Αύριο το πρωί η παράδοση των πρώτων ομήρων στο Ισραήλ: Πώς θα γίνει η ανταλλαγή και η κλιμακωτή κατάπαυση του πυρός

FILE PHOTO: A light installation for people abducted by Hamas outside the Tel Aviv Cultural Center in Habima square in Tel Aviv, Israel, 21 November 2023. ΕPA/ABIR SULTAN




Το Ισραήλ αναμένει να παραλάβει αύριο, Πέμπτη, τους πρώτους ομήρους που θα απελευθερώσει η Χαμάς από τη Λωρίδα της Γάζας βάσει της συμφωνίας που έγινε με τη διαμεσολάβηση του Κατάρ, δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του στρατού ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Έλι Κοέν.

Σε σημερινή του συνέντευξη ο υπουργός αρνήθηκε να επιβεβαιώσει την πληροφορία ότι η διαδικασία θα ξεκινήσει στις 05:00 π.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος).

Ο αξιωματούχος της Χαμάς, Μούσα Αμπού Μαρζούκ, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Al Jazeera ότι η προσωρινή εκεχειρία μεταξύ της τρομοκρατικής οργάνωσης και του Ισραήλ θα τεθεί σε ισχύ αύριο στις 10 π.μ.

Η ανακοίνωση έρχεται αφότου το Ισραήλ κατέληξε σε συμφωνία με τη Χαμάς για τετραήμερη διακοπή των μαχών και την απελευθέρωση τουλάχιστον 50 από τους περίπου 240 ομήρους που απήχθησαν από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 150 ανήλικων και γυναικών παλαιστίνιων κρατουμένων ασφαλείας. στις ισραηλινές φυλακές.

Η συμφωνία εγκρίθηκε από το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο σε μια νύχτα.

Ο Αμπού Μαρζούκ της Χαμάς είπε ότι οι περισσότεροι από τους όμηρους που πρόκειται να απελευθερωθούν έχουν ξένη υπηκοότητα, χωρίς να διευκρινίζει εάν έχουν και ισραηλινά διαβατήρια, σύμφωνα με το Channel 12.

Το Ισραήλ έχει πει ότι όλοι οι όμηροι που θα απελευθερωθούν θα είναι πολίτες ή κάτοικοι του Ισραήλ.

 

Εκεχειρία το πολύ για 10 μέρες

Η σχεδιαζόμενη κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς θα διαρκέσει το πολύ 10 ημέρες, κατά τις οποίες έως 300 παλαιστίνιοι κρατούμενοι στο Ισραήλ πρόκειται να ανταλλαγούν με έως 100 ομήρους της Χαμάς, σύμφωνα με σημερινές πληροφορίες της εφημερίδας Times of Israel, η οποία επικαλείται το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο.

Μετά απ’ αυτό, οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας αναμένεται να συνεχισθούν, αναφέρει η εφημερίδα.

Ο ισραηλινός ειδησεογραφικός ιστότοπος Ynet ανέφερε επίσης ότι το Ισραήλ σκοπεύει να γνωστοποιήσει στη Χαμάς τα ονόματα των ομήρων. Στη συμφωνία λέγεται πως προβλέπεται επίσης να μην χωριστούν κατά την απελευθέρωσή τους οι μητέρες από τα παιδιά που έχουν συλληφθεί όμηροι από τους ενόπλους της Χαμάς.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Times of Israel, οι όμηροι πρέπει να είναι ισραηλινοί πολίτες ή κάτοικοι της χώρας. Δεν έχει αποκαλυφθεί ποιοι ακριβώς εμπίπτουν σ’ αυτή την κατηγορία.

Στην πρώτη φάση, το Ισραήλ σχεδιάζει να απελευθερώσει 150 παλαιστίνιους κρατουμένους μόλις απελευθερωθούν 50 όμηροι. Η απελευθέρωση θα γίνει σταδιακά σε μια περίοδο τεσσάρων ημερών, κατά την οποία τουλάχιστον 10 όμηροι θα απελευθερώνονται κάθε μέρα.

Στη δεύτερη φάση, περαιτέρω έως 150 παλαιστίνιοι φυλακισμένοι θα απελευθερωθούν από ισραηλινές φυλακές – εφόσον, σε αντάλλαγμα, έως 50 όμηροι επιστρέψουν στο Ισραήλ. Και πάλι, τουλάχιστον 10 όμηροι θα πρέπει να απελευθερώνονται σε κάθε φάση. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ισραηλινής εφημερίδας, θα τηρείται περαιτέρω 24ωρη κατάπαυση του πυρός για κάθε 10 ομήρους που απελευθερώνονται.

Ποιοι Παλαιστίνιοι θα απελευθερωθούν

Μεταξύ των 300 Παλαιστίνιων κρατουμένων, που θα μπορούσαν να αφεθούν ελεύθεροι βάσει της συμφωνίας που επετεύχθη μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς για την απελευθέρωση ομήρων που κρατά το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, βρίσκονται αγόρια που έχουν φυλακιστεί για επιθέσεις με πέτρες και ταραχές και γυναίκες που έχουν καταδικαστεί για επιθέσεις με μαχαίρι, σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Βάσει της συμφωνίας, 50 όμηροι που απήχθησαν από το ισραηλινό έδαφος από τη Χαμάς θα απελευθερωθούν με αντάλλαγμα την απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων, στους οποίους, σύμφωνα με την εφημερίδα Times of Israel κι άλλα μέσα, περιλαμβάνονται 287 αγόρια ηλικίας ως 18 ετών που έχουν φυλακιστεί για πρόκληση ταραχών και επιθέσεις με πέτρες στη Δυτική Όχθη ή την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Οι υπόλοιποι 13 από τους παλαιστίνιους κρατουμένους που ενδέχεται να απελευθερωθούν είναι ενήλικες γυναίκες, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν καταδικαστεί για επιθέσεις με μαχαίρι, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης είχαν αναφέρει νωρίτερα ότι δεν θα απελευθερωθούν κρατούμενοι που έχουν καταδικαστεί για ανθρωποκτονία.

Το Ισραήλ δημοσίευσε σήμερα κατάλογο με 300 Παλαιστίνιους κρατούμενους που θα μπορούσαν να απελευθερωθούν βάσει της συμφωνίας.

  • Η εφημερίδα Times of Israel σημείωσε ότι η δημοσίευση λεπτομερειών σχετικά με τους Παλαιστίνιους κρατούμενους αποσκοπεί να δώσει στον κόσμο την ευκαιρία να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά της απελευθέρωσης κάποιων προσώπων.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της ισραηλινής κυβέρνησης, μια προσφυγή μπορεί να κατατεθεί εντός 24 ωρών, αλλά δεν αναμένεται το Ανώτατο Δικαστήριο να αποφανθεί κατά της κυβερνητικής απόφασης.

Πώς θα γίνει η ανταλλαγή

Σύμφωνα με τους βρετανικούς Times, οι όμηροι θα απελευθερωθούν από τη Γάζα σε ομάδες 12 έως 13 ατόμων κάθε μέρα και θα υπάρξει τετραήμερη κατάπαυση του πυρός η οποία μπορεί να επεκταθεί κατά μια ακόμη μέρα για κάθε 10 Ισραηλινούς ομήρους που θα απελευθερώνονται. Το Ισραήλ θα επιτρέψει επίσης σε περίπου 300 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια να εισέρχονται στην Γάζα από το πέρασμα της Ράφας, ενώ θα επιτρέψει και την παροχή επιπλέον καυσίμων.

Παρότι θα υπάρξει παύση πυρός για τον ισραηλινό στρατό, οι δυνάμεις του Ισραήλ θα συνεχίσουν να συλλέγουν πληροφορίες από αέρος, με μια εξάωρη παύση κάθε μέρα από τις 10 το πρωί ως τις 4 το απόγευμα.

Οι ισραηλινές δυνάμεις θα παραμείνουν στη Γάζα καθ΄όλη τη διάρκεια της εκεχειρίας, χωρίς να εμπλέκονται σε μάχες αλλά έτοιμες να ανοίξουν εκ νέου πυρ στο τέλος της περιόδου εκεχειρίας αν δεν υπάρξει επέκταση.

Απόψε το βράδυ, η Χαμάς θα στείλει έναν κατάλογο με τουλάχιστον 10 ονόματα ομήρων που θα απελευθερωθούν την Πέμπτη. Το Ισραήλ θα στείλει την λίστα με τους Παλαιστίνιους κρατουμένους που θα απελευθερωθούν.

  • Το υπουργείο Δικαιοσύνης του Ισραήλ έχει ήδη δημοσιοποιήσει έναν πλήρη κατάλογο των 300 ατόμων που θα απελευθερωθούν, η μεγάλη πλειονότητα των οποίων είναι αγόρια 18 ετών και κάτω και τα οποία φυλακίστηκαν κυρίως για επεισόδια με τον ισραηλινό στρατό – κυρίως σε συγκρούσεις στις οποίες πετούσαν πέτρες.

Επιπλέον 13 είναι γυναίκες κρατούμενες, οι περισσότερες εκ των οποίων καταδικάστηκαν για απόπειρα δολοφονίας. Οι περισσότεροι κρατούμενοι της λίστας προέρχονται από την ανατολική Ιερουσαλήμ και την Δυτική Οχθη.

Όταν τις πρώτες πρωϊνές ώρες αύριο τεθεί σε εφαρμογή η εκεχειρία, ο Ερυθρός Σταυρός θα μεταφέρει τους πρώτους από τους τουλάχιστον 10 Ισραηλινούς ομήρους πίσω στο Ισραήλ, όπου θα κατευθυνθούν σε διάφορα νοσοκομεία στα οποία έχουν στηθεί τμήματα αποκλειστικά για αυτό το σκοπό, μακριά από άλλους ασθενείς και ΜΜΕ.

Οι απελευθερωθέντες όμηροι θα υποβληθούν σε ιατρικούς ελέγχους και θα συναντήσουν τα μέλη των οικογενειών τους, καθώς επίσης και αξιωματούχους ασφαλείας και κοινωνικούς λειτουργούς.

Οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι θα πάνε σπίτια τους με το που οι όμηροι περάσουν στα χέρια των Ισραηλινών.

Με πληροφορίες από dpa-AFP Reuters/ The Times/The Times of Israel

Οι μυστικές διαπραγματεύσεις πέντε εβδομάδων μεταξύ CIA, Μοσάντ και Χαμάς για την ανταλλαγή 50 ομήρων με 300 παλαιστίνιους φυλακισμένους: Ο ρόλος Κατάρ και Αιγύπτου και η 4ημερη εκεχειρία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: