Μήπως ο «οδούς αντί οδόντος» θα μεταβληθεί σε «Πύρρεια νίκη»; Το Ισραήλ και οι Παλαιστίνιοι θα γίνουν σκόρπιοι κόκκοι μέσα στην άμμο της ερήμου που τους περιβάλλει…

FILE PHOTO: Συγκέντρωση στο Τελ Αβίβ με αίτημα προς την κυβέρνηση να βοηθήσει για την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων. EPA, ABIR SULTAN




Του ΓΙΩΡΓΟΥ Κ. ΣΤΡΑΤΟΥ

Η κληρονομιά τόσο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας όσο και της διαδόχου της Βρετανικής, δεν υπήρξε η καλύτερη δυνατή ούτε για τους Παλαιστίνιους ούτε για τους Εβραίους.

Προτάσσοντας την εξασφάλιση των δικών τους συμφερόντων, πάντα στη βάση του «διαίρει και βασίλευε», απέφυγαν επιμελώς τις καθαρές λύσεις για τα νέα κράτη που δημιουργούνταν στην περιοχή, για να μπορούν να ανανεώνουν την παρουσία τους ως ρυθμιστές της κατάστασης όταν αυτή ξέφευγε.

Την ίδια παράδοση ακολούθησαν και οι υπερδυνάμεις των χρόνων του Ψυχρού Πολέμου, ενισχύοντας η καθεμία το δικό της σύμμαχο εις βάρος του εχθρού του και οι δύο μαζί εις βάρος της μόνιμης ειρήνευσης ανάμεσά τους.

Όταν οι ΗΠΑ έμειναν μόνες κυρίαρχοι στον κόσμο, και ειδικά μετά την αποτυχία της Αραβικής Άνοιξης και την εμφάνιση των ακραίων Ισλαμιστών, τα πράγματα ξέφυγαν εντελώς. Είτε με την άκριτη υποστήριξη είτε με τις χορηγίες τρόμου.

  • Ξέφυγαν τόσο που οι αντιμαχόμενοι παραγνωρίζουν, ως ιδανικοί επίδοξοι αυτόχειρες, ότι είναι αδύνατο για ένα έθνος, ένα κράτος να ζει διαρκώς σε κατά-σταση πολέμου ούτε και είναι δυνατό μία δύναμη καταστολής ή μία τρομοκρατική συμπεριφορά, όσο ισχυρή ή αποφασισμένη και αν είναι, να επιβάλλεται για πάντα.

Οι Εβραίοι είναι πολύ ευφυής λαός με τεράστια προσφορά στον ανθρώπινο πολιτισμό. Είναι επίσης λαός σκληρά, ανελέητα δοκιμασμένος από τις θηριωδίες στις οποίες μπορεί να οδηγήσει ο φανατισμός και η τυφλή βία.

Δεν είναι όμως ο περιούσιος λαός γιατί απλά δεν υπάρχει περιούσιος λαός. Και αυτοί που πρώτοι σκέφτηκαν τον Έναν Θεό, θα ‘πρεπε να το ‘χουν αντιληφθεί πρώτοι.

Με τη συσ-σωρευμένη γνώση της διαδρομής και της επιβίωσής τους στην Ιστορία, καλούνται αυτήν την τραγική γι’ αυτούς ώρα, με γενναιότητα να αποφασίσουν επιτέλους πως δεν γίνεται να ζήσουν ασφαλείς στη γενέθλια γη τους δίχως να συναινέσουν στη δημιουργία ενός κανονικού κράτους για τους Παλαιστίνιους, τα άλλα παιδιά αυτής της ίδιας γης, όσα όπλα, όσα μέσα, όση υποστήριξη Μεγάλων Δυνάμεων και αν διαθέτουν. Ο «οδούς αντί οδόντος» θα μεταβληθεί σε «Πύρρεια νίκη».

Οι Παλαιστίνιοι, πολύπαθα ορφανά ενός άλλου μεγάλου έθνους, του Αραβι-κού, οφείλουν και αυτοί με τη σειρά τους να μετατρέψουν την αυτοθυσία και την αυταπάρνηση του αγώνα τους σε δύναμη ζωής και όχι καταστροφής.

Η γενναιότη-τα δεν τους λείπει ούτε και τα δίκια. Μόνο που αυτά δεν εξασφαλίζονται με την ανταπόδοση των χειρότερων από όσα έχουν υποστεί. Ούτε η θρησκεία τους διδά-σκει πουθενά, πολλώ δε μάλλον προτρέπει, μα πουθενά, σε τέτοιες φρικαλεότητες.

  • Έχουν και αυτοί τεράστιο μερίδιο στον πολιτισμό και είναι μεγάλο κρίμα οι κλη-ρονόμοι όσων βοήθησαν στη διάσωση των καλύτερων στιγμών της Αρχαιότητας, όσοι ανέδειξαν νέες επιστήμες,  να μετατρέπονται σε φορείς της πιο ωμής υποχώ-ρησης του φωτεινού πνεύματος στο σκοτάδι.

Είναι αδιανόητο να μην καταλαβαί-νουν ότι όσο δίκαιη και επιτακτική είναι η επιθυμία τους να αποκτήσουν επιτέλους ένα ανεξάρτητο κράτος, άλλο τόσο δίκαιη είναι και αυτή των γειτόνων τους να ζήσουν στο δικό τους.

Κοντολογίς: ή που θα αποφασίσουν πως δεν υπάρχει κανένα μέλλον και για τους δύο αν δεν συμφωνήσουν σε δύο ακέραια κράτη με εδαφική αυτοτέλεια και σύνορα υπό ειρηνικές συνθήκες καλής γειτονίας ή όσο επιμένουν ότι η επιβίωση του ενός εξαρτάται από την εξαφάνιση του άλλου αργά ή γρήγορα θα καταλήξουν και οι δύο, και μάλιστα ως ενεργούμενα άλλων, σκόρπιοι κόκκοι μέσα στην άμμο της ερήμου που τους περιβάλλει …

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Η αιματοχυσία και οι άμαχοι ως παράπλευρη απώλεια: Δεν έχει σχέση η Χαμάς με το PLO, οι απεχθείς πράξεις της πλήττουν και τους Παλαιστίνιους

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: