Οι δημοσιογράφοι μετράνε: Εκστρατεία του Συμβουλίου της Ευρώπης για την ασφάλειά τους και την ελευθερία των ΜΜΕ

Photo screenshot via YouTube




Το Συμβούλιο της Ευρώπης άρχισε σήμερα εκστρατεία με στόχο να «βελτιωθεί η ασφάλεια των δημοσιογράφων» και να «προστατευθεί η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης», καθώς παρατηρεί «πολλαπλασιασμό των πράξεων βίας και εκφοβισμού» σε βάρος τους.

Μέσω αυτής της εκστρατείας, η οποία διεξάγεται υπό το σύνθημα «Οι δημοσιογράφοι μετράνε», το Συμβούλιο της Ευρώπης, που έχει την έδρα του στο Στρασβούργο, ελπίζει «να ευαισθητοποιήσει το κοινό στο ρόλο των δημοσιογράφων» και στη συμβολή τους στη «διατήρηση μιας δημοκρατικής και πλουραλιστικής κοινωνίας».

Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουν συγκεντρωθεί στους κόλπους τους Συμβουλίου της Ευρώπης από την Πλατφόρμα για την Ενίσχυση της Ασφάλειας των Δημοσιογράφων, περισσότερες από 1.600 «σοβαρές απειλές» έχουν καταγραφεί από το 2015 εναντίον της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης στην Ευρώπη.

Με αυτή την εκστρατεία, «θέλουμε να βοηθήσουμε τις κυβερνήσεις να προστατεύσουν τους δημοσιογράφους ώστε να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους χωρίς αδικαιολόγητες παρεμβάσεις και χωρίς εκφοβισμό ούτε βία», δήλωσε η γενική γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Μαρίγια Πεϊτσίνοβις Μπούριτς. «Είναι αδύνατο να φανταστεί κάποιος μια αληθινή δημοκρατία χωρίς πλουραλιστικά και ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης», επέμεινε.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης καλεί τα 46 κράτη μέλη του να θέσουν σε εφαρμογή «εθνικά σχέδια δράσης για την προστασία των δημοσιογράφων» και «αποτελεσματικές οδούς προσφυγής για να δίνεται απάντηση στις παραβιάσεις της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης».

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στρασβούργο, Γαλλία

Φυλάκιση 2,5 χρόνων σε αρχισυντάκτη τουρκικού καναλιού: Για «τρομοκρατική προπαγάνδα» – Eίπε τη γνώμη του για τον Οτσαλάν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: