποι είναι πλέον εκτοπισμένοι στη Λωρίδα της Γάζας, περίπου τα τρία τέταρτα του συνολικού πληθυσμού του θύλακα.

  • Σταματήστε να μιλάτε για θανατική ποινή στα συλληφθέντα μέλη της Χαμάς, λένε συγγενείς ομήρων που κρατούνται στη Γάζα

Συγγενείς κάποιων εκ των 240 ανθρώπων που κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα ζήτησαν  από ακροδεξιούς Ισραηλινούς βουλευτές να μην επιδιώκουν την προτεινόμενη θανατική ποινή για τους συλληφθέντες Παλαιστίνιους μαχητές, λέγοντας ότι ακόμα και η συζήτηση για κάτι τέτοιο μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τους ομήρους.

Αρκετοί ύποπτοι συνελήφθησαν αφού μέλη της ένοπλης ισλαμιστικής οργάνωσης παραβίασαν τα σύνορα στη Λωρίδα της Γάζας στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας πάνω από 1.200 ανθρώπους και συλλαμβάνοντας άλλους ως ομήρους, σύμφωνα με το Ισραήλ.

Το ισραηλινό υπουργείο Δικαιοσύνης ανέφερε στις 7 Νοεμβρίου ότι ομάδα δράσης συζητά πώς να διεξαχθεί η δίκη Παλαιστινίων που έχουν συλληφθεί και να εξασφαλιστούν «τιμωρίες που θα αρμόζουν στη σοβαρότητα των φρικαλεοτήτων που διαπράχθηκαν» για τους καταδικασθέντες.

Ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ έχει ζητήσει την καταδίκη σε θάνατο, που προβλέπεται από την ισραηλινή νομοθεσία αλλά δεν εφαρμόζεται.

Κάποιοι από τους συγγενείς των ανθρώπων που κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς στη Γάζα ανησυχούν ότι η δημοσιότητα για τη συζήτηση γύρω από την θανατική ποινή μπορεί να οδηγήσει σε αντίποινα παρόλο που αυξάνονται οι ελπίδες για μια συμφωνία για την απελευθέρωση κάποιων εξ αυτών.

Οι όμηροι έχουν ήδη απειληθεί με εκτέλεση από τη Χαμάς και κινδυνεύουν να τραυματιστούν ή να σκοτωθούν σε στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ ως απάντηση στην εισβολή της 7ης Οκτωβρίου.

«Αυτό θα σημαίνει ότι συμμετέχει κανείς στα ψυχολογικά τους παιχνίδια. Και ως αντάλλαγμα θα λάβουμε φωτογραφίες από τους αγαπημένους μας δολοφονημένους, τελειωμένους, και το Κράτος του Ισραήλ και όχι εκείνοι (Χαμάς) θα κατηγορηθούν γι’ αυτό», δήλωσε η Γιάρντεν Γκόνεν, της οποίας η αδελφή Ρόμι είναι μεταξύ των ομήρων, απευθυνόμενη στον Μπεν-Γκβιρ και άλλα στελέχη του κόμματός του κατά τη διάρκεια συνεδρίασης κοινοβουλευτικής επιτροπής.

«Μην το επιδιώκετε αυτό μέχρι να επιστρέψουν πίσω», δήλωσε. «Μην βάζετε το αίμα της αδελφής μου στα χέρια σας».

  • «ΕΧΕΤΕ ΜΠΕΡΔΕΥΤΕΙ»

Η μοναδική εκτέλεση με δικαστική εντολή στο Ισραήλ ήταν αυτή του καταδικασμένου ναζί εγκληματία πολέμου Άντολφ Άιχμαν το 1962. Ισραηλινά στρατοδικεία, που συχνά χειρίζονται περιπτώσεις που αφορούν Παλαιστινίους, έχουν την εξουσία να επιβάλουν την θανατική ποινή με την ομόφωνη απόφαση τριών δικαστών, αν και αυτό δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ.

Φιλοπόλεμοι πολιτικοί έχουν, κατά τη διάρκεια ετών, προτείνει τη χαλάρωση των όρων για τέτοιες καταδίκες, λέγοντας ότι οι εκτελέσεις αποθαρρύνουν την τρομοκρατία.

Το να γίνει αυτό είναι «τώρα περισσότερο κρίσιμο από ποτέ», δήλωσε ο Μπεν-Γκβιρ, «πρώτα απ’ όλα, για χάρη αυτών που δολοφονήθηκαν και αυτών που έπεσαν στη γραμμή του καθήκοντος και, τουλάχιστον, για να μην υπάρχουν άλλοι απαχθέντες».

Η Λινόρ Νταν-Καλντερόν, της οποίας τρεις συγγενείς κρατούνται όμηροι, κατηγόρησε το κόμμα του Μπεν-Γκβιρ ότι έχει «μπερδέψει τις προτεραιότητες».

«Έχετε μπερδευτεί, διότι είμαστε ένα έθνος που κυνηγάει τη ζωή, όχι ένα έθνος που κυνηγάει την εκδίκηση –ακόμα κι αν στο παρελθόν κάναμε κάτι στον Άιχμαν», δήλωσε. «Σας ζητώ απλά να το βγάλετε αυτό από την ατζέντα».

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Λωρίδα της Γάζας, Palestine
ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters- AFP
Κάιρο, Egypt
ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters
Ιερουσαλήμ, Israel

Επιμένουν ο Πρόεδρος Μπάιντεν και ο Λευκός Οίκος: Πιο κοντά παρά ποτέ η συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων από τη Χαμάς

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: