Επαίσχυντη επίθεση στην ελευθερία του Τύπου: Παρατείνεται από τους Ρώσους η κράτηση του Αμερικανού δημοσιογράφου Έβαν Γκέρσκοβιτς

FILE PHOTO: WSJ correspondent Evan Gershkovich attends a court hearing of the Moscow City Court relating to the appeal for the extension of his detention in Moscow, Russia, 10 October 2023. EPA, YURI KOCHETKOV




Δικαστήριο της Μόσχας παρέτεινε σήμερα κατά δύο μήνες, ως τις 30 Ιανουαρίου, την κράτηση του Αμερικανού δημοσιογράφου Έβαν Γκέρσκοβιτς, ο οποίος συνελήφθη στα τέλη Μαρτίου στη Ρωσία.

“Η περίοδος κράτησης του Έβαν Γκέρσκοβιτς (…) παρατάθηκε κατά δύο μήνες (…), ως τις 30 Ιανουαρίου 2024”, επεσήμανε σε ανακοίνωσή του το δικαστήριο του Λεφορτόφσκι.

Δημοσιογράφος της Wall Street Journal, ο Γκέρσκοβιτς συνελήφθη από τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας κατά την διάρκεια ρεπορτάζ στο Γεκατερίνμπουργκ, στα Ουράλια, στις 29 Μαρτίου.

Εκτοτε κρατείται στην φυλακή Λεφόρτοβο της Μόσχας, που χρησιμοποιείται από τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας (FSB) για την κράτηση των φυλακισμένων σε συνθήκες σχεδόν πλήρους απομόνωσης.

Ο 31χρονος δημοσιογράφος, που έχει εργασθεί ως ανταποκριτής στην Μόσχα και για το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP), κατηγορείται για κατασκοπεία, που τιμωρείται με ποινή κάθειρξης 20 ετών. Απορρίπτει τις κατηγορίες, όπως και η Ουάσινγκτον, η εφημερίδα του, το περιβάλλον του και η οικογένειά του.

Η Wall Street Journal

Η εφημερίδα Wall Street Journal ανέφερε σήμερα ότι η συνεχιζόμενη φυλάκιση του Αμερικανού δημοσιογράφου Έβαν Γκέρσκοβιτς είναι μια «επαίσχυντη και εξωφρενική επίθεση» στην ελευθερία του Τύπου και ζήτησε την άμεση απελευθέρωσή του.

Δικαστήριο της Μόσχας παρέτεινε σήμερα κατά δύο μήνες, ως τις 30 Ιανουαρίου, την κράτηση του Αμερικανού δημοσιογράφου Έβαν Γκέρσκοβιτς, ο οποίος κατηγορείται για κατασκοπεία και συνελήφθη στα τέλη Μαρτίου στη Ρωσία.

«Ο Έβαν βρίσκεται άδικα στη φυλακή για σχεδόν 250 ημέρες και κάθε μέρα είναι μια πολύ μεγάλη ημέρα», ανέφερε η εφημερίδα σε ανακοίνωση που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

«Οι κατηγορίες εναντίον του είναι κατηγορηματικά ψευδείς και η συνεχιζόμενη φυλάκισή του είναι μια επαίσχυντη και εξωφρενική επίθεση στην ελευθερία του Τύπου, που είναι κρίσιμης σημασίας για μια ελεύθερη κοινωνία. Συνεχίζουμε να στεκόμαστε δίπλα στον Έβαν και να ζητάμε την άμεση απελευθέρωσή του», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από AFP, Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μόσχα, Ρωσία

Αντίπαλος ή απλώς φερετζές στην αυταρχική εξουσία Πούτιν; 40χρονη πρώην τηλεοπτική δημοσιογράφος, μητέρα 3 παιδιών θέλει να είναι υποψήφια για Πρόεδρος [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: