Η Μελόνι ανοίγει γερά το πορτοφόλι για το δημογραφικό: 1 δισ ευρώ για ενίσχυση γεννήσεων, εργαζομένων γυναικών

FILE PHOTO: Italian Prime Minister Giorgia Meloni talks with journalists EPA/FABIO FRUSTACI




Εμπνευσμένη από το ουγγρικό μοντέλο, η ιταλική κυβέρνηση ενέκρινε νέο προϋπολογισμό που προβλέπει 1 δισεκατομμύριο ευρώ για την ενίσχυση των γεννήσεων καθώς και μια νέα σειρά μέτρων για τη στήριξη των οικογενειών και των γυναικών.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν οικονομική ενίσχυση για τις εργαζόμενες γυναίκες με τουλάχιστον δύο παιδιά, επέκταση της προαιρετικής γονικής άδειας και αύξηση του ταμείου παιδικών σταθμών, αλλά μόνο για τα δεύτερα παιδιά.

«Θέλουμε να καθιερώσουμε ότι μια γυναίκα που γεννάει τουλάχιστον δύο παιδιά έχει ήδη κάνει μια σημαντική συνεισφορά στην κοινωνία και, ως εκ τούτου, το κράτος την αποζημιώνει εν μέρει με την καταβολή εισφορών κοινωνικής ασφάλισης», δήλωσε η Μελόνι.

«Θέλουμε να καταρρίψουμε το αφήγημα ότι οι γεννήσεις αποτελούν αντικίνητρο για την εργασία. Θέλουμε να δώσουμε κίνητρα σε όσους γεννούν παιδιά και θέλουν να εργαστούν», πρόσθεσε η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιταλίας.

Η κυβέρνηση Μελόνι έχει επανειλημμένα τονίσει τη σημασία των πολιτικών για την ενθάρρυνση των γεννήσεων, ιδίως καθώς η Ιταλία καταγράφει μερικά από τα χαμηλότερα ποσοστά γεννήσεων στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες. Το 2022, η Ιταλία έφτασε σε νέο ιστορικό χαμηλό με 393.000 γεννήσεις, κατά 2% λιγότερες από το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία της ISTAT.

Στην τάση αυτή συμβάλλει επίσης η προοδευτική γήρανση του γυναικείου πληθυσμού σε αναπαραγωγική ηλικία και η αύξηση της μέσης ηλικίας των γυναικών που γεννούν στα 32,2 έτη. Μεταξύ 1964 και 2020, ο μέσος αριθμός παιδιών ανά γυναίκα μειώθηκε από 2,66 σε 1,24.

Ο υπουργός Οικονομίας Τζιανκάρλο Τζιορτζέτι (Λέγκα/ID) έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά το ιταλικό σύστημα πρόνοιας ήδη από το καλοκαίρι, χαρακτηρίζοντας τον τρέχοντα οικονομικό ελιγμό «περίπλοκο».

«Το ζήτημα του ποσοστού γεννήσεων είναι θεμελιώδες. Δεν υπάρχει καμία μεταρρύθμιση του συστήματος πρόνοιας που να αντέχει μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα με τους αριθμούς γεννήσεων που έχουμε σήμερα στη χώρα», εξήγησε ο υπουργός.

Με το βλέμμα στην Ουγγαρία του Όρμπαν

Σύμφωνα με τη Μελόνι, η Ουγγαρία αποτελούσε ανέκαθεν «τέλειο παράδειγμα» χώρας που επενδύει στη στήριξη της οικογένειας, θέση που επανέλαβε κατά την ομιλία της στη Σύνοδο Κορυφής για το δημογραφικό στη Βουδαπέστη τον Σεπτέμβριο.

«Η ιταλική κυβέρνηση έχει ως κορυφαία προτεραιότητα τον αριθμό των γεννήσεων και τη στήριξη των οικογενειών. Για ένα μέλλον που θα είναι καλύτερο από το παρόν», δήλωσε η Μελόνι, η οποία κάνει λόγο για μια «μεγάλη μάχη» για την υπεράσπιση των οικογενειών και, ως εκ τούτου, «της ταυτότητας, του Θεού και όλων αυτών που έχουν οικοδομήσει τον πολιτισμό μας».

Η Ιταλία προσβλέπει στην Ουγγαρία του Όρμπαν για να μιμηθεί τις αποφάσεις της και να κάνει τις απαραίτητες επενδύσεις, αλλά προς το παρόν οι προσπάθειες φαίνονται ανεπαρκείς με τον αυξανόμενο πληθωρισμό και το υψηλό κόστος ζωής που έχουν διαβρώσει σοβαρά την αγοραστική ικανότητα των οικογενειών.

Το χαμηλό ποσοστό απασχόλησης των γυναικών, η οικονομική αβεβαιότητα, η εργασιακή ανασφάλεια, οι χαμηλοί μισθοί (ιδίως για τις γυναίκες) και η διαρθρωτική έλλειψη εγκαταστάσεων παιδικής μέριμνας εξακολουθούν να είναι μερικά από τα εκκρεμή αλλά σημαντικά προβλήματα της Ιταλίας.

Mε πληροφορίες από euractiv.gr
Ελλάδα Αθήνα 

To μεταναστευτικό πιέζει τη Γερμανική κυβέρνηση, φέρνει κοινωνική αναστάτωση: Νέες ρυθμίσεις που διευκολύνουν τις μαζικές απελάσεις

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: