Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης απευθύνει χαιρετισμό στην Πανεπαρχιακή Συγκέντρωση για την ανάπτυξη της Ελεύθερης Επαρχίας Αμμοχώστου που διοργάωσε το Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αμμοχώστου (ΕΒΕΑ). Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO
Στο Κάιρο και τη διεθνή διάσκεψη για το μεσανατολικό, το ερχόμενο Σάββατο, στρέφονται πλέον τα βλέμματα για διπλωματική εκτόνωση της κρίσης.Εμπόλεμης, αλλά κυρίως ανθρωπιστικής.
Ο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι συγκεντρώνει στο ίδιο τραπέζι παίχτες από τον αραβικό κόσμο, Ασία, Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρώπη. Πρόσκληση έλαβε και ο Νίκος Χριστοδουλίδης, μετέδωσε η Χριστίνα Μαύρου στο κανάλι Omega.
«Θεωρώ το γεγονός και μόνο ότι η Κύπρος επιλέχθηκε ανάμεσα στις χώρες που θα προσκληθούν σε μια τέτοια σημαντική Σύνοδο, αποδεικνύει και την αναγνώριση του ρόλου, του όποιου ρόλου, δεν θέλω να υπερβάλλω, μπορεί να διαδραματίσει η Κυπριακή Δημοκρατία, ως το κράτος της περιοχής που διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με όλα τα γειτονικά κράτη και την ίδια στιγμή είναι κράτος μέλος της ΕΕ», δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Θετικά, σύμφωνα με πληροφορίες της αιγυπτιακής Αλ Άχραμ, ανταπικρίθηκε στην πρόσκληση ο Ταγίπ Ερντογάν, ως επίσης ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, ενώ σύμφωνα με την Wall Street Journal, δεν αποκλείεται παρών να δηλώσει και ο αμερικανός πρόεδρος, αφού υπάρχει πρόθεση να ξαναβρεθεί στο Ισραήλ αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.
Προ της αναχώρησής του για το Ισραήλ, ο Ρίσι Σούνακ, επίσης προσκεκλημένος στη σύνοδο του Καϊρου, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της δημοκρατίας.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προσκληθεί και θα μεταβεί το Σάββατο στο Κάιρο στη Διεθνή Διάσκεψη για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή που οργανώνει ο Πρόεδρος τη Αιγύπτου Abdel Fattah el-Sisi για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Στη Διάσκεψη, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν προσκληθεί αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων από χώρες της περιοχής (Ιορδανία, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Κουβέιτ, Μπαχρέιν, Ομάν, Ιράκ, Τουρκία, Αλγερία, Τυνησία, Μαρόκο), οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Κύπρου, της Νορβηγίας, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.
Ο πρωθυπουργός έχει υπογραμμίσει τους κινδύνους για την περιφερειακή σταθερότητα μιας περαιτέρω κλιμάκωσης και διάχυσης της κρίσης σε ολόκληρη την περιοχή και την ανάγκη ενίσχυσης της εσωτερικής ασφάλειας στην Ε.Ε.
Η Ελλάδα αναγνωρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και έχει επισημάνει την ανάγκη προστασίας των αμάχων και αποφυγής μιας ανθρωπιστικής κρίσης. Η χώρα μας παραμένει πυλώνας σταθερότητας και έντιμος συνομιλητής των χωρών της περιοχής.
Η Ελλάδα διαχρονικά στηρίζει τη λύση των δύο κρατών για το Παλαιστινιακό στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων του ΟΗΕ και του Διεθνούς Δικαίου.
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE