Γεωπολιτική ή οικονομία; Το σταυρόλεξο της ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ- Μια τεράστια γεωργική χώρα αλλά με μία μείζονα αξία στον Ευρωπαϊκό χάρτη

FILE PHOTO A handout photo made available by the Ukrainian Presidential Press Service shows (L-R) European Council President Charles Michel, Ukraine’s President Volodymyr Zelensky and European Commission President Ursula von der Leyen EPA/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE HANDOUT — MANDATORY CREDIT: UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE — HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Σε σύστασή της προς το Συμβούλιο της Ε.Ε. η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τάσσεται υπέρ της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με το Κίεβο, μόλις η Ουκρανία πληροί τις αναγκαίες προϋποθέσεις.

Η διαδικασία ένταξης μίας χώρας στην Ε.Ε. βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε αντικειμενικά κριτήρια. Ωστόσο αυτό κατά τη Handelsblatt «είναι ανοησία». «Η προοπτική ένταξης είναι ένα γεωπολιτικό μέσο και δη το πλέον αποτελεσματικό στο οπλοστάσιο της Ε.Ε. Και είναι πλέον καιρός να αξιοποιηθεί και πάλι ως τέτοιο».

Η οικονομική επιθεώρηση παραδέχεται πως «υπάρχουν ζητήματα με το κράτος δικαίου στην Ουκρανία. Όμως οι διαβουλεύσεις για τη διεύρυνση δεν πρέπει να αναλωθούν σε ψιλά γράμματα, όπως η καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος και η στελέχωση του δικαστικού συστήματος διότι διακυβεύεται κάτι πολύ μεγαλύτερο: η σταθερότητα της ηπείρου».

Η HB εκτιμά πως «δίχως να το θέλει, η Ε.Ε. έχει γίνει πλέον μία αυτοκρατορία που βρίσκεται σε σύγκρουση με τις ιμπεριαλιστικές φιλοδοξίες της Ρωσίας. Η ρωσική αυτοκρατορία βασίζεται στην καταστολή, ενώ η ευρωπαϊκή, αντιθέτως, στην απλή και επαναστατική επιθυμία των Ευρωπαίων να ζήσουν με ειρήνη, ελευθερία και ευημερία.

[…] Πράγματι, πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα. Μπορεί η Ε.Ε. να δεχθεί ένα τόσο μεγάλο γεωργικό κράτος όπως η Ουκρανία; Μπορεί να ενταχθεί στην Ένωση μια χώρα, τα σύνορα της οποίας τελούν υπό αμφισβήτηση; Τέτοια ερωτήματα θα μας απασχολήσουν τα επόμενα χρόνια. Αυτό που μετράει σήμερα είναι το νεύμα προς τους Ουκρανούς – ‘ανήκετε σε εμάς’. Αλλά και το μήνυμα προς τον Πούτιν ότι η Ε.Ε. δεν πρόκειται να εγκαταλείψει κανέναν στην Ευρώπη που θέλει να ξεφύγει από τη ζώνη επιρροής του Κρεμλίνου».

Από την πλευρά της, η Frankfurter Allgemeine Zeitung θεωρεί πως πράγματι «οι ενδείξεις αλληλεγγύης έχουν την αξία τους», ωστόσο «με τους συμβολισμούς δεν επιτυγχάνεται τίποτα στον δρόμο προς την Ε.Ε.» Η εφημερίδα της Φρανκφούρτης εκτιμά πως, εάν δεν πληρούνται τα αντικειμενικά κριτήρια για τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών, της διοίκησης και της δικαιοσύνης, «η διεύρυνση θα είχε μοιραίες πολιτικές επιπτώσεις – για τα κράτη που θα ενταχθούν και πολύ περισσότερο για την ίδια την Ένωση».

Mε πληροφορίες από dw.com
Ελλάδα Αθήνα 

Αιφνιδιαστικά ο Πούτιν στο πολεμικό επιτελείο της εισβολής στην Ουκρανία: Επιθεώρησε στο Ροστόφ τους νέους εξοπλισμούς

 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: