Η μοναδική γυναίκα που επέζησε από τη μόλυνση του θανατηφόρου βακτήριου «μαύρο πόδι»: Βρίσκεται σε σπόρους φυτών και συνήθως «χτυπά» βοοειδή

Φωτογραφία από Kampus Production: https://www.pexels.com/el-gr/photo/7658766/




Μια γυναίκα επέζησε από μια σπάνια λοίμωξη που προέρχεται από σπόρους φυτών τα οποία και σαπίζει και είχε προηγουμένως αναφερθεί μόνο σε άλλους δύο ανθρώπους. Και οι δύο πέθαναν από τη νόσο.

Όπως καταγράφει η Emily Cooke στο lives cience

Μια γυναίκα στην Αυστραλία έγινε το τρίτο γνωστό άτομο που μολύνθηκε από το βακτήριο «μαύρο πόδι» (επιστημονικά Clostridium chauvoei) που συνήθως προκαλεί το θάνατο σε βοοειδή και πρόβατα. Και είναι η μόνη που επιβίωσε, σύμφωνα με μια νέα αναφορά κρουσμάτων.

Έχοντας ασχοληθεί με κηπουρική χωρίς γάντια, η 48χρονη γυναίκα παρουσίασε ναυτία και έμετο για τρεις ημέρες, ενώ εμφάνισε επίσης πόνο στην κάτω δεξιά κοιλιακή χώρα της που επιδεινώθηκε προοδευτικά. Πήγε στο νοσοκομείο, όπου οι αιματολογικές εξετάσεις έδειξαν ότι τα νεφρά και το συκώτι δεν λειτουργούσαν κανονικά και ότι είχε συσσώρευση γαλακτικού οξέος -μια ουσία που παράγεται από τους μύες κατά τη διάρκεια άσκησης υψηλής έντασης και δείκτης σηπτικού σοκ- στο αίμα της. Επίσης, είχε διάρροια.

Αν και δεν υπήρχαν σημάδια φλεγμονής ή λοίμωξης όταν οι γιατροί έκαναν αξονική τομογραφία (CT) της κοιλιάς της, της χορήγησαν αντιβιοτικά προληπτικά.

Πέντε ώρες αργότερα, ο κοιλιακός της πόνος έγινε τόσο έντονος που οι γιατροί έκαναν άλλη μια αξονική τομογραφία. Αυτή τη φορά, ήταν ξεκάθαρο ότι το παχύ έντερο της είχε φλεγμονή, όπως και το τυφλό έντερο, η περιοχή όπου το λεπτό έντερο συναντά το παχύ έντερο, οπότε εισήχθη στην εντατική. Δύο ημέρες αργότερα, μια εξέταση αίματος αποκάλυψε τον ένοχο πίσω από την φλεγμονή: ένα θανατηφόρο είδος βακτηρίων που ονομάζεται Clostridium chauvoei.

Αυτά τα βακτήρια ζουν συνήθως στο έδαφος σε σπόρους φυτών, τα οποία, εάν καταποθούν ή εισπνευστούν, εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος και ταξιδεύουν στον μυϊκό ιστό.

Όταν τα επίπεδα οξυγόνου στους μύες μειώνονται -για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της άσκησης- οι σπόροι βλασταίνουν και παράγουν τοξίνες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που καταστρέφουν τα κύτταρα του αίματος και τα ένζυμα που διασπούν το DNA.

Στα βοοειδή, τον κανονικό ξενιστή του C. chauvoei, αυτή η κυτταρική καταστροφή είναι που οδηγεί στη χαρακτηριστική εμφάνιση του «μαύρου ποδιού». Στην πρόσφατη περίπτωση, η γυναίκα ασχολιόταν με την κηπουρική με γυμνά χέρια, τα οποία ήταν καλυμμένα με γρατσουνιές από κατοικίδιο γάτα. Πιθανότατα έτσι μολύνθηκε, έγραψαν οι συντάκτες της αναφοράς.

Η ιατρική ομάδα της συνταγογράφησε αντιβιοτικά για να σκοτώσει τα βακτήρια, καθώς και θεραπεία με υπερβαρικό οξυγόνο (HBOT) -μια διαδικασία κατά την οποία η ασθενής τοποθετείται σε θάλαμο υψηλής πίεσης που περιέχει μόνο οξυγόνο- για να σταματήσει την ανάπτυξη των βακτηρίων, καθώς τα μικρόβια κανονικά ζουν σε περιβάλλοντα χωρίς οξυγόνο και μειώνουν τον σχετικό θάνατο των ιστών.

Με αυτή τη θεραπεία, τα νεφρά και το συκώτι της άρχισαν να λειτουργούν ξανά και τα επίπεδα γαλακτικού οξέος της έπεσαν αρκετά ώστε να πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Ωστόσο, λίγες μέρες αργότερα επανήλθαν οι κοιλιακοί πόνοι και η διάρροια. Μια άλλη αξονική τομογραφία αποκάλυψε τρύπες στο παχύ έντερο της, οι οποίες αργότερα επιβεβαιώθηκε ότι ήταν θάνατος ιστού των εντέρων, ιατρικά γνωστή ως νεκρωτική εντεροκολίτιδα.

Οι γιατροί αφαίρεσαν τη δεξιά πλευρά του παχέος εντέρου της και της εγκατέστησαν μια «στομία», η οποία περιλαμβάνει την ανακατεύθυνση του παχέος εντέρου μέσω μιας τρύπας στην κοιλιά, έτσι ώστε τα κόπρανα να εξακολουθούν να φεύγουν από το σώμα.

Δυόμισι εβδομάδες αργότερα, η υγεία της γυναίκας επανήλθε σε καλό δρόμο και μετά από τρεις μήνες, κατάφερε να αφαιρέσει τη «στομία».

Μέχρι τώρα, μόνο δύο άλλοι άνθρωποι είχαν μολυνθεί από το C. chauvoei, και ως αποτέλεσμα και οι δύο πέθαναν. Το ένα άτομο είχε εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και το άλλο είχε μια σοβαρή λοίμωξη των μαλακών μορίων που ονομαζόταν αέρια γάγγραινα που δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

Οι συντάκτες της αναφοράς περιπτώσεων πρότειναν ότι η γυναίκα στην Αυστραλία επέζησε επειδή υποβλήθηκε σε έγκαιρη θεραπεία με αντιβιοτικά, έκανε άμεση χειρουργική επέμβαση και δεν είχε άλλες «σημαντικές» καταστάσεις υγείας.

Το HBOT μπορεί επίσης να βοήθησε, αν και οι γιατροί έγραψαν ότι δεν είχαν αρκετά στοιχεία για να το επιβεβαιώσουν.

Η αναφορά περιστατικού δημοσιεύτηκε στις 16 Αυγούστου στο The Medical Journal of Australia.

Με πληροφορίες από live science

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: