Κάτι τρέχει με τους υπουργούς της Κίνας: Εξαφανίστηκε και μετά καρατομήθηκε ο Άμυνας * Τρεις μήνες μετά τον υπουργό Εξωτερικών [videos]

FILE PHOTO: Ο Λι εμφανίστηκε για τελευταία φορά δημόσια στις 29 Αυγούστου, όταν εκφώνησε μια κεντρική ομιλία στο Φόρουμ Ειρήνης και Ασφάλειας Κίνας-Αφρικής στο Πεκίνο. EPA/YURI KOCHETKOV




Ο υπουργός Άμυνας της Κίνας Λι Σανγκφού απομακρύνθηκε σήμερα από την κυβέρνηση, μετά από δίμηνη εξαφάνισή του κι έτσι γίνεται ο δεύτερος υπουργός σημαντικού χαρτοφυλακίου που απολύεται τους τελευταίους μήνες, χωρίς επίσημη εξήγηση.

Ο Λι απομακρύνθηκε επίσης από το αξίωμα του μέλους της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής – ενός πανίσχυρου σώματος με επικεφαλής τον Κινέζο ηγέτη Σι Ζιπίνγκ που διοικεί τις ένοπλες δυνάμεις –, ενώ παύει πλέον να είναι ο ένας εκ των πέντε Κρατικών Συμβούλν της Κίνας – – μια ανώτερη θέση στο υπουργικό συμβούλιο, ανέφερε ο κρατικός τηλεοπτικός σταθμός CCTV.

Η απόφαση εγκρίθηκε από τη μόνιμη επιτροπή του νομοθετικού σώματος της χώρας, του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου, σύμφωνα με το CCTV. Η επιτροπή δεν κατονόμασε κανέναν διάδοχο του Λι.

  •  Ο Λι, ο οποίος διορίστηκε υπουργός Άμυνας μόλις τον Μάρτιο, δεν έχει εμφανιστεί δημόσια από τα τέλη Αυγούστου, τροφοδοτώντας έντονες εικασίες για την τύχη του .

Η εξαφάνιση του στρατηγού ακολουθεί μια σειρά από ανεξήγητες ανακατατάξεις που έχουν αναστατώσει τα ανώτερα κλιμάκια της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της δραματικής εκδίωξης του πρώην υπουργού Εξωτερικών Τσιν Γκανγκ τον Ιούλιο.

Η εξαφάνιση και η απόλυση δύο σημαντικών υπουργών μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα  έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη διακυβέρνηση του Σι, ο οποίος έχει κάνει το πολιτικό σύστημα της Κίνας ακόμη πιο αδιαφανές καθώς συγκεντρώνει στα χέρια του την εξουσία και επιβάλλει αυστηρή κομματική πειθαρχία.

Ο Σι έχει επίσης θέσει σε εφαρμογή μια εκστρατεία ενίσχυσης της εθνικής ασφάλειας, επιδιώκοντας να εξαλείψει τυχόν απειλές και τρωτά σημεία για το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα, σε μια χρονική στιγμή  αυξανόμενων εντάσεων με τη Δύση.

Η εκδίωξη του Λι, κατά ειρωνικό τρόπο, αφαιρεί ένα σημαντικό εμπόδιο για την επανέναρξη των στρατιωτικών συνομιλιών υψηλού επιπέδου μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών.

Στον Λι είχαν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ το 2018 για την αγορά ρωσικών όπλων από την Κίνα, ενώ το Πεκίνο είχε επανειλημμένα τονίσει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει συνάντηση του Λι με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, εάν δεν ανακληθούν οι κυρώσεις.

 

Ανεξήγητη εξαφάνιση

Εβδομάδες προτού ο Λι εξαφανιστεί από τη δημόσια θέα, ο Σι κάλεσε σε συνάντηση τα ανώτατα στελέχη του στρατού στο Πεκίνο.

  • Μέρες μετά από αυτή τη συνάντηση, ο Σι απέλυσε τους δύο κορυφαίους στρατηγούς της PLA, της ελίτ στρατιωτικής δύναμης που επιβλέπει το οπλοστάσιο των πυρηνικών και βαλλιστικών πυραύλων του έθνους, πυροδοτώντας ανησυχίες για μια ευρύτερη εκκαθάριση στον στρατό.

Η κινεζική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα αρνηθεί να σχολιάσει το πού βρίσκεται ο Λι και τους λόγους για την απουσία του.

Η Wall Street Journal έγραψε ότι ο Λι συνελήφθη τον Σεπτέμβριο από τις αρχές για ανάκριση, επικαλούμενη ένα άτομο κοντά στη λήψη αποφάσεων στο Πεκίνο.

Οι Financial Times ανέφεραν επίσης ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ πιστεύει ότι ο υπουργός Άμυνας έχει τεθεί υπό έρευνα, επικαλούμενοι Αμερικανούς αξιωματούχους.

Δεν είναι σαφές εάν έχουν ληφθεί ή θα ληφθούν πειθαρχικά μέτρα κατά του Λι.

Ο 65χρονος Λι, απέκτησε γνώσεις και εμπειρία σε μια από τις κύριες εγκαταστάσεις εκτόξευσης δορυφόρων της Κίνας στη νοτιοδυτική επαρχία Σιτσουάν, ανεβαίνοντας γοργά και φθάνοντας να γίνει διευθυντής της.

Μετά από τρεις δεκαετίες στο κέντρο εκτόξευσης, προήχθη για να εργαστεί στο αρχηγείο της PLA το 2013, αμέσως μετά την άνοδο του Σι στην εξουσία.

Ο Λι πιστεύεται ότι είναι προστατευόμενος του στρατηγού Ζανγκ Γιουξιά, παιδικού φίλου του Σι και στενού σύμμαχου στο στράτευμα. Ο Ζανγκ  προήχθη σε πρώτο αντιπρόεδρο της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής (CMC) κατά τον ανασχηματισμό της ηγεσίας τον περασμένο Οκτώβριο, παρόλο που είχε περάσει καλά την ηλικία συνταξιοδότησης.

Από το 2017 έως το 2022, ο Λι ήταν υπεύθυνος για την προμήθεια όπλων της Κίνας ως επικεφαλής του Τμήματος Ανάπτυξης Εξοπλισμού της CMC, θέση που κατείχε προηγουμένως ο Ζανγκ.

Ο Λι εμφανίστηκε για τελευταία φορά δημόσια στις 29 Αυγούστου, όταν εκφώνησε μια κεντρική ομιλία στο Φόρουμ Ειρήνης και Ασφάλειας Κίνας-Αφρικής στο Πεκίνο.

Τελευταία φορά ταξίδεψε εκτός Κίνας στα μέσα Αυγούστου σε ένα ταξίδι στη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Mε πληροφορίες από CNN

Η Ουάσινγκτον χαιρετίζει την απόφαση Ερντογάν να προχωρήσει με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: