Tα σημάδια που αγνόησε το Ισραήλ, τα ερωτήματα για την αποτυχία των μυστικών υπηρεσιών και ο κίνδυνος από την επέλαση του Ισλαμικού φανατισμού

Firefighters and rescue personnel works at the site, where a rocket apparently fired from Gaza hit a residential building in Tel Aviv, Israel, 07 October 2023. Rocket barrages were launched from the Gaza Strip. EPA/ABIR SULTAN




Toυ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL-Αθήνα

Με ιδιαίτερη προσοχή το ελληνικό επιτελείο παρακολουθεί και καταγράφει τα τεκταινόμενα στο Ισραήλ.

Τα πρώτα συμπεράσματα προκαλούν πολλά ερωτηματικά κυρίως στο κομμάτι εκείνο που έχει να κάνει με την αρχική πληροφορία, η οποία θα σήμαινε συναγερμό στις Ισραηλινές αρχές.

Αθήνα και Τελ Αβίβ εδώ και χρόνια έχουν αναπτύξει μια ξεχωριστή σχέση στη λεκάνη της Μεσογείου και είναι δυο χώρες τις οποίες συνδέουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά.

Η διπλωματική και αμυντική συνεργασία που εξελίσσεται διαρκώς «ομολογεί» ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις των δυο κρατών έχουν πολλά να μοιραστούν, ακόμη και στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.

Παράλληλα αίσθηση προκαλεί και το γεγονός ότι το Τελ Αβίβ, είτε μέσω των προηγμένων συστημάτων που διαθέτει, είτε με επιτόπιες «πηγές», δεν είχε καταφέρει ν’ αποκρυπτογραφήσει τις προθέσεις των τρομοκρατών της Χαμάς οι οποίοι κατάφεραν ένα εντυπωσιακό χτύπημα στην καρδιά των Ισραηλινών δυνάμεων και δεν είναι λίγοι όσοι κυκλοφορούν μέσα στις πόλεις του
Ισραήλ.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ εδώ και χρόνια έχουν καταφέρει σε συνάρτηση με την αμυντική βιομηχανία του Τελ Αβίβ ν’ αναπτύξουν σημαντικά τεχνολογικά «θαύματα» για να υποστηρίξουν την άμυνα του κράτους τους και να διασφαλίσουν την επιβίωση τους σ’ ένα σημείο του χάρτη, γεμάτο απειλές για τους Ισραηλινούς.

Ανάμεσα σε αυτά βρίσκονται μια πλειάδα συστημάτων από τα οποία φτάνουν εικόνες, ήχοι και κάθε είδους πληροφορία ώστε να ελέγχεται το επίπεδο ασφαλείας.

Στην περίπτωση του πρωινού της 7 ης Οκτωβρίου πάντως το πολυπλόκαμο δίκτυο πληροφοριών αιφνιδιάστηκε στον απόλυτο βαθμό, με συνέπεια οι τρομοκράτες της Χαμάς να φτάσουν μέχρι και εντός των περιφερειακών στρατιωτικών εγκαταστάσεων κι εκεί είτε σκότωσαν, είτε πήραν ομήρους Ισραηλινούς στρατιωτικούς.

Βεβαίως το Ισραήλ είναι από τα κράτη που στην απενημέρωση, όταν λάβει τέλος η επιχείρηση «Σιδερένιο Ξίφος», θ’ αναζητήσει και θα βρει τα κενά ασφαλείας, ενώ όσοι θεωρούνται υπεύθυνοι για ότι έχει συμβεί θα λογοδοτήσουν.

Η τρομοκρατική ενέργεια από ξηρά, θάλασσα και αέρα ξύπνησε μνήμες του Γιομ Κιπούρ, του μετώπου που είχε ξεσπάσει την 6 η Οκτωβρίου του 1973.

Και τότε το Τελ Αβίβ ήταν αυτό που αιφνιδιάστηκε τόσο από τη Συρία, όσο και από την Αίγυπτο.

Και κάτι που μπορεί να καταγραφεί στην παρούσα στιγμή είναι πως η Ελλάδα παίρνει- όπως και στην περίπτωση της Ουκρανίας- ξεκάθαρη θέση και δεν τοποθετείται σε δυο βάρκες, όπως η κυβέρνηση αλλά και ο ίδιος το Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν.

Άλλωστε δεν πρέπει κανείς να ξεχνά ότι γραφεία της οργάνωσης Χαμάς βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη. Επιπλέον η Χαμάς εξοπλίζεται από το Ιράν και εδώ επανέρχονται αμείλικτα ερωτήματα, που είχαν αποθηκευτεί τόσες ποσότητες ρουκετών, που εκτοξεύτηκαν από τα Παλαιστινιακά εδάφη προς το Ισραήλ και οι υπηρεσίες ασφαλείας στο Τελ Αβίβ δεν είχαν αντιληφθεί το παραμικρό.

Διδάγματα από το Ουκρανικό μέτωπο

Πάντως οι τρομοκράτες της Χαμάς μπορούν να θεωρηθούν και «καλοί μαθητές» του μετώπου στην Ουκρανία, αν λάβει κανείς υπόψιν του τις εικόνες που κάνουν τον γύρο των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης και απαθανατίζουν μέχρι και drones- καμικάζι που καταστρέφουν ισραηλινό άρμα μάχης.

Επιπλέον το αλεξίπτωτο πλαγιάς που χρησιμοποιήθηκε για την μεταφορά και ανάπτυξη τμήματος τρομοκρατών εντός περίκλειστου στρατοπέδου ισραηλινών δυνάμεων, τα προηγούμενα χρόνια θα ήταν κάτι που περισσότερο θα θύμιζε μια σκηνή βγαλμένη από καλογυρισμένη ταινία του Χόλυγουντ.

Από την στιγμή της αρχικής επίθεσης και στη συνέχεια, το μεγαλύτερο βάρος των ισραηλινών επιχειρήσεων έχει πέσει στην πολεμική αεροπορία η οποία σφυροκοπά διαρκώς θέσεις των τρομοκρατών της Χαμάς, όπως τουλάχιστον ανακοινώνει η Ισραηλινή πολεμική αεροπορία.

Τα βλέμματα του Ισραήλ στρέφονται και προς τον Λίβανο καθώς από εκεί όλα βρίσκονται σε τεντωμένο σχοινί, με την Χεσμπολαχ να δείχνει έτοιμη να επιτεθεί στο Τελ Αβίβ.

Και δεναποκλείεται το Ισραήλ να προχωρήσει μέσα στις επόμενες ώρες σε χερσαίες επιθέσεις, κάτι που είχε κάνει τελευταία φορά το 2014.

Σε κάθε περίπτωση η ισλαμική τρομοκρατία της Χαμάς, οι εικόνες των εγκληματικών πράξεων σε πολεμικές επιχειρήσεις, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο να μην ταυτιστεί μια πολιτισμένη κοινωνία με το κράτος του Ισραήλ, το οποίο σαφώς και αιφνιδιάστηκε από αυτή την μεγάλου μεγέθους επίθεση.

Προτεραιότητα για τη Γερμανία η προστασία των Εβραίων στη χώρα: Εντατικοποιούνται τα μέτρα ασφαλείας σε εβραϊκά ιδρύματα και Συναγωγές

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: