Εληξε η διορία για εκκένωση της Γάζας, αποκλεισμός των συνόρων με Λίβανο: Φονικό πλήγμα της Χεζμπολάχ στο βόρειο Ισραήλ [video]

Israeli soldiers ride an armoured personnel carrier (APC) at an area along the border with Gaza, southern Israel, 15 October 2023. EPA, ABIR SULTAN




Η εντολή που δόθηκε από το Ισραήλ στους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας να φύγουν προς τα νότια προκάλεσε τη «μαζική μετακίνηση» πληθυσμού εντός του παλαιστινιακού θύλακα, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ.

Μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου, το Ισραήλ σφυροκοπά την πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας και κάλεσε τους κατοίκους στη βόρεια πλευρά του θύλακα (περίπου 1,1 εκατομμύριο άνθρωποι) να φύγουν προς τα νότια το συντομότερο δυνατόν.

Η διορία που τους είχε δοθεί από το Ισραήλ για να ακολουθήσουν έναν «ασφαλή διάδρομο» έληξε σήμερα στις 13.00.

Στην ανάρτηση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων αναφέρεται πως ο στρατός δεν θα επιτεθεί στην οδό αυτή κατά την αναφερόμενη χρονική περίοδο.

Όσοι ενδιαφέρονται για την ασφάλεια των οικογενειών τους θα πρέπει να κατευθυνθούν προς νότο, αναφέρεται στη δήλωση του ισραηλινού στρατού, στην οποία προστίθεται πως η Χαμάς, η οποία κυβερνά τη Γάζα, φροντίζει για τα μέλη της και τις οικογένειές τους.

Υπάρχουν επίσης πληροφορίες ότι η Χαμάς εμποδίζει την αναχώρηση αμάχων. Το Ισραήλ έχει επανειλημμένα κατηγορήσει την ισλαμιστική οργάνωση ότι χρησιμοποιεί τον ίδιο τον πληθυσμό της ως ανθρώπινη ασπίδα.

 

Παρεμβολές στο GPS στις πολεμικές ζώνες

Λιβανέζοι μαχητές της Χεζμπολάχ εκτόξευσαν σήμερα ένα πύραυλο εναντίον μεθοριακού χωριού στο βόρειο Ισραήλ με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άνθρωπος και να τραυματισθούν τρεις άλλοι, ανακοινώθηκε από τη Χεζμπολάχ και ισραηλινούς γιατρούς.

Οι γιατροί είχαν αρχικά ανακοινώσει πως δύο άνθρωποι τραυματίσθηκαν από την επίθεση στο χωριό Στούλα, μια αγροτική κοινότητα απέναντι από την κοινότητα Άιτα α-Σαμπ του Λιβάνου.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως πλήττει το Λίβανο σε αντίποινα.

 

Ο στρατός απαγόρευσε επίσης σήμερα την πρόσβαση του κοινού σε μια ζώνη σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από τα σύνορα του Λιβάνου και ανακοίνωσε πως στο πλαίσιο των επιχειρήσεών του εμποδίζει εσκεμμένα την ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών GPS εκεί καθώς και στο νότιο μέτωπο με τη Γάζα.

Οι παρεμβολές στη λειτουργία του GPS μπορεί να επηρεάσουν τις λειτουργίες εφαρμογών, ανέφερε μέσω της πλατφόρμας X ο επικεφαλής ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι.

 

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν νωρίτερα πως σκότωσαν στη Γάζα άλλον έναν διοικητή της Χαμάς και αναφέρθηκαν σε «τρομοκράτες» που προσπαθούσαν να περάσουν από τον Λίβανο.

Η Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για δύο διεισδύσεις από τον Λίβανο στο Ισραήλ και επιβεβαιώνει ότι σκοτώθηκαν τρεις μαχητές της: «Οι Ταξιαρχίες Ezzedine al-Qassam, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, ανατίναξε τμήματα του ισραηλινού φράχτη των συνόρων και εισήλθε στην κατεχόμενη Παλαιστίνη», για να συγκρουστεί με «τον εχθρό», του οποίου τα αεροπλάνα στόχευσαν τους μαχητές και σκότωσαν τρεις«, σύμφωνα με ανακοινωθέν.

 

Το Ισραήλ αντιμετωπίζει την απειλή μιας ξεχωριστής σύγκρουσης στα βόρεια σύνορά του με τον Λίβανο και τις τελευταίες ημέρες έχουν πραγματοποιηθεί ανταλλαγές πυροβολικού με την υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα Χεζμπολάχ.

Την Παρασκευή, ένας δημοσιογράφος του Reuters σκοτώθηκε και έξι άλλοι ρεπόρτερ, από το AFP, το Reuters και το Al-Jazeera, τραυματίστηκαν σε βομβαρδισμούς για τους οποίους ο Λίβανος κατηγόρησε τις ισραηλινές δυνάμεις.

Δύο Λιβανέζοι άμαχοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς ενός χωριού στο νότο το Σάββατο, δήλωσε ο δήμαρχος του στο Γαλλικό Πρακτορείο. Η Χεζμπολάχ είπε ότι ένας από τους μαχητές της σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι το βράδυ του Σαββάτου προειδοποίησε ότι ο στρατός «έχει πολύ μεγάλες δυνάμεις στο βορρά».

«Όποιος φτάσει στον φράχτη για να διεισδύσει στο Ισραήλ, θα πεθάνει», είπε σε τηλεοπτικό σχόλιο.

Με πληροφορίες από Reuters – DPA μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τελ Αβίβ, Ισραήλ

Λόγω καιρού καθυστέρησε η χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, λένε οι ΝΥΤ – Η Χαμάς περιμένει κρυμμένη σε μπούνκερ και υπόγειες σήραγγες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: