ΗΠΑ, Ισραήλ και Αίγυπτος συμφώνησαν εκεχειρία στη νότια Γάζα, μεταδίδει το Reuters: Διαψεύδουν Νετανιάχου και Χαμάς

Destroyed houses seen following Israeli strikes in the Gaza strip, 15 October 2023. EPA, MOHAMMED SABER




Οι ΗΠΑ, η Αίγυπτος και το Ισραήλ συμφώνησαν στην επιβολή εκεχειρίας στη νότια Γάζα από σήμερα στις 09:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), η οποία θα συμπέσει με το άνοιγμα του περάσματος της Ράφα, που συνδέει τον παλαιστινιακό θύλακα με την Αίγυπτο, δήλωσαν δύο αιγυπτιακές πηγές.

Οι πηγές επεσήμαναν στο Reuters ότι η εκεχειρία θα διαρκέσει αρκετές ώρες, αν και δεν διευκρίνισαν πόσες ακριβώς. Επίσης σημείωσαν ότι οι τρεις χώρες συμφώνησαν το πέρασμα της Ράφα να παραμείνει ανοικτό ως τις 17:00 (τοπική ώρα) σήμερα στο πλαίσιο μιας αρχικής επαναλειτουργίας του για μία ημέρα.

Ωστόσο η παλαιστινιακή Χαμάς επεσήμανε ότι δεν διαθέτει πληροφορίες για τη συμφωνία ανθρωπιστικής εκεχειρίας.

Ο Ιζάλ ελ Ρεσίκ, αξιωματούχος της Χαμάς, δήλωσε στο Reuters ότι δεν αληθεύουν οι αναφορές σύμφωνα με τις οποίες θα ανοίξει το πέρασμα της Ράφα μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και της Αιγύπτου και πρόσθεσε ότι δεν κηρύχθηκε προσωρινή εκεχειρία.

Από την πλευρά τους ο ισραηλινός στρατός και η αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ δεν έχουν σχολιάσει τις πληροφορίες.

 

Το πρακτορείο Reuters μεταδίδει ότι ο Ισραηλινός πρόεδρος Μπενιαμίν Νετανιάχου αρνείται ότι υπάρχει εκεχειρία και άνοιγμα ανθρωπιστικής βοήθειας με αντάλλαγμα το να εξέλθουν οι ξένοι υπήκοοι από τη χώρα.

“Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εκεχειρία και ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα με αντάλλαγμα την απομάκρυνση των αλλοδαπών”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Σύμφωνα επίσης με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, η Χαμάς που ελέγχει τη Γάζα δεν επιβεβαιώνει την συμφωνία με την Αίγυπτο για το άνοιγμα του σημαντικού περάσματος που θα επιτρέψει να φύγουν χιλιάδες άμαχοι Παλαιστίνιοι από την εμπόλεμη ζώνη.

Η ισραηλινή εφημερίδα Yedioth Ahronoth ανακοίνωσε την έναρξη «ανθρωπιστικής εκεχειρίας» στη νότια Γάζα, προκειμένου να επιτραπεί σε ορισμένους κατοίκους της Λωρίδας να φύγουν για την Αίγυπτο μέσω του περάσματος της Ράφα.

Στη Ράφα, στα σύνορα μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και του Σινά στην Αίγυπτο, βρίσκεται το μοναδικό χερσαίο πέρασμα από τον θύλακα προς μια περιοχή που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ.

Η εφημερίδα ανέφερε ότι η ανθρωπιστική εκεχειρία θα ξεκινήσει σήμερα Δευτέρα στις 9 το πρωί τοπική ώρα και θα διαρκέσει περίπου 5 ώρες.

Στο ίδιο πλαίσιο, δημοσιεύματα του Τύπου ανέφεραν ότι το Ισραήλ θα επέτρεπε την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας από την ίδια διάβαση, προερχόμενη από την Αίγυπτο.

Περίπου 100 φορτηγά φορτωμένα με χίλιους τόνους βοήθειας περιμένουν να εισέλθουν στη Λωρίδα της Γάζας μέσω της διάβασης της Ράφα, η οποία αναμένεται να ανοίξει στις εννέα το πρωί και για λίγες ώρες.

Η συμφωνία αυτή έρχεται μετά από τις πυρετώδεις διαπραγματεύσεις του Άντονι Μπλίνκεν ο οποίος συναντήθηκε με αξιωματούχους των δύο χωρών με δεδομένη την δραματική κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή, όπου σύμφωνα με στοιχεία του ισραηλινού στρατού, έχουν μετακινηθεί προς τον Νότο 600.000 άμαχοι Παλαιστίνιοι.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας θα περάσουν στη Λωρίδα της Γάζας και τα φορτηγά με την ανθρωπιστική βοήθεια που παρέμεναν για μέρες στα σύνορα μετά από την άρνηση του Ισραήλ.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ οι άμαχοι Παλαιστίνιοι που βρίσκονται για δεύτερη εβδομάδα αντιμέτωποι με ασταμάτητους ισραηλινούς βομβαρδισμούς αντιποίνων μετά το αιματοκύλισμα της Χαμάς καλούνται να εκκενώσουν το βόρειο τμήμα του μικρού παλαιστινιακού θύλακα (έκτασης 362 τετραγωνικών χιλιομέτρων). Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ πάνω από 1 εκατ. άνθρωποι εκτοπίστηκαν, από το σύνολο των 2,4 εκατ. κατοίκων του.

Το να διατάσσεται «1,1 εκατ. άνθρωποι να πάνε από τον βορρά στον νότο σε τόσο βραχύ χρονικό διάστημα θα προκαλέσει ανθρωπιστική τραγωδία», τόνισε ακόμα ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

Με πληροφορίες από Reuters ,ΑΠΕ-ΜΠΕ, ertnews
Κάιρο, Αίγυπτος

Μπάιντεν στο CBS: «Μεγάλο λάθος» η ισραηλινή επιβολή νέας κατοχής στη Λωρίδα της Γάζας – Αναγκαίο μέτρο η εξάλειψη των εξτρεμιστών

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: