Το Foreign Affairs προειδοποιεί Ισραήλ και ΗΠΑ για την εισβολή στη Γάζα: Εκτός από το τεράστιο κόστος θα είναι μια ανθρωπιστική, ηθική και στρατηγική καταστροφή

epa10922189 A view of destroyed houses following Israeli strikes in the east of Gaza City, 16 October 2023. EPA/MOHAMMED SABER




Δύο άρθρα στο Foreign Affairs υποστηρίζουν ότι η εισβολή στη Γάζα θα είναι μια ανθρωπιστική, ηθική και στρατηγική καταστροφή και ότι θα απειλήσει, μεταξύ άλλων, τα βασικά συμφέροντα των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.

Επίσης, εκτιμάται ότι η κατάληψη της Γάζας θα αποδειχθεί πολύ δαπανηρή για το Ισραήλ, καθώς θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσει συντριπτική δύναμη πυρός για να επιτύχει τους στόχους του.

Σε άρθρο του Marc Lynch με τίτλο An Invasion of Gaza Would Be a Disaster for Israel τονίζεται ότι η εισβολή στη Γάζα θα είναι μια ανθρωπιστική, ηθική και στρατηγική καταστροφή. Όχι μόνο θα βλάψει σοβαρά τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια του Ισραήλ και θα επιφέρει ανυπολόγιστο ανθρώπινο κόστος στους Παλαιστίνιους, αλλά θα απειλήσει και τα βασικά συμφέροντα των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, στην Ουκρανία και στον ανταγωνισμό της Ουάσιγκτον με την Κίνα για την κατάσταση του Ινδο-Ειρηνικού.

Η Ουάσιγκτον πρέπει να απαιτήσει ο σύμμαχός της να συμμορφωθεί πλήρως με τους νόμους του πολέμου. Πρέπει να πιέσει το Ισραήλ να βρει τρόπους ώστε ο πόλεμος με της Χαμάς δεν θα συνεπάγεται εκτοπισμό και μαζική δολοφονία αθώων Παλαιστινίων πολιτών.

Εκείνοι που προτρέπουν το Ισραήλ να εισβάλει στη Γάζα με μαξιμαλιστικούς στόχους σπρώχνουν τον σύμμαχό τους σε μια στρατηγική και πολιτική καταστροφή. Το δυνητικό κόστος είναι εξαιρετικά υψηλό, είτε όσον αφορά θανάτους Ισραηλινών και Παλαιστινίων, είτε την πιθανότητα ενός παρατεταμένου τέλματος είτε τους μαζικούς εκτοπισμούς Παλαιστινίων. Ο κίνδυνος επέκτασης της σύγκρουσης είναι επίσης ανησυχητικά μεγάλος, ιδιαίτερα στη Δυτική Όχθη και τον Λίβανο, αλλά δυνητικά πολύ ευρύτερος. Και τα πιθανά κέρδη – πέρα από την ικανοποίηση των απαιτήσεων για εκδίκηση – είναι εξαιρετικά χαμηλά.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Χαμάς διέπραξε σοβαρά εγκλήματα πολέμου στις βάναυσες επιθέσεις της εναντίον Ισραηλινών πολιτών και θα πρέπει να λογοδοτήσει. Αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η συλλογική τιμωρία της Γάζας, μέσω αποκλεισμών και βομβαρδισμών και της αναγκαστικής μετακίνησης του πληθυσμού της, αντιπροσωπεύει σοβαρά εγκλήματα πολέμου.

Αν και αυτοί οι κανόνες μπορεί να μην προβληματίζουν τους Ισραηλινούς ηγέτες, αποτελούν σημαντική στρατηγική πρόκληση για τις ΗΠΑ, όσον αφορά τις άλλες υψηλότερες προτεραιότητές τους. Είναι δύσκολο να συμβιβαστεί η προώθηση των διεθνών κανόνων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και οι νόμοι του πολέμου για την υπεράσπιση της Ουκρανίας από τη βάναυση εισβολή της Ρωσίας με την υπεροπτική περιφρόνηση των ίδιων κανόνων στη Γάζα. Τα κράτη και οι λαοί του παγκόσμιου Νότου πολύ πέρα από τη Μέση Ανατολή θα το λάβουν υπόψη τους.

Η τρέχουσα προσέγγιση της Ουάσιγκτον ενθαρρύνει το Ισραήλ να εξαπολύσει έναν βαθιά λανθασμένο πόλεμο, υποσχόμενη προστασία από τις συνέπειές του, αποτρέποντας άλλους να μπουν στη μάχη και εμποδίζοντας κάθε προσπάθεια επιβολής λογοδοσίας μέσω του διεθνούς δικαίου.

Αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες το κάνουν αυτό εις βάρος της δικής τους παγκόσμιας θέσης και των δικών τους περιφερειακών συμφερόντων. Εάν η εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα πάρει την πιο πιθανή πορεία της, με όλη τη σφαγή και την κλιμάκωσή της, η κυβέρνηση Biden θα μετανιώσει για τις επιλογές της.

Ο πόλεμος δεν θα τελειώσει με την κατάληψη της Γάζας

Αντίστοιχα, στο άρθρο των Daniel Byman και Seth G. Jones με τίτλο What Israel Will Face in Gaza εκτιμάται ότι η κατάληψη της Γάζας θα αποδειχθεί πολύ δαπανηρή για το Ισραήλ. Οι ισραηλινές δυνάμεις θα πρέπει να εμπλακούν σε αστική μάχη εναντίον ενός εχθρού που είναι καλά προετοιμασμένος και ορκισμένος να κάνει τους εισβολείς να πληρώσουν. Η πρόοδος θα είναι αργή και οι μάχες θα είναι βάναυσες. Το Ισραήλ θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσει συντριπτική δύναμη πυρός για να επιτύχει τους στόχους του. Στην πορεία, μπορεί να σκοτώσει τεράστιο αριθμό αμάχων.

Για να καταλάβει τη Γάζα, το Ισραήλ θα πρέπει να πολεμήσει σε πολύ αφιλόξενα εδάφη. Ο θύλακας έχει πάνω από 20.000 άτομα ανά τετραγωνικό μίλι, μια από τις υψηλότερες πυκνότητες πληθυσμού στον κόσμο, Ο πόλεμος του Ισραήλ σε αστικό ιστό θα επιδεινωθεί από την ικανότητα της Χαμάς σε μάχες σε σήραγγες. Και ο πόλεμος δεν θα τελειώσει όταν το Ισραήλ θα ανακαταλάβει το έδαφος. Δεν υπάρχει παλαιστινιακή οντότητα που να εμπιστεύεται το Ισραήλ για να κυβερνήσει τη Γάζα στη θέση της Χαμάς.

Μια παρατεταμένη ισραηλινή στρατιωτική κατοχή της Γάζας δεν είναι ιδανική για το Ισραήλ ή για τους ανθρώπους στη Γάζα. Όσο δύσκολη και αν είναι η στρατιωτική εκστρατεία για το Ισραήλ, η εξεύρεση έστω και προσωρινής πολιτικής λύσης και λύσης διακυβέρνησης για τη Γάζα θα είναι το πιο δύσκολο μέρος της σύγκρουσης. Ως αποτέλεσμα, το Ισραήλ μπορεί να βρει ότι η καλύτερη επιλογή του είναι να χτυπήσει σκληρά τη Χαμάς, αλλά τελικά να αποσυρθεί για να αποφύγει μια αορίστου χρόνου σκληρή κατοχή.

Ανάλυση Financial Times: Ζοφερό το μέλλον του Νετανιάχου μετά το τέλος της επιχείρησης στη Γάζα – Θα αναγκαστεί να αποχωρήσει οριστικά

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: