Τρεις παραιτήσεις, μία ντροπή και μία …κλωστή: Ο Χριστοδουλίδης και η Αννίτα Δημητρίου κέρδισαν εκλογές προσέχοντας επιμελώς την εικόνα και τον λόγο τους…

FILE PHOTO: Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με την πρόεδρο της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου. Φωτογραφία Annita Demetriou, @AnnitaDemetriou




Του ΑΝΔΡΕΑ ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΥ, GNORA

Στους επτά μόλις μήνες στην Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Νίκος Χριστοδουλίδης έχει δεχθεί τις παραιτήσεις τριών συνεργατών του (Μιχάλη Χατζηγιάννη, του μέλους της ΕΔΥ Μιχάλη Μιχαήλ και της Δόξας Κωμοδρόμου) και μία φορά (δημόσια τουλάχιστον) έχει εκφράσει την ντροπή του για την απόδοση της υπουργού Δικαιοσύνης Άννας Προκοπίου και του αρχηγού Αστυνομίας, τον οποίο όμως δεν διόρισε ο νυν Πρόεδρος.

Αυτά είναι γεγονότα.

Όπως γεγονός είναι ότι δεν έχουν υπάρξει τόσο πολλές παραιτήσεις σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα από ιδρύσεως του κράτους. Αντικειμενικά ομιλούντες η κατάσταση είναι προβληματική.

Ποια είναι η πηγή του προβλήματος; Η σύγκρουση μεταξύ των προσόντων που απαιτούνται πλέον για να εκλεγεί κάποιος σε ένα αξίωμα και των προσόντων που απαιτούνται για να επιτελέσει τα καθήκοντα του αξιώματος. Άλλες δεξιότητες χρειάζονται για να εκλεγείς κι άλλες, συγκρουόμενες μάλιστα, για να κυβερνήσεις.

  • Ο κ. Χριστοδουλίδης, όπως και η Αννίτα Δημητρίου και μάλλον ο Στέφανος Κασσελάκης, κέρδισαν εκλογές προσέχοντας επιμελώς την εικόνα και τον λόγο τους∙ να μην εξέχει ούτε κλωστούλα. Ακόμα και τα ξεσπάσματά τους είχαν τη σκηνοθεσία τους.

Μένουν όσο πιο μακριά γίνεται από τη hard core πολιτική, χρησιμοποιούν απλή γλώσσα, χωρίς πολυσύλλαβες και δυσνόητες λέξεις, υιοθετούν θετικές έννοιες, όπως «ενότητα», «ο άνθρωπος στο επίκεντρο», «διαφάνεια», «συμμετοχική δημοκρατία», «με γνώμονα την προκοπή των πολιτών και το συμφέρον του τόπου» και αρκετά άλλα εύηχα, που ταιριάζουν παντού και σ’ όλους και με τα οποία κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει.

Μ’ αυτά τα καλογυαλισμένα, αλλά επιδερμικά, προσόντα εκλέχθηκαν, αλλά πλέον καλούνται να διαχειριστούν σύνθετα ζητήματα, επείγοντα προβλήματα, ζητήματα με προεκτάσεις που επηρεάζουν τις ζωές των πολιτών. Είτε πρέπει να κυβερνήσουν το κράτος είτε το κόμμα.

Για παράδειγμα, πρέπει να επιλέξουν συνεργάτες, να τους δώσουν οδηγίες, να εποπτεύσουν την υλοποίησή τους. Με λίγα λόγια, πρέπει να παίρνουν αποφάσεις και την ευθύνη των αποφάσεων αυτών. Όσο κι αν τις αναβάλουν, κάποια στιγμή θα πρέπει να τις πάρουν. Και όταν πρέπει να πάρεις αποφάσεις, κάποιους θα δυσαρεστήσεις και κάποιους θα ευχαριστήσεις.

Μπορεί να χειροκρότησαν οι της PwC τον κ. Χριστοδουλίδη που, υποτίθεται αυθόρμητα, έβγαλε τη γραβάτα στο συνέδριό τους, αλλά δεν αρκούν πλέον τα επικοινωνιακά tricks για να τους κερδίσει. Περιμένουν τις αποφάσεις της κυβέρνησής του για τα θέματα που τους απασχολούν.

Όπως και η κοινωνία, που ναι μεν κουτσομπολεύει το μούσι που άφησε ο Πρόεδρος, αλλά αναμένει κάτι απτό. Δεν θα κερδίσει πλέον συμπάθειες ο Πρόεδρος επειδή μένει αξύριστος, τρέχει σε μαραθώνιους, φωτογραφίζεται backstage στη Γενική Συνέλευση ή δεν αφήνει φεστιβάλ που δεν πάει. Κι αυτά χρειάζονται, αλλά πλέον είναι η γαρνιτούρα, όχι το κυρίως φαγητό.

* Ανδρέας Χατζηκυριάκος
Διευθύνοντος Συμβούλου στη ΓΝΩΡΑ Σύμβουλοι Επικοινωνίας – Το άρθρο φιλοξενήθηκε στο 21ο τεύχος του ΓΝΩΡΑ Confidential

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Παρεμβάσεις από τις ΗΠΑ και παρασκήνιο για συνεννόηση των κρατών της περιοχής: Επιδιώκουν «ξεκλείδωμα» περιοχής με φυσικό αέριο, θέλουν «μέσα» και την Τουρκία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: