Οι μυστικές υπηρεσίες της Γαλλίας έχουν βάσιμες υποψίες: Ο πανικός με τους κοριούς στο Παρίσι κορυφώθηκε από τη δράση ρώσικων τρολ

FILE PHOTO: Επιχείρηση απολυμάνσεων και απεντομώσεων κατά παρουσιάζει στην τζαμαρία της πρωτοσέλιδο της παριζιάνικης εφημερίδας Le Parisien αφιερωμένο στο θέμα των κοριών στο Παρίσι, Γαλλία, 04 Οκτωβρίου 2023. EPA/TERESA SUAREZ




Ο πανικός για τους κοριούς που έχει κυριεύσει το Παρίσι έχει πυροδοτηθεί από τρολ ρωσικής προέλευσης, υποψιάζονται οι μυστικές υπηρεσίες της Γαλλίας.

Ειδικοί των υπηρεσιών αυτών μίλησαν στο γαλλικό ραδιόφωνο RMC και είπαν ότι τα ρωσικά τρολ χρησιμοποίησαν ψεύτικα άρθρα «doppelganger» που έμοιαζαν σαν να γράφτηκαν από έγκριτη γαλλική εφημερίδα για να πυροδοτήσουν τον πανικό των κοριών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP εντόπισε δύο τέτοια ψεύτικα άρθρα, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Telegraph .

Ένα από αυτά που έμοιαζε με άρθρο από την περιφερειακή εφημερίδα La Montagne, ισχυρίζονταν ότι τα αποτελεσματικά εντομοκτόνα που χρησιμοποιούνται για να σκοτώνουν τους κοριούς παραβιάζουν το εμπάργκο που έχει επιβληθεί στα ρωσικά χημικά.

Ωστόσο, η La Montage απάντησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι δεν είχε δημοσιεύσει ποτέ αυτό το άρθρο και χαρακτήρισε το doppelganger «πλαστό», με το AFP να σχολιάζει ότι οι κοριοί υπάρχουν στη Γαλλία για περισσότερο από ό,τι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας .

Το δεύτερο ψεύτικο άρθρο υποτίθεται ότι γράφτηκε από την αριστερή γαλλική εφημερίδα Libération και κοινοποιήθηκε από λογαριασμούς Telegram με συνδέσμους στο Russia Today, το οποίο ανήκει στη ρωσική κυβέρνηση.

Το εν λόγω ψεύτικο άρθρο, ισχυριζόταν ότι η αύξηση των κοριών οφείλεται στους Ουκρανούς πρόσφυγες. Οι ψευδείς ειδήσεις δημοσιεύθηκαν επίσης από μια σελίδα που προσποιείται τη συντηρητική καθημερινή Le Figaro.

Ωστόσο, εμπειρογνώμονες πληροφοριών είπαν στο RMC ότι δεν πιστεύουν ότι η Ρωσία έχει προκαλέσει τον πανικό των κοριών στο Παρίσι – μάλλον «καβάλησε το κύμα» του τρόμου για τους κοριούς που μοιράζονται οι άνθρωποι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 

  • Τα άρθρα Doppelganger δεν είναι κάτι καινούργιο, ενώ αποτελεί μια δημοφιλή μέθοδο για τα ρωσικά τρολ προκειμένου να επιτύχουν τη διάδοση ψευδών ειδήσεων.

Η Κατρίν Κολονά,υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, είχε δηλώσει νωρίτερα φέτος ότι τα άρθρα που γράφονται από τα “εργοστάσια” των ρωσικών τρολ είναι «ανάξια για μια χώρα με έδρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ».

  • Περίπου 355 καταστήματα καθώς και η ιστοσελίδα του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών είχαν βρεθεί στο στόχαστρο αυτών των τρολ.

Η Γαλλίδα βουλευτής, Ματίλντ Πανό,  δήλωσε ότι είχε προειδοποιήσει τις αρχές για 200.000 προσβολές από κοριούς το 2017. Το 2022, οι αναφορές για κοριούς αυξήθηκαν σε 1,2 εκατομμύρια μολυσμένες τοποθεσίες.

  • Ωστόσο, οι χειριστές σκύλων που λειτουργούν ως ανιχνευτές κοριών δήλωσαν στην Telegraph ότι δεν είχαν δει εκθετική αύξηση των κρουσμάτων στο Παρίσι.

Ο Αλντό Μασαλιά,  από την εταιρεία ελέγχου παρασίτων Doggybug είπε ότι η εταιρεία του καλείται να αντιμετωπίσει  προσβολές από κοριούς σε ξενοδοχεία, σχολεία και κινηματογράφους για πάνω από μια δεκαετία – αλλά είδε μια αύξηση 50%  από τότε που ο πανικός των κοριών κατέλαβε τη Γαλλία.

Με πληροφορίες από The Daily Mail

Σαλβίνι: Αηδιαστικά όσα λέει ο Ερντογάν για τη Χαμάς* Ζητά κλήτευση του Τούρκου πρέσβη στο ιταλικό ΥΠΕΞ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: