Ομαλά εξελίσσεται η εκλογική διαδικασία: Στο 44,6% η συμμετοχή στις 17:30 * Μηνύματα των πολιτικών αρχηγών [videos]

Πολίτες ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα, κατά τη διάρκεια Δημοτικών και Περιφερειακών εκλογών, στην Αθήνα, Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2023. Στις κάλπες προσέρχονται οι πολίτες προκειμένου να ψηφίσουν στις Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές 2023, από τις 07.00 το πρωί έως και τις 19.00 το απόγευμα. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




Χωρίς σοβαρά προβλήματα και με ομαλή αν και μειωμένη σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές ροή διεξάγεται από τις 7 το πρωί η διαδικασία για τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών ανά την Ελλάδα.

Στο 44,6% ανέρχεται η συμμετοχή στην ψηφοφορία για τις αυτοδιοικητικές εκλογές μέχρι τις 17:30 το απόγευμα της Κυριακής όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο γενικός γραμματέας ΥΠΕΣ Μιχάλης Σταυριανουδάκης στην ΕΡΤ, τα πρώτα ασφαλή στοιχεία για τα αποτελέσματα των εκλογών αναμένονται περίπου στις 22.30 το βράδυ της Κυριάκης αν και νωρίτερα θα υπάρχει πολύ καλή ροή αποτελεσμάτων.

Τα αποτελέσματα των σημερινών αυτοδιοικητικών εκλογών εκλογών θα «ανεβαίνουν» στην ιστοσελίδα ekloges.ypes.gr, καθώς όπως συμβαίνει σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες των τελευταίων ετών, οι ιθύνοντες της Singular Logic θα ενημερώνουν συνεχώς τη σελίδα μέχρι το τελικό αποτέλεσμα.

Αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι πως η σελίδα του υπουργείου Εσωτερικών με τα αποτελέσματα αναμένεται να έχει πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα απόψε το βράδυ, ίσως και μεγαλύτερη από τη τη νύχτα των βουλευτικών εκλογών του περασμένου Ιουνίου, λόγω του ότι οι περισσότεροι πολίτες ενδιαφέρονται για την πορεία των αποτελεσμάτων σε συγκεκριμένους δήμους και ειδικότερα σε εκείνους όπου ψήφισαν ή κατοικούν, ή σε εκείνα που είναι οι ίδιοι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι ή περιφερειακοί σύμβουλοι, με τον αριθμό τους να αγγίζει περίπου τις 152.000.







 

Τα μηνύματα των πολιτικών αρχηγών

“Σήμερα είναι η μεγάλη γιορτή της αυτοδιοίκησης, ψηφίζουμε για μία καλύτερη καθημερινότητα, για καλύτερες υπηρεσίες πρόνοιας και υγείας”, επεσήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στο Α’ Λύκειο Κηφισιάς, δίνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο το πολιτικό στίγμα της σημερινής αναμέτρησης για τη Νέα Δημοκρατία.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η ΝΔ δεν έχει κρύψει την πολιτική διάσταση που δίνει στην εν εξελίξει εκλογική αναμέτρηση, ιδίως σε επίπεδο Περιφερειών καθώς, όπως είπε, “θέλουμε να εκλέξουμε ανθρώπους που ασπάζονται το αναπτυξιακό μας όραμα”.Ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση της ΝΔ έχει στηρίξει την αυτοδιοίκηση με πολλά νέα εργαλεία αλλά και διατάξεις για την εμπέδωση της διαφάνειας και κατέληξε λέγοντας ότι απόψε θα κάνουμε τον πολιτικό απολογισμό των εκλογών.

«Η Ελλάδα αξίζει καλύτερη μοίρα», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στο δημοτικό σχολείο Εκάλης.

Συγκεκριμένα στην δήλωσή του ανέφερε:

«‘Ακουσα προηγουμένως τον πρωθυπουργό να λέει ότι είναι η μέρα που οι Έλληνες επιλέγουν τους τοπικούς άρχοντες τους. Νομίζω έχει έλθει η μέρα να αλλάξουμε την ορολογία, οι Έλληνες πρέπει να επιλέγουν τους τοπικούς υπηρέτες τους, ανθρώπους που έχουν προϋπηρεσία στην εργασία, στην κοινωνία, με καθαρά χέρια, ανθρώπους που είναι εδώ για να υπηρετήσουν τον Έλληνα και την Ελληνίδα, χωρίς αλαζονεία και πάνω απ’ όλα με διαφάνεια. Σήμερα καλώ τους Έλληνες και ειδικά τους νέους και τις νέες να έλθουν στις κάλπες και να στείλουν ένα μικρό μήνυμα: ότι η Ελλάδα δικαιούται καλύτερη μοίρα από την κακοδιαχείριση από αμέλεια και από την σπατάλη που χρεοκοπεί την χώρα μακροπρόθεσμα. Το είδαμε και στην Θεσσαλία, το βλέπουμε σε όλη την αλυσίδα του μπλε κράτους. Σήμερα είναι η γιορτή της αυτοδιοίκησης αλλά πάνω απ όλα πρέπει οι Ελληνίδες και οι Έλληνες να ψηφίσουν για ένα πιο δίκαιο κράτος στην άμεση ζωή τους που είναι η Αυτοδιοίκηση».

Κλείνοντας παρότρυνε τον κόσμο λέγοντας: «Έχετε ακόμη χρόνο, πηγαίνετε και ψηφίστε».

Στο Ηράκλειο και πιο συγκεκριμένα στο 13ο δημοτικό σχολείο, στην περιοχή Κατσαμπάς, στο 204 Εκλογικό Τμήμα άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο κ. Ανδρουλάκης συνοδευόμενος από τους βουλευτές Ηρακλείου και στελέχη το κόμματος, ψήφισε για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, στο σχολείο που και ο ιδιος φοίτησε κάποιες τάξεις του δημοτικού, ενώ έγινε δεκτός με ιδιαίτερη θέρμη, αφού ανάμεσα στους ψηφοφόρους που περίμεναν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, βρίσκονταν συμμαθητές και συμμαθήτριες του.

Ο κ. Ανδρουλάκης στις δηλώσεις του επανέλαβε ότι στόχος είναι η νικη της αυτοδιοίκησης.

«Το ΠΑΣΟΚ στήριξε διαχρονικά νομοθετικά και πολιτικά την αυτοδιοίκηση, με ενισχυμένους πόρους και υπηρεσίες, κοντά στον πολίτη, την αυτοδιοίκηση της αποκέντρωσης, την αυτοδιοίκηση της περιφερειακής ανάπτυξης» είπε ο Νικος Ανδρουλάκης προσθέτοντας ότι «αυτή η αυτοδιοίκηση θέλουμε να είναι ο αποψινός μεγάλος νικητής και όχι το μοντέλο διοίκησης του κ. Μητσοτάκη που θέλει 13 περιφερειάρχες να τον υπηρετούν, ώστε να είναι το μακρύ χέρι του Μαξίμου σε όλη την Ελλάδα».




Ψήφισαν νωρίς οι υποψήφιοι

Ο υποψήφιος με το χρίσμα της Νέας Δημοκρατίας για την Περιφέρεια Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς, ψήφισε στον Βύρωνα υποσχόμενος πολλή δουλειά από την πρώτη μέρα που θα αναλάβει τα καθήκοντά του, όπως είπε.

«Το σημερινό αποτέλεσμα είναι σημαντικό και θα επηρεάσει τα επόμενα πέντε χρόνια», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Αισιόδοξος εμφανίστηκε μετά την ψήφο του ο υποστηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ για την Περιφέρεια Αττικής Γιώργος Ιωακειμίδης.

«Την άλλη Κυριακή θα είμαστε πάλι εδώ, από όλες τις πλευρές φαίνεται ότι θα πάμε σε δεύτερη Κυριακή. Είμαστε εδώ για να αγωνιστούμε γι΄ αυτό, για την Αττική, για την Περιφέρεια, για τις πόλεις μας», δήλωσε.

Στη Νέα Σμύρνη ψήφισε ο υποστηριζόμενος για την Περιφέρεια Αττικής από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Γιάννης Σγουρός.

«Οι πολίτες να στείλουν ισχυρό μήνυμα ότι δεν είναι δεδομένοι, να ψηφίσουν για τον τόπο τους και όχι για το κόμμα τους,», είπε, τονίζοντας ότι «η Αττική χρειάζεται καλύτερη τύχη».

Ούτε στο δικό του τμήμα είχε προσέλθει κάποιο μέλος της εφορευτικής επιτροπής, σύμφωνα με την ΕΡΤ, γι΄ αυτό και καθυστέρησε να ψηφίσει καθώς αρχικά δεν του επιδόθηκαν τα σωστά ψηφοδέλτια για τις περιφερειακές εκλογές.

Ο Κώστας Ζαχαριάδης, υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε στον Νέο Κόσμο σε ένα εκλογικό τμήμα από όπου… απουσίαζε ολόκληρη η εφορευτική επιτροπή.

«Ψηφίστε για την Αθήνα που θέλετε, ραντεβού την επόμενη Κυριακή», είπε με νόημα αλλά χωρίς χαμόγελα ο κ. Ζαχαριάδης.




Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ομαλά εξελίσσεται η εκλογική διαδικασία: Μικροπροβλήματα με απουσίες στις εφορευτικές επιτροπές * Ψήφισαν από νωρίς οι υποψήφιοι [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: