Στο επίπεδο 4 τα μέτρα επιτήρησης στα ελληνικά κέντρα φιλοξενίας μεταναστών: Παρακολουθούνται και οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης

Εγκαταστάσεις της νέας κλειστής ελεγχόμενης δομής στο Μεσοβούνι στην Κω ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ




Υπό τον τίτλο «Fearing Rise of Radical Islamists, Greece Boosts Migrant Camp Security, Surveillance», η Voice of America(VOA) δημοσιεύει άρθρο της ανταποκρίτριάς της στην Ελλάδα Anthee Carassava η οποία αναφέρει ότι οι ελληνικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν αυξήσει τα μέτρα επιτήρησης στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων λόγω των ακραίων ισλαμιστικών εκκλήσεων για ιερό πόλεμο ως απάντηση στη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Η Ελλάδα όπως και άλλες χώρες έχουν ανεβάσει το δείκτη συναγερμού για την ασφάλεια στο επίπεδο 4, μετά την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, και υπό το πρίσμα περιστατικών που σημειώθηκαν σε χώρες της Ευρώπης όπως το Βέλγιο και η Γαλλία, φοβούμενη τη «ριζοσπαστικοποίηση ισλαμιστικών στοιχείων», όπως σημειώνεται.

Πολιτικοί στην Ελλάδα, όπως ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Δημήτρης Καιρίδης, λένε ότι η κατάσταση στη χώρα είναι υπό έλεγχο. Υποστήριξε ότι τα βίντεο εορτασμού (σ.σ. όταν η Χαμάς εισέβαλε στο Ισραήλ) που δημοσιεύτηκαν από μετανάστες σε καταυλισμό στο νησί της Σάμου ήταν μεμονωμένα και όχι ανησυχητικά.

Ωστόσο, αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών λένε ότι δεν ρισκάρουν. Δήλωσαν ότι έχουν αυξήσει την επιτήρηση των καταυλισμών, ελπίζοντας να πληροφορηθούν για τυχόν δόλια σχέδια. Οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης που επιχειρούν να υποκινήσουν βία παρακολουθούνται καθώς και ύποπτοι, υπό την ανησυχία ότι θα μπορούσαν να κινητοποιηθούν αδρανείς πυρήνες ριζοσπαστών ισλαμιστών, σημειώνεται.

Η μεγαλύτερη ανησυχία όμως, σύμφωνα με τον κ. Καιρίδη, είναι ότι ένα κύμα μεταναστών λόγω της κρίσης στη Γάζα θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την περιοχή.

Δεν είναι μόνο οι Παλαιστίνιοι από τη Γάζα που θα μπορούσαν να έρθουν, λέει, αλλά και πιθανοί μετανάστες από την Αίγυπτο και τον Λίβανο. Υποστηρίζει ότι και οι δύο αυτές χώρες είναι ήδη κόμβοι για εκατομμύρια ανθρώπους που φεύγουν λόγω διώξεων στη Μέση Ανατολή και σε κράτη της υποσαχάριας Αφρικής, όπως το Σουδάν, που αναζητούν πέρασμα στη Δύση.

Η Ελλάδα τάχθηκε στο πλευρό του Ισραήλ στην προσπάθειά του να ξεριζώσει τη Χαμάς, αλλά έχει επίσης προειδοποιήσει το Ισραήλ να αποτρέψει τη διάχυση μιας ανθρωπιστικής κρίσης σε γειτονικά κράτη και στην Ευρώπη – ένα κανάλι που στο παρελθόν εκμεταλλεύονταν ισλαμιστές εξτρεμιστές.

Αμέσως μετά την τεράστια προσφυγική κρίση που έπληξε την Ελλάδα και την Ευρώπη το 2015, ριζοσπάστες ισλαμιστές εισήλθαν στην Ευρώπη παριστάνοντας τους μετανάστες, αναφέρεται στο δημοσίευμα. Δύο από αυτούς ενεπλάκησαν σε θανατηφόρες επιθέσεις στη Γαλλία κατά την ίδια χρονιά. Και οι δύο χρησιμοποίησαν πλαστά συριακά διαβατήρια για να εισέλθουν παράνομα στη χώρα και να αναζητήσουν προσωρινό καταφύγιο σε καταυλισμό προσφύγων.

Ειδικοί των μυστικών υπηρεσιών δήλωσαν στη VOA ότι δεν είναι πιθανές κάποιες συντονισμένες τρομοκρατικές επιθέσεις μεγάλης κλίμακας στην Ευρώπη – αλλά οι περιπτώσεις ατόμων που μπορεί να ανταποκριθούν στο κάλεσμα για βία είναι απολύτως πιθανές, καταλήγει το δημοσίευμα.

Πηγή VoA

Παράνομα μπήκε και παράνομα παρέμεινε στη χώρα ο Σύριος που μπήκε με μαχαίρι στον Αγιο Παντελεήμονα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: