epa10913611 US President Joe Biden delivers remarks on consumer protections in the Rose Garden of the White House in Washington, DC, USA, 11 October 2023. EPA, WILL OLIVER
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal
Στο πλαίσιο της καθιερωμένης καθημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, που είναι διαπιστευμένοι στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ (State Department), χθες 10 Οκτωβρίου, τέθηκαν στον εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργείου των Εξωτερικών, Μάθιου Μίλερ, κάποια βασανιστικά ερωτήματα.
Τα ερωτήματα αυτά απασχολούν τις κυβερνήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο και αφορούν μία στρατιωτική πρωτοβουλία των Ηνωμένων Πολιτειών υπέρ του Ισραήλ και εναντίον της Χαμάς.
Με λίγα λόγια την στρατιωτική ανάμειξη της Αμερικής στις χερσαίες επιχειρήσεις του Εβραϊκού Κράτους στη Λωρίδα της Γάζας, εναντίον των τρομοκρατών που αιματοκύλισαν το Ισραήλ.
Όλα τα παραπάνω συζητούνται, και προκαλούν δεθνείς αντιδράσεις, με πρώτη του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή την αποστολή στην ανατολική Μεσόγειο δύο αμερικανικών αεροπλανοφόρων και αρκετών άλλων πολεμικών πλοίων, που τα συνοδεύουν, όπως και κομάντων, βατραχανθρώπων και άλλων ειδικών δυνάμεων των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Η απάντηση του κ. Μίλερ, που δεν καθησύχασε την αμερικανική και την παγκόσμια κοινή γνώμη ήταν αυτή: Επομένως, δεν έχουμε σχέδια για μπότες στο έδαφος (σ.σ.: εννοεί χερσαίες δυνάμεις) ή στρατιωτική δράση σε αυτό το σημείο.
Οι τέσσερις τελευταίες λέξεις άνοιξαν μεγαλύτερες συζητήσεις για το θέμα, καθώς το πανίσχυρο Εβραϊκό Λόμπι πιέζει για την αμερικανική ανάμειξη. Λόγω και των επερχόμενων εκλογών για την αμερικανική Προεδρία, για την Ομοσπονδιακή Βουλή και για 30 θέσεις στη Γερουσία, οι Αμερικανοί πολιτικοί χρειάζονται το εβραϊκό στοιχείο της Αμερικής.
Με τα σημερινά δεδομένα δεν προβλέπεται αμερικανική ανάμειξη στο νέο πόλεμο, που ξεκίνησε με ευθύνη της τρομοκρατικής Χαμάς. Όμως, εάν η Αμερική προκληθεί από τη Χαμάς, είναι υποχρεωμένη να απαντήσει στρατιωτικά.
Εάν οι τρομοκράτες της συγκεκριμένης οργάνωσης, η οποία ελέγχεται και καθοδηγείται από την Τουρκία, κτυπήσουν τα αμερικανικά πολεμικά πλοία με ρουκέτες -κατά λάθος αν θέλετε- δεν θα απαντήσει η Ουράσιγκτον; Η απάντηση είναι θετική.
Εάν η Χαμάς αρνηθεί να απελευθερώσει τους Αμερικανούς ομήρους, δεν είναι αυτή δικαιολογία για τις αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις για να δράσουν, σε συνεργασία με το Ισραήλ; Πιθανότατα ναι. Και μένουμε προς το παρόν εδώ…
Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έλαβε ερωτήματα και για το tweet του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, το οποίο στη συνέχεια εξαφανιστηκε και για την εμπλοκή της Τουρκίας στις συγκρούσεις στη Συρία, όπως και στις επιθέσεις που η ίδια η κατοχική δύναμη εξαπέλυσε εναντίον των Κούρδων ανταρτών, στη βορειοανατολική Συρία.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Έχω μια ερώτηση σχετικά με τον ρόλο των ΗΠΑ, τον πιθανό ρόλο των ΗΠΑ. Υπήρξε αυτή η ομάδα κρούσης που έχει αποσταλεί στην περιοχή (σ.σ. αεροπλανοφόρο και συνοδεία του), στην Ανατολική Μεσόγειο, και τώρα υπάρχουν αναφορές ότι η δεύτερη ομάδα κρούσης μπορεί να βρίσκεται καθ’ οδόν με κατεύθυνση πλησίον του Ισραήλ.
Έτσι, σήμερα, ο Τούρκος Πρόεδρος ρώτησε για ποιο λόγο βρίσκονται εκεί τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ που στάλθηκαν πλησίον του Ισραήλ και είναι ένα ερώτημα για το οποίο πολλές χώρες της περιοχής προσπαθούν να βρουν απάντηση.
Άρα οι ΗΠΑ θέλουν πραγματικά να εμπλακούν στρατιωτικά; Μπορείτε να αποκλείσετε κάτι τέτοιο; Διότι αυτό θα μπορούσε να σημάνει άμεσα μια καταστροφική ολομέτωπη περιφερειακή σύγκρουση.
ΜΙΛΕΡ (MILLER): Λοιπόν, δεν έχουμε σχέδια για χερσαία ή στρατιωτική δράση σε αυτό το σημείο. Θα αφήσω το Πεντάγωνο να μιλήσει για τις λεπτομέρειες των κινήσεων.
Όμως, όπως κατέστησε σαφές ο Πρόεδρος (Μάιντεν), διέταξε το Πεντάγωνο να προβεί σε αυτές τις ενέργειες για να στείλει ένα σαφές αποτρεπτικό μήνυμα σε οποιονδήποτε σκέφτεται να εισέλθει σε αυτή τη σύγκρουση, σε οποιονδήποτε – ή οποιαδήποτε οντότητα ή – που είναι εχθρικός προς το Ισραήλ να το λάβει υπόψη του και να μην αναλάβει δράση. Νόμιζα ότι ο Πρόεδρος μίλησε πολύ έντονα απαντώντας σε αυτήν την ερώτηση σήμερα.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Χθες, ο Υπουργός Μπλίνκεν (Blinken) διέγραψε ένα tweet που αφορούσε το τηλεφώνημά του με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών. Το tweet περιλάμβανε τη διάσταση της κατάπαυσης του πυρός. Αυτός ήταν ο λόγος; Η λέξη «κατάπαυση του πυρός» ήταν ο λόγος για τον οποίο διέγραψε το tweet;
ΜΙΛΕΡ: Χαίρομαι που μου κάνατε αυτήν την ερώτηση γιατί υπήρξε μια μικρή παραπληροφόρηση σχετικά με αυτό.
Έτσι, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Υπουργό Εξωτερικών Φιντάν (Hakan Fidan), δημοσιεύσαμε μια ανακοίνωση που κατέστησε σαφές ότι ο Υπουργός, στη συνομιλία του, επανέλαβε αυτό που έχουμε πει δημόσια αρκετές φορές, το οποίο είναι:
Η Χαμάς πρέπει να σταματήσει τις βίαιες δραστηριότητές της εναντίον του Ισραήλ. Το tweet δυστυχώς όπως ήταν διατυπωμένο, δεν το αποτύπωσε σωστά, οπότε το κατεβάσαμε.
Και έχω δει πολλές δημόσιες συζητήσεις για αυτό. Νομίζω ότι θα πρέπει κάποιος εσκεμμένα να θέλει να παρανοήσει το ποια είναι η θέση μας, δεδομένου του αριθμού των δηλώσεων που έχουμε κάνει για την υποστήριξη του δικαιώματος του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του, για την υποστήριξη του Ισραήλ να αναλάβει άμεση δράση κατά της Χαμάς.
Ο Υπουργός μίλησε για αυτό δημόσια την Κυριακή, στις κυριακάτικες εκπομπές. Ο Πρόεδρος μίλησε γι’ αυτό σθεναρά και έχουμε εκδώσει ορισμένες ανακοινώσεις δηλώσεων που το καθιστούν αυτό σαφές.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν (Erdogan) δήλωσε ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να αναλάβει ρόλο μεσολαβητή στη συνεχιζόμενη παλαιστινιακή-ισραηλινή ένταση. Ποια είναι η θέση των ΗΠΑ σχετικά με αυτήν την προσφορά και συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ του κ. Blinken και του κ. Fidan;
ΜΙΛΕΡ: Δεν θα μιλήσω για οποιαδήποτε πιθανή μεσολάβηση. Θα πω, σχετικά με τη συνομιλία που είχε ο Υπουργός, δημοσιεύσαμε μια ανακοίνωση με πληροφορίες για τη συνομιλία του με τον Υπουργό Εξωτερικών Fidan.
Ξεκαθαρίσαμε σε αυτή τη συνομιλία, όπως κάναμε σε όλες μας τις συνομιλίες, ότι οτιδήποτε μπορούν να κάνουν για να εμποδίσουν άλλα μέρη να εισέλθουν σε αυτή τη σύγκρουση, οτιδήποτε μπορούν να κάνουν για να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση ομήρων, είναι κάτι που θα ενθαρρύναμε και κάτι που θα υποστηρίζαμε.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Μια ερώτηση για τη Συρία και τις τουρκικές επιθέσεις στη Bορειοανατολική Συρία. Μέσα σε μόλις 72 ώρες, (οι Τούρκοι) επιτέθηκαν σε 150 σημεία, συμπεριλαμβανομένων υποδομών για άμαχους και επίσης – υπάρχουν πολλά θύματα αμάχων. Έχετε κάποιο σχόλιο και καταδικάζετε αυτές τις επιθέσεις των Τούρκων στη βορειοανατολική Συρία;
ΜΙΛΕΡ: Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να ανησυχούν για τη στρατιωτική δραστηριότητα στη βόρεια Συρία, τις επιπτώσεις της στον άμαχο πληθυσμό και τις υποδομές, και τον αντίκτυπο στην αποτελεσματικότητα των επιχειρήσεων μας για να εξασφαλίσουμε τη διαρκή ήττα του ISIS. Η θέση μας δεν έχει αλλάξει.
Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τα τρέχοντα όρια κατάπαυσης του πυρός και να ζητάμε αποκλιμάκωση της βίας. Είναι ζωτικής σημασίας για όλες τις πλευρές να διατηρήσουν και να σεβαστούν τις ζώνες κατάπαυσης του πυρός και να αποκλιμακώσουν τη βίαιη δράση για να ενισχύσουν τη σταθερότητα στη Συρία και να εργαστούν προς μια πολιτική λύση της σύγκρουσης.
* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal
ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE