Ο πόλεμος στο Ισραήλ και ο ρόλος της Κύπρου δεσπόζουν στα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων της Κυριακής

File Photo: Κυπριακές εφημερίδες. ΚΥΠΕ




Οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα, η επίδραση της σύρραξης στην Κύπρο, οι θητείες του ΔΣ της ΑΑΕΚ και η ανάγκη διαμόρφωσης θετικής ατζέντας στο Κυπριακό, προβάλλονται σήμερα στα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων.

Επίσης προβάλλονται η επικείμενη απεργία στα νοσοκομεία, ο προϋπολογισμός του 2024 και η αναθεώρηση των ενεργειακών σχεδιασμών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η «Αλήθεια» κάτω από τον τίτλο «Στο επόμενο στάδιο το Ισραήλ», γράφει στο κύριό της θέμα πως το Ισραήλ βρίσκεται με το δάχτυλο στη σκανδάλη την ώρα που το Ιράν απειλεί. Αλλού, αναφέρεται στο Κυπριακό, γράφοντας ότι η Κύπρος δεν μπορεί να κάνει πόλεμο ενώ η Τουρκία δεν τον έχει ανάγκη.

Αλλού, η εφημερίδα γράφει πως, σύμφωνα με τον Χαρίδημο Τσούκα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ήθελε την εξουσία χωρίς να έχει άποψη τι θα κάνει με αυτήν.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Επιχείρηση: Εκκαθάριση της Χαμάς», γράφει στο κύριό του θέμα πως ανεξαρτήτως της έκβασης του πολέμου το Ισραήλ θέλει να διασφαλίσει ότι παρόμοια επίθεση δεν θα ξανασυμβεί ποτέ.

Αλλού, γράφει ότι μέλη του Δ.Σ. της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ) έχουν διοριστεί πάνω από δύο θητείες. Σε άλλο του θέμα ο «Π» γράφει ότι το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο αναζητεί φόρμουλα εκτός των πολιτικών κομμάτων.

Ο «Φιλελεύθερος» στο κύριό του θέμα με τίτλο «Ανατροπή εξελίξεων με ρόλο στην Κύπρο», γράφει πως ο πόλεμος στο Ισραήλ προκαλεί ανακατατάξεις που αφορούν τις συνεργασίες και τα ενεργειακά και αναφέρεται σε νέα δεδομένα με την Λευκωσία στο επίκεντρο.

Αλλού, αναφέρεται στα σενάρια που τέθηκαν επί τάπητος στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας για τις επιπτώσεις του πολέμου στο Ισραήλ. Σε άλλο του θέμα, γράφει για το πώς ξεγελάστηκαν οι μυστικές υπηρεσίες και ο στρατός του Ισραήλ.

Η «Χαραυγή» στο πρωτοσέλιδό της θέμα με τίτλο «Όσα ζούμε σήμερα είναι απότοκο της αντίληψης ότι “η μη λύση είναι λύση”», γράφει ότι πρέπει να διαμορφωθεί θετική ατζέντα που θα δημιουργεί αφετηρίες για έναρξη διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.

Σε άλλο της θέμα η «Χ» αναφέρεται στις παρατάσεις που έδωσε το Ισραήλ για εκκένωση της Γάζας. Αλλού, γράφει ότι το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΕΕΕ) παραμένει καθηλωμένο από το 2014, παρά τις αυξήσεις που ξεπερνούν το 20%.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Sunday Mail” στο κύριό της θέμα με τίτλο «Η Κύπρος φαίνεται πιο ασφαλής από ποτέ», γράφει πως τα τελευταία χρόνια περίπου 10.000 Ισραηλινοί διαμένουν μόνιμα στην Κύπρο.

Αλλού, γράφει ότι επίκειται απεργία στα νοσοκομεία λόγω της σύγκρουσης των συντεχνιών με τον ΟΚΥπΥ. Σε άλλο της θέμα γράφει πως οι καταναλωτές αναγκάζονται να αναθεωρήσουν τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος εν μέσω ακρίβειας.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Καθημερινή της Κυριακής» υπό τον τίτλο «Σε αχαρτογράφητα νερά η Μ. Ανατολή», γράφει στο κύριό της θέμα πως η σύρραξη μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας δημιουργεί συνθήκες ανατροπών στη Μέση Ανατολή.

Αλλού, γράφει ότι ο προϋπολογισμός του 2024 προνοεί μείωση των νέων μόνιμων θέσεων στο Δημόσιο και αύξηση των απολαβών του προσωπικού. Σε άλλο της θέμα γράφει πως η συμφωνία για την Πύλα κατάφερε να αποτρέψει τετελεσμένα και νέους κινδύνους.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Σημερινή της Κυριακής» κάτω από τον τίτλο «Ο πόλεμος των τούνελ» γράφει στο κύριό της θέμα πως οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα έχουν ως στόχο να ξετρυπώσουν τη Χαμάς από μια διαιδαλώδη υπόγεια πόλη.

Αλλού, γράφει ότι οι αγορές τρέμουν την άμεση εμπλοκή του Ιράν στη σύρραξη στη Μέση Ανατολή. Σε άλλο της θέμα γράφει πως σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά, οι εταιρείες αναθεωρούν τα πλάνα τους στην Ανατολική Μεσόγειο.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ – Παύλος Χατζηλοΐζου
Λευκωσία, Κύπρος

Θα υπάρξουν και άλλοι νεκροί δημοσιογράφοι στη Γάζα; To πρακτορείο Anadolu έχασε την επαφή με τη δημοσιογραφική του ομάδα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: