Ο πόλεμος στη Γάζα απειλεί την ενότητα των Εργατικών στη Βρετανία: Ζητούν από τον Στάρμερ να καταδικάσει και το Ισραήλ

epa10911472 Labour Party Leader Sir Keir Starmer speaks after a protester showered him with glitter at the Labour Party Conference in Liverpool, Britain EPA/ADAM VAUGHAN




Ο Κιρ Στάρμερ πρέπει να αναστέναξε με ανακούφιση όταν η ετήσια διάσκεψη του Εργατικού Κόμματος πέρασε χωρίς εσωτερικές διαμάχες αυτόν τον μήνα, δεδομένου ότι ήρθε αμέσως μετά τη δολοφονική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ. Όμως η επίδειξη κομματικής ενότητας δεν κράτησε πολύ.

Όπως καταγράφουν στο Politico οι ESTHER WEBBER και DAN BLOOM σε άρθρο με τίτλο «Keir Starmer sees fragile Labour Party unity collapse over Israel»

Από τη στιγμή που η Χαμάς εξαπέλυσε τις επιθέσεις της στις 7 Οκτωβρίου, ο ηγέτης των Εργατικών έχει διατηρήσει μια θέση σχεδόν απόλυτης ενότητας με τον συντηρητικό αντίπαλό του, τον πρωθυπουργό Ρίσι Σουνάκ.

Τόσο ο Στάρμερ όσο και ο Σουνάκ έχουν καταδικάσει τη Χαμάς ως τρομοκράτες και επιμένουν στο δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται, ενώ ζήτησαν ανθρωπιστική βοήθεια για τους πληγέντες κατοίκους της Γάζας.

Όμως, καθώς η επίθεση του Ισραήλ στη λωρίδα εντείνεται, ο ηγέτης των Εργατικών αντιμετωπίζει αυξανόμενες εκκλήσεις από μέλη του κόμματος και βουλευτές να ακολουθήσει μια διαφορετική γραμμή και να απαιτήσει κατάπαυση του πυρός. Η άρνηση του Στάρμερ, να το κάνει, προκαλεί αναταραχές μέσα στο κόμμα που σπάνια παρατηρούνται στα τρεισήμισι χρόνια του ως ηγέτης.

«Δεν θα διαρκέσει», προέβλεψε ένας θυμωμένος βοηθός της αριστεράς, ο οποίος μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας. «Βομβαρδίζουν τους αμάχους. Θα καταλήξει να ζητά κατάπαυση του πυρός».

Η σύγκρουση στη Γάζα είχε πάντα τη δυνατότητα να ανοίξει ξανά τα ρήγματα στο Εργατικό Κόμμα, δεδομένου ότι ο Στάρμερ έχει ξοδέψει τεράστιο χρόνο και προσπάθεια προσπαθώντας να γυρίσει σελίδα στις κατηγορίες αντισημιτισμού, υπό την ηγεσία του Τζέρεμι Κόρμπιν. Η αποκατάσταση της κλονισμένης φήμης των Εργατικών στην εβραϊκή κοινότητα ήταν η κορυφαία προτεραιότητα του Στάρμερ ως ηγέτη.

Αλλά το Εργατικό Κόμμα προσελκύει επίσης παραδοσιακά την υποστήριξη μεγάλου αριθμού Βρετανών Μουσουλμάνων -και μη Μουσουλμάνων που συμμάχησαν με την παλαιστινιακή υπόθεση- οι οποίοι επιθυμούν απελπισμένα να δουν το κόμμα να δηλώνει πιο ένθερμη υποστήριξη για τους κατοίκους της Γάζας.

Στην προσπάθειά του να περπατήσει αυτό το τεντωμένο σκοινί, ο Στάρμερ έχει εξοργίσει πολλούς στο κόμμα του σε βαθμό που θα μπορούσε να προκαλέσει αναταραχή.

Οι πρώτες επικρίσεις

Εργατικοί βουλευτές από διαφορετικές πτέρυγες του κόμματος, στους οποίους χορηγήθηκε ανωνυμία για να μιλήσουν ελεύθερα για εσωτερικά ζητήματα, πιστεύουν ότι ο Στάρμερ -ο οποίος αρχικά κέρδισε επαίνους για την ενότητα των Εργατικών για την υποστήριξη του Ισραήλ- έχει πρόσφατα χειριστεί σωστά την κατάσταση.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκαν σε σχόλια που έκανε ο Στάρμερ σε πρόσφατη ραδιοφωνική συνέντευξη του LBC, όπου είπε ότι το Ισραήλ είχε το δικαίωμα να κόψει το νερό και το ηλεκτρικό ρεύμα στη Γάζα. (Ο Στάρμερ επέμεινε αργότερα ότι είχε παρερμηνευτεί .)

Ένα απόσπασμα της συνέντευξης έχει γίνει viral και έχει οδηγήσει σε μια έκρηξη οργής στον ηγέτη των Εργατικών.

Ένας βουλευτής του Εργατικού Κόμματος είπε ότι η επακόλουθη προσπάθεια του Στάρμερ να «διευκρινίσει» τι εννοούσε ήρθε πολύ αργά, με τις παρατηρήσεις του τώρα να «βυθίζονται» στον δημόσιο τομέα. Ένας δεύτερος βουλευτής παραπονέθηκε ότι ο Στάρμερ «μπήκε σε μια προφανή παγίδα» φανερώνοντας ότι μπήκε στις λεπτομέρειες του τι έκανε ή δεν είχε το δικαίωμα να κάνει το Ισραήλ στο όνομα της αυτοάμυνας.

Ένας βοηθός των Εργατικών πιστός στον Στάρμερ παραδέχτηκε ότι τα λόγια του ηγέτη στο LBC ήταν «λυπηρά», κυρίως επειδή η επακόλουθη διαμάχη μείωσε τις προσπάθειες για εμπλοκή σε διακομματική διπλωματία.

Ακτιβιστές και υποστηρικτές του Εργατικού Κόμματος πιέζουν τώρα εντατικά τους βουλευτές τους ώστε οι Εργατικοί να καταδικάσουν το Ισραήλ, με τους πολιτικούς που εκπροσωπούν μεγάλους μουσουλμανικούς πληθυσμούς να δέχονται ιδιαίτερη πίεση. Οι βουλευτές αναφέρουν ότι έλαβαν 500 ή περισσότερα email σχετικά με το θέμα τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Πιέσεις στους βουλευτές

Τρεις βουλευτές δήλωσαν ότι τα γραφεία τους είχαν γίνει στόχος ενός «αδυσώπητου» τηλεφωνικών κλήσεων την περασμένη Παρασκευή που συντονίστηκε από την Palestine Solidarity Campaign. Εκπρόσωπος του PSC αρνήθηκε κατηγορηματικά οποιαδήποτε ανάμειξη.

Περισσότεροι από 20 Βρετανοί μουσουλμάνοι τοπικοί σύμβουλοι έχουν ήδη παραιτηθεί από το Εργατικό Κόμμα λόγω της θέσης του για την κρίση, ενώ πρόσωπα πρώτης γραμμής όπως η δήμαρχος του Δυτικού Γιορκσάιρ Τρέισι Μπράμπιν και ο σκιώδης υπουργός Γιασμίν Κουρέσι έχουν ξεπεράσει την επίσημη γραμμή του κόμματος για να ζητήσουν κατάπαυση του πυρός.

Ο αριστερός βουλευτής των Εργατικών Ρίτσαρντ Μπέργκον είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει «να συνομιλεί με κυβερνήσεις όλων των πεποιθήσεων για να εξασφαλίσει μια κατάπαυση του πυρός κατόπιν διαπραγματεύσεων – μια εκεχειρία που θα είναι δεσμευτική για όλα τα μέρη».

Ορισμένοι βουλευτές έχουν εκφράσει φόβους ότι οι μουσουλμάνοι ψηφοφόροι και άλλοι με έντονες φιλοπαλαιστινιακές συμπάθειες θα μπορούσαν τώρα να τους εγκαταλείψουν στις επόμενες εκλογές, είτε μεταπηδώντας σε μικρότερα κόμματα όπως οι Πράσινοι είτε απλώς μένοντας στο σπίτι.

Διαρκής ζημιά;

Ωστόσο, υπάρχει ελάχιστη προσδοκία ότι το Εργατικό Κόμμα θα αλλάξει σημαντικά τη στάση του τις επόμενες ημέρες.

Μετά από συνομιλίες κρίσης με την ομάδα των Μουσουλμάνων βουλευτών και συναδέλφων του Εργατικού Κόμματος την Τετάρτη, ο Στάρμερ δημοσίευσε μια δήλωση που περιγράφει τη βοήθεια προς τη Γάζα ως «εντελώς ανεπαρκή» και ζήτησε να «ενταθεί επειγόντως» μέσω της διάβασης της Ράφα και μέσω της επιστροφής του Ισραήλ σε αυτές τις προμήθειες πόρων κοινής ωφελείας, τις οποίες ελέγχει.

Το Εργατικό Κόμμα έχει επίσης υποδείξει ότι θα υποστήριζε την ιδέα των «ανθρωπιστικών παύσεων» στις μάχες που πρότεινε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν το βράδυ της Τρίτης. Ένας δεύτερος αριστερός βοηθός των Εργατικών παραπονέθηκε ότι αυτό ήταν «εντελώς ανεπαρκές».

Ένας εκπρόσωπος του Εργατικού Κόμματος παραδέχτηκε ότι η κρίση αποδεικνύεται «μια δύσκολη περίοδος για πολλούς ανθρώπους, με έντονα συναισθήματα και από τις δύο πλευρές», προσθέτοντας ότι το κόμμα «θα υποστήριζε κάθε πρωτοβουλία για περισσότερη βοήθεια».

Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι η απάντηση του Στάρμερ στη σύγκρουση αποδεικνύεται μια από τις μεγαλύτερες δοκιμασίες της ηγεσίας του, καθώς προσπαθεί να αποτρέψει τους Εργατικούς από το να ξεφύγουν από τις ράγες εν όψει των εκλογών του 2024 που αναμένεται να κερδίσουν.

Ορισμένοι σύμμαχοι ενθαρρύνονται ότι δεν επηρεάστηκε από εσωτερικές πιέσεις και ότι μέχρι στιγμής έχει καταφέρει να αποφύγει την ολοκληρωτική εξέγερση μεταξύ των Εργατικών βουλευτών.

Όμως, ενώ δεν υποστηρίζει μια πλήρη κατάπαυση του πυρός, η ζημιά στη θέση του Στάρμερ στα μάτια των επικριτών του είναι απίθανο να εξασθενίσει.

Ένας βοηθός των Εργατικών στα αριστερά παρατήρησε: «Όποιος στην ηγεσία των Εργατικών πιστεύει ότι αυτό θα ηρεμήσει θα πρέπει να αφιερώσει λιγότερο χρόνο για να κοροϊδέψει τον εαυτό του και περισσότερο χρόνο για να αντιμετωπίσει τον βαθύ θυμό που υπάρχει σε όλο το κόμμα».

Με πληροφορίες από Politico

Πρόσβαση σε συνεχή ανθρωπιστική βοήθεια ακόμη και με παύσεις των εχθροπραξιών θα ζητήσουν οι 27 στη Σύνοδο Κορυφής: Το τελικό σχέδιο του ανακοινωθέντος

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: