Πότε αντιλαμβανόμαστε για πρώτη φορά τον εαυτό μας, το περιβάλλον; Μορφές συνείδησης στον εγκέφαλο ήδη κατά τη γέννηση ή και πριν τον τοκετό ανακαλύπτει νέα έρευνα [videos]

Baby portrait newborn Image by PublicDomainPictures from Pixabay




Δεν είναι εύκολο να καθοριστεί ακριβώς πότε αναπτύσσεται η συνείδηση, αλλά ήδη από τη γέννηση και πιθανώς ακόμη νωρίτερα, κατά το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, ο ανθρώπινος εγκέφαλος μπορεί να έχει συνειδητές εμπειρίες χρήσιμες για την ανάπτυξη της αίσθησης του εαυτού και την κατανόηση του περιβάλλοντος.

Αυτό υποδεικνύεται από τις πιο πρόσφατες νευροεπιστημονικές μελέτες, που αναδείχθηκαν στο περιοδικό Trends in Cognitive Science από μια διεθνή ομάδα επιστημόνων και φιλοσόφων που εργάζονται στο Πανεπιστήμιο Monash στην Αυστραλία, στο Πανεπιστήμιο του Tübingen στη Γερμανία, στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο Trinity. Κολλέγιο στην Ιρλανδία.

«Σχεδόν όλοι όσοι κρατούν ένα νεογέννητο έχουν αναρωτηθεί πώς ήταν να είσαι μωρό», λέει ο Tim Bayne, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Monash. «Προφανώς δεν μπορούμε να θυμηθούμε την παιδική μας ηλικία και οι ερευνητές διαφωνούν σχετικά με το αν η συνείδηση ​​εκδηλώνεται νωρίς, κατά τη γέννηση ή λίγο μετά, ή αργότερα, εντός ενός έτους ή ακόμα και αργότερα».

Για να προσπαθήσουν να επιλύσουν το πρόβλημα, οι ερευνητές επανεξέτασαν τις μελέτες που είναι διαθέσιμες στη βιβλιογραφία, αξιολογώντας στα νεογέννητα εκείνους τους δείκτες που χρησιμοποιούνται για τον καθορισμό του επιπέδου συνείδησης στους ενήλικες.

Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν φαίνεται να δείχνουν ότι κάποια μορφή συνείδησης αναπτύσσεται ήδη στην περιγεννητική περίοδο.( Την περίοδο πριν και μετά τον τοκετό, μεταξύ της 29ης εβδομάδας κύησης και των πρώτων 28 ημερών μετά τον τοκετό)

Υπάρχουν τέσσερα στοιχεία που ευνοούν αυτήν την υπόθεση: η προηγμένη συνδεσιμότητα του εγκεφάλου, οι δείκτες προσοχής, η ενσωμάτωση των αισθητηριακών πληροφοριών και οι φυσικοί δείκτες που συνδέονται με την έκπληξη και τον επαναπροσανατολισμό της προσοχής.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι τα βρέφη μπορούν να ενσωματώσουν αισθητηριακές και γνωστικές απαντήσεις σε συνεκτικές συνειδητές εμπειρίες για να κατανοήσουν τις ενέργειες των άλλων και να σχεδιάσουν τις δικές τους αντιδράσεις», λέει η Λορίνα Νάτσι, ψυχολόγος στο Trinity College του Δουβλίνου.

Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η συνείδηση ​​ενεργοποιείται ξαφνικά κατά τη γέννηση, αλλά ότι μπορεί να υπάρξει μια σταδιακή αφύπνιση καθώς σχηματίζονται οι συνάψεις, οι αισθήσεις ενσωματώνονται και η γνώση δημιουργεί μοτίβα που μπορούν να αμφισβητηθούν όταν εμφανίζονται νέα ερεθίσματα.

Με πληροφορίες από ansa.it 
Ελλάδα Αθήνα 

Μυρμήγκια στρατιώτες μετατράπηκαν σε τροφοσυλλέκτες από επιστήμονες που επαναπρογραμμάτισαν τον εγκέφαλό τους [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: