Μεγαλοπρεπής η στρατιωτική παρέλαση στην Θεσσαλονίκη με απογειώσεις ελικοπτέρων και αεροσκαφών σε πραγματικό χρόνο – Πλάνα από όλη την Ελλάδα [videos]

(https://www.youtube.com/watch?v=B1AoIEknEBI)




Ξεκίνησε και βρίσκεται σε εξέλιξη η παρέλαση στρατιωτικών και πολιτικών τμημάτων, ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, στην παραλιακή Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου της Θεσσαλονίκης.

Πριν την έναρξη της παρέλασης η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι στο Ηρώο του Γ’ Σώματος Στρατού. Η πομπή με την πρόεδρο της Δημοκρατίας σταμάτησε δεκάδες μέτρα πριν την εξέδρα των επισήμων και η κ. Σακελλαροπούλου και περπάτησε την απόσταση μέχρι την εξέδρα όπου την υποδέχθηκε ο αρχηγίς ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος.

Την παρέλαση παρακολουθούν ο υπουργός Εθνικής Ανυνας Νίκος Δένδιας, ως εκπρόσωπους του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης, ο υπουργός Αμυνας της Κύπρου Μιχάλης Γεωργάλλας, ο Γενικός Γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ Σταύρος Καλαφάτης, ως εκπρόσωπος του προέδρου της Βουλής, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, η υφυπουργόςΤουρισμού Ελενα Ράπτη, ο υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης Στάθης Κωνσταντινίδης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, ο πρόεδρος της ” Ελληνικής Λύσης” Κυριάκος Βελόπουλος, ο πρόεδρος της “ΝΙΚΗΣ” Δημήτρης Νατσιός, ο πρόεδρος των “ΣΠΑΡΤΙΑΤΩΝ” Βασίλης Στίγκας, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστσς και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε στο τέλος της παρέλασης το μήνυμα του σμηναγού Χρήστου Πάρι Χαρίτου με το μαχητικό αεροσκάφος F 16, μέλος της Ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων “ΖΕΥΣ” της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ κατά την διάρκεια της παρουσίασης οι θεατές είδαν απο τους τηλεοπτικού δέκτες σε πραγματικό χρόνο τα ελικόπτερα που απογειώθηκαν από την βάση τους για να συμμετάσχουν στην παρέλαση.




Ολοκληρώθηκε η μαθητική παρέλαση στο κέντρο της Αθήνας

Ολοκληρώθηκε η μαθητική παρέλαση στο κέντρο της Αθήνας, παρουσία εκπροσώπων της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας του τόπου. Εκατοντάδες μαθητές από διάφορα σχολεία της Αθήνας παρέλασαν μπροστά από το μνημείο του ‘Αγνωστου Στρατιώτη, στην Λεωφόρο Αμαλίας. Η ηλιόλουστη ημέρα είχε ως αποτέλεσμα να βρεθούν στο κέντρο της Αθήνας χιλιάδες πολίτες που παρακολούθησαν της παρέλαση των μαθητών.

Πριν από την έναρξη της παρέλασης, στεφάνι στο μνημείο κατέθεσαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, εκ μέρους της Βουλής ο Δημήτρης Σταμάτης, από την αξιωματική αντιπολίτευση η Αθηνά Λινού και από το ΠΑΣΟΚ ο Παναγιώτης Δωδώνης.

Συνολικά συμμετείχαν 235 σχολεία της Αθήνας εκ των οποίων 134 δημοτικά, 50 γυμνάσια και 51 λύκεια, γενικής και ειδικής παιδείας.

Σε δήλωσή του ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Τιμούμε σήμερα τη μνήμη εκείνων που απάντησαν σωστά στα διλήμματα της ιστορίας, που έδωσαν την άνιση μάχη και την κέρδισαν, που πέρασαν πόνο, πείνα κατοχή, που μετά ξανάχτισαν την Ελλάδα. Τιμούμε τη μνήμη τους σήμερα μαζί με τους μαθητές μας, μαζί με τα παιδιά μας. Εμείς θα είμαστε δίπλα στις δικές τους μάχες».

Η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Αθηνά Λινού, τόνισε σε δήλωση της: «Εάν κερδίσαμε ό,τι κερδίσαμε το ‘40 που σήμερα γιορτάζουμε την αρχή της αντίστασης και όχι το τέλος του πολέμου, το κερδίσαμε μέσα από αλληλεγγύη, από αγάπη, από συνέργειες μεταξύ των Ελλήνων και νομίζω ότι αυτό είναι που χρειάζεται η ανθρωπότητα αυτή τη στιγμή».

Αρχηγός ΕΛΑΣ για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου: «Είναι ημέρα περηφάνιας και τιμής της απαράμιλλης τόλμης και του ηρωισμού που επέδειξαν οι Έλληνες αγωνιστές»

«Η 28η Οκτωβρίου αποτελεί σταθμό στην ιστορία του ελληνικού έθνους και παραμένει στην εθνική συλλογική μας μνήμη ως κομμάτι ζωντανό και αναπόσπαστο. Είναι ημέρα περηφάνιας και τιμής της απαράμιλλης τόλμης και του ηρωισμού που επέδειξαν οι Έλληνες αγωνιστές. Ο μεγάλος αυτός εορτασμός δεν συνιστά μια τυπική υποχρέωση που απαντάται μέσα από συγκεκριμένες ημερομηνίες και στοιχεία, αλλά ορόσημο ιστορικών γεγονότων τα οποία επισφράγισαν με ανεξίτηλη δόξα την ιστορική πορεία του έθνους μας».

Αυτό τόνισε ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Λάζαρος Μαυρόπουλος στην ημερήσια διαταγή του για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.

«Το “Όχι” των Ελλήνων, ως σημείο αναφοράς της σύγχρονης ιστορίας μας, δυναμίτισε όλο το κόσμο και απέδειξε για άλλη μία φορά πως η αντίσταση του ελεύθερου ελληνικού κράτους, σε οιασδήποτε μορφής κατάκτηση και στέρηση της ελευθερίας είναι σθεναρή, ενιαία και αδιαπραγμάτευτη» ανέφερε.

Στην συνέχεια ο αρχηγός της ΕΛΑΣ υπογράμμισε ότι: «Η θυσία των Ελλήνων αγωνιστών του ’40, σύμβολο αδάμαστης θέλησης και αέναου αγώνα για εκείνους που θέλουν να ζουν με ελευθερία, δίχως άλλο μάς παρακινεί:

– Να αναλογιστούμε τα διδάγματα της εποχής, τα εθνικά ιδεώδη διαχρονικού βεληνεκούς καθώς και το χρέος μας απέναντι στην αιματοβαμμένη ιστορία σφυρηλατώντας την εθνική ενότητα και ομοψυχία.

– Να διδαχθούμε από την ατσάλινη θέληση και το πείσμα των προγόνων μας, την προσήλωση σε αξίες και ιδανικά, τη μεγαλοψυχία, το φιλότιμο και την ενσυνείδητη σημασία των όρων της φιλοπατρίας και της αυταπάρνησης.

– Να πράττουμε το καθήκον μας αδιάκοπτα, ως ηθική υποχρέωση προς εκείνους που σήμερα τιμούμε, με αίσθημα ευθύνης και γνώμονα τη θωράκιση του εθνικού συμφέροντος».

«Οι παγκόσμιες προκλήσεις και οι ιδιάζουσες συνθήκες του σήμερα, απαιτούν ομοψυχία, εγρήγορση και συνεχή ετοιμότητα, προκειμένου η ανταπόκριση της Ελληνικής Αστυνομίας να είναι άρτια και αποτελεσματική» συμπλήρωσε.

«Η σημερινή λοιπόν, επέτειος θα πρέπει πρωτίστως να είναι ημέρα περισυλλογής, αφύπνισης και συλλογικής εθνικής προσπάθειας, κυρίως για όλους εμάς που αποστολή μας είναι η προστασία της ζωής και των εννόμων αγαθών των πολιτών» κατέληξε ο αρχηγός της ΕΛΑΣ.

Γιορτάζει όλη η Ελλάδα



















Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

28η Οκτωβρίου: «Ξύπνησε» σήμερα η Αθήνα με 21 κανιοβολισμούς – Ανοικτό για το κοινό το σπίτι του «ΟΧΙ», τι έγραφε τότε ο τύπος [photos, video]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: