Israeli armored vehicles gathered at an undisclosed location near the border with Gaza, in Israel, 20 October 2023. EPA, HANNIBAL HANSCHKE
Πολλά είναι τα μέτωπα που είναι ανοικτά για το Ισραήλ με την «έκρηξη» στη Μέση Ανατολή να παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις ενω σε πρώτο πλάνο έχει μπει το θέμα των ομήρων που κρατάει η Χαμάς στον θύλακα της Γάζας.
Τα τρία πιο σημαντικά και δύσκολα διαχειρίσιμα μέτωπα είναι στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, στη Δυτική Όχθη αλλά οι επιθέσεις που πραγματοποιούνται περιφερειακά από Συρία, Ιράκ εναντίον αμερικανικών δυνάμεων.
Το Ισραήλ, συνεχίζει τις πολεμικές επιχειρήσεις σε Βορρά και Νότο έχοντας πάντα την προσοχή του ανατολικά στο Ιράν. Την ίδια ώρα, η διεθνής κοινότητα καταβάλλει προσπάθειες να αποφευχθεί η κλιμάκωση της κρίσης με πρώτο στόχο την απελευθέρωση των ομήρων.
Την απελευθέρωση των ομήρων προσπαθεί να αξιοποιήσει η Χαμάς, ώστε να μειώσει την ένταση των πολεμικών επιχειρήσεων και να λάβει προμήθειες η πολιορκημένη Γάζα αλλά και να κερδίσει χρόνο.
Η Χαμάς που έχει υποσχεθεί ότι θα απελευθερώσει 50 ομήρους ενώ μέχρις τώρα έχει απελευθερώσει μόνοι δύο, ποντάρει στην εξάντληση των Ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων και στις αντιδράσεις κατά του Νετανιάχου μέσα στο Ισραήλ.
Συγκεκριμένα ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ την απελευθέρωση άλλων δύο γυναικών, που απήχθησαν κατά την επίθεση που εξαπέλυσε την 7η Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος και έκτοτε κρατούνταν όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας.
Σύμφωνα με το ισραηλινό δίκτυο Channel 12 πρόκειται για δύο Ισραηλινές, την 79χρονη Νουρίτ Κούπερ και την 85χρονη Γιοχεβέντ Λέφσιτς, που είχαν απαχθεί από το κιμπούτς Νιρ Οζ.
Πάντως οι διαβουλεύσεις για την απελευθέρωση ακόμη 50 ομήρων από τη Χαμάς φαίνεται πως κατέρρευσαν καθώς η οργάνωση ζήτησε ως αντάλλαγμα να της δοθούν καύσιμα. Κάτι το οποίο το Ισραήλ απέρριψε και έληξε η συζήτηση, προς το παρόν τουλάχιστον, για την απελευθέρωση επιπλέον ατόμων.
Αξίζει να σημειωθεί πως τα άτομα που θα απελευθερώνονταν τώρα είναι κάτοχοι είτε διπλής υπηκοότητας, είτε ξένης εθνικότητας.
Τη Δευτέρα οι Ισραηλινές Αρχές έκαναν λόγο για 222 ομήρους, άρα αυτοί που κρατούνται αυτοί τη στιγμή είναι 220 άτομα.
Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες ότι συνομιλίες περί κατάπαυσης του πυρός στην ένοπλη σύρραξη ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς δεν θα είναι εφικτές παρά μόνο αφού απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι που κρατούνται από τη Χαμάς.
«Οι όμηροι πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι, κατόπιν μπορούμε να κουβεντιάσουμε», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ ερωτηθείς αν θα τασσόταν υπέρ συμφωνίας «όμηροι αντί κατάπαυσης του πυρός».
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ παρότρυνε αυτήν του Ισραήλ να καθυστερήσει περαιτέρω τη χερσαία επιχείρηση ευρείας κλίμακας που σχεδιάζει στη Λωρίδα της Γάζας, με σκοπό να «αφανιστεί» το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, ώστε να υπάρξει περιθώριο για διαπραγματεύσεις προκειμένου να απελευθερωθούν ολοι οι όμηροι στον θύλακα, ανέφερε η εφημερίδα New York Times προχθές Κυριακή
Σοπός είναι να αποφευχθούν περαιτέρω απώλειες μεταξύ των αμάχων και να φθάσει περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στον πληθυσμό στο πολιορκημένο παλαιστινιακό έδαφος, είπαν οι πηγές της εφημερίδας.
Ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών, η χώρα του οποίου δεν έχει καταδικάσει ρητά την επίθεση της Χαμάς, δήλωσε χθες, Δευτέρα, στον ισραηλινό ομόλογό του πως «όλες οι χώρες έχουν το δικαίωμα να αμυνθούν», κατά την πρώτη επικοινωνία μεταξύ των κορυφαίων διπλωματών των δύο χωρών από την αρχή της σύγκρουσης.
«Ο στόχος που επείγει πλέον είναι να εμποδισθούν η επιδείνωση της κατάστασης και μια ακόμη πιο σοβαρή ανθρωπιστική καταστροφή», δήλωσε επίσης ο Ουάνγκ Γι στον Ελί Κοέν, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου του.
Την ίδια ώρα, οι παλαιστινιακές αρχές καταγγέλλουν νέο βομβαρδισμό στη Λωρίδα της Γάζα, αυτή τη φορά στον παραλιακό καταυλισμό Αλσάτι, που βρίσκεται στα βόρεια του Θύλακα. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεκάδες είναι οι νεκροί και οι τραυματίες. Επιπλέον, το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων μιλάει για ακόμη δύο χτυπήματα πολύνεκρα, νοτιότερα.
Η κυβέρνηση της Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα το πρωί πως τουλάχιστον 140 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη διάρκεια της νύχτας από ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας.
Το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα, που βρίσκεται στην εξουσία στο παλαιστινιακό αυτό έδαφος, ανέφερε επίσης πως υπάρχουν «εκατοντάδες τραυματίες» και «δεκάδες κατεστρεμμένες κατοικίες».
Χθες, Δευτέρα, στον τελευταίο συνολικό απολογισμό της, η κυβέρνηση της Χαμάς είχε ανακοινώσει πως περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους περισσότερα από 2.000 παιδιά, έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου.
Την ίδια ώρα άλλοι έξι εργαζόμενοι του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας μέσα σε χρονικό διάστημα εικοσιτεσσάρων ωρών, ανακοίνωσε χθες το βράδυ το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ.
Οι υγειονομικές αρχές στη Λωρίδα της Γάζας απηύθυναν έκκληση στην Αίγυπτο να ανοίξει τη συνοριακή διέλευση στη Ράφα ώστε να επιτραπεί να βγουν τραυματίες από τον παλαιστινιακό θύλακα.
«Απευθύνουμε έκκληση στην Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου να ανοίξει τη συνοριακή διέλευση στη Ράφα και να εγγυηθεί την εισαγωγή ιατρικής βοήθειας και καυσίμων, καθώς και την αποχώρηση τραυματιών και ασθενών», ανέφερε το υπουργείο Υγείας στον θύλακα όπου κυβερνά η Χαμάς.
Ακόμη, το υπουργείο Υγείας κάλεσε τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) και τις επιτροπές του σε κράτη της περιοχής να διεξαγάγουν εκστρατείες αιμοδοσίας και στα Ηνωμένα Έθνη να συνεχίσουν την προσπάθεια για να φθάσουν καύσιμα στα νοσοκομεία της παραθαλάσσιας παλαιστινιακής περιοχής.
Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού επέρριψε στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς την ευθύνη για την έλλειψη καυσίμων στα νοσοκομεία της Λωρίδας της Γάζας διότι αποθηκεύει μεγάλες ποσότητες.
«Η Χαμάς έχει αποθηκεύσει πάνω από 1 εκατομμύριο λίτρα καυσίμου στη Γάζα, αλλά δεν το παρέχει στα νοσοκομεία που το έχουν ανάγκη. Η Χαμάς είναι υπεύθυνη για τα βάσανα στη Γάζα, όχι το Ισραήλ», ανέφερε ο εκπρόσωπος, ο Τζόναθαν Κόνρικους, μέσω X (του πρώην Twitter).
Ωστόσο, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, που παρέθεσε ο ίδιος στην ανάρτησή του, ο αξιωματικός ανέφερε πως η Χαμάς έχει αποθηκεύσει χίλια λίτρα καυσίμου, όχι 1 εκατομμύριο λίτρα.
Αντιδρούσε στις προειδοποιήσεις και τις καταγγελίες του ΟΗΕ διότι δεν έχουν φθάσει ακόμη καύσιμα στη Λωρίδα της Γάζας παρότι έγιναν παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω της μεθοριακής διέλευσης στη Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο.
«Τα καύσιμα που θέλουμε να μπουν είναι τα καύσιμα που χρησιμοποιεί η UNRWA (σ.σ. το Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή). Χρειάζεται για τις επιχειρήσεις μας. Και προφανώς υπάρχει επίσης ανάγκη για καύσιμα στα νοσοκομεία και ούτως καθεξής», δήλωσε στον Τύπο ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ χθες Δευτέρα.
Στο Ισραήλ μεταβαίνει σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Βενιαμίν Νετανιάχου, ενώ επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς είχε χθες η πρόεδρος της Κομισιόν.
«Αυτές είναι πολύ δύσκολες στιγμές για τον παλαιστινιακό λαό, που έχει προδοθεί από τη Χαμάς», τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Αποφασισμένο να εξαλείψει τη Χαμάς από την εξίσωση της Μέσης Ανατολής είναι το Ισραήλ, που συνεχίζει τις πολεμικές επιχειρήσεις σε Βορρά και Νότο έχοντας πάντας την προσοχή του ανατολικά στο Ιράν.
Την ίδια ώρα, η διεθνής κοινότητα καταβάλλει προσπάθειες να αποφευχθεί η κλιμάκωση της κρίσης με πρώτο στόχο την απελευθέρωση των ομήρων. Γεγονός που γνωρίζει και προσπαθεί να αξιοποιήσει η Χαμάς, ώστε να μειώσει την ένταση των πολεμικών επιχειρήσεων και να λάβει προμήθειες η πολιορκημένη Γάζα.
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE