Απελευθέρωσε δύο ηλικιωμένες γυναίκες η Χαμάς: Πληροφορίες από το Ισραήλ μιλούν για επικείμενη συμφωνία με στόχο να αφεθούν συνολικά 50

FILE PHOTO Μέλη της Εβραϊκής Κοινότητας στη Μεγάλη Βρετανία σε διαδήλωση αλληλεγγύης στο Λονδίνο. EPA/ANDY RAIN




Την απελευθέρωση άλλων δύο ομήρων ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας εκπρόσωπος της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς.

Ο Αμπού Ουμπάιντα, εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, επικαλέστηκε ανθρωπιστικούς και ιατρικούς λόγους για την απελευθέρωση των δύο ομήρων.

Η απόφαση ερμηνεύεται ως κίνηση καλής θέλησης από πλευρά της Χαμάς, με αφορμή τη μεσολαβητική προσπάθεια που έχουν αναλάβει Κατάρ και Αίγυπτος για την εκτόνωση της κρίσης.

«Ο εχθρός είχε αρνηθεί να τους παραλάβει την περασμένη Παρασκευή», υποστήριξε ο Αμπού Ουμπάιντα, επαναλαμβάνοντας έναν ισχυρισμό που είχε διαψεύσει το Ισραήλ ως «ψευδή προπαγάνδα».

Το Al Jazeera κατονομάζει τους απελευθερωθέντες ομήρους ως Νουρίτ Ιτσχάκ και Γιοχεβέντ Λέβσιτς, επικαλούμενο ανάρτηση των Ταξιαρχιών Αλ Κάσαμ στην πλατφόρμα Telegram.

Το ισραηλινό δίκτυο Channel 12 μεταδίδει πως πρόκειται για την 79χρονη Νουρίτ Κούπερ και την 85χρονη Γιοχεβέντ Λίβσιτς, που είχαν απαχθεί από το κιμπούτς Νιρ Οζ και οι σύζυγοί τους παραμένουν σε ομηρία.

 

Οι δύο ηλικιωμένες έφθασαν ήδη στο μεθοριακό πέρασμα της Ράφα, μετέδωσε το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων, υπογραμμίζοντας πως «στέθηκαν με επιτυχία οι διπλωματικές προσπάθειες της Αιγύπτου για την απελευθέρωση δύο γυναικών» που κρατούνταν όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας.

Η ανακοίνωση της Χαμάς έγινε τρεις ημέρες μετά την απελευθέρωση δύο Αμερικανίδων. Η Χαμάς δεν διευκρίνισε την εθνικότητα των δύο γυναικών που απελευθέρωσε σήμερα, υπονοώντας ωστόσο ότι είναι Ισραηλινές. «Ο εχθρός είχε αρνηθεί να τους παραλάβει την περασμένη Παρασκευή», υποστήριξε ο Ουμπάιντα, επαναλαμβάνοντας έναν ισχυρισμό που είχε διαψεύσει το Ισραήλ ως «ψευδή προπαγάνδα».

Το Ισραήλ εκτιμά ότι περισσότεροι από 220 όμηροι – Ισραηλινοί και υπήκοοι άλλων χωρών – μεταφέρθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Έκτοτε οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις σφυροκοπούν τον παλαιστινιακό θύλακα και προετοιμάζονται για χερσαία επίθεση.

Η είδηση της απελευθέρωσης των δύο ομήρων επιβεβαιώνει τις πληροφορίες που έφθασαν νωρίτερα από το Ισραήλ αναφέροντας ότι επίκειται απελευθέρωση μεγάλου αριθμού ομήρων από τη Χαμάς.

Μένει να αποδειχθεί πόσοι όμηροι (και εάν τελικά) απελευθερωθούν και βερβαίως σε ποιο χρονικό εύρος.

Την είδιση της επικείμενης συμφωνίας μετέδωσε αρχικά το ειδησεογραφικό δίκτυο I24 του Τελ Αβίβ επικαλούμενο «πηγές στη Γάζα» οι οποίες υποστηρίζουν ότι «η οριστικοποίηση μιας πιθανής συμφωνίας» με τη μεσολάβηση του Κατάρ βρίσκεται σε εξέλιξη με σκοπό την απελευθέρωση περίπου 50 απαχθέντων από την τρομοκρατική οργάνωση.

Πρόκειται για ομήρους με διπλή υπηκοότητα.

Αξιωματούχοι του Ερυθρού Σταυρού εκτιμάται ότι είναι καθ’ οδόν για να υποδεχθούν την ομάδα, μετέδωσε το I24, και η απελευθέρωση θα μπορούσε να ολοκληρωθεί «τις επόμενες ώρες» εάν δεν υπάρξουν άλλα εμπόδια.

Εκτιμάται επίσης ότι η αναστολή των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών στη Γάζα ήταν μέρος της συγκεκριμένης συμφωνίας προκειμένου να επιτραπεί στις ομάδες του Ερυθρού Σταυρού να προσεγγίσουν με ασφάλεια τους ομήρους.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις είχαν αυξήσει την εκτίμησή τους για τον αριθμό των απαχθέντων ομήρων από τη Χαμάς, σε 222.

Την Παρασκευή, η Χαμάς είχε απελευθερώσει δύο Αμερικανίδες, τη Νάταλι Ράναν (19 ετών) και την 59χρονη μητέρα της Τζούντιθ  για «ανθρωπιστικούς λόγους».

  • Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Αντόνιο Ταγιάνι ανακοίνωσε ότι η Ιταλοϊσραηλινή Λίλιαχ Λέα Χαβρόν, η τύχη της οποίας ηγνοείτο από την ημέρα της επίθεσης της Χαμάς, είναι νεκρή.

Το πτώμα του συζύγου της, Εβιτάρ Κιπνίς, είχε εντοπιστεί πριν από λίγες ημέρες. Ζούσαν και οι δυο στο κιμπούτς Μπεερί, το οποίο απέχει λίγα χιλιόμετρα από τη Λωρίδα της Γάζας. Στο κιμπούτς αυτό, από την πρώτη ημέρα των ερευνών, εντοπίσθηκαν περισσότερα από εκατό πτώματα.

Ο Εβιτάρ Κιπνίς ήταν καλλιτέχνης και η γυναίκα του κοινωνικός λειτουργός η οποία είχε γεννηθεί στο Μπεερί. «Τα συλλυπητήριά μου στα παιδιά τους και στην οικογένειά τους, για την Ιταλία είναι ακόμη μια ημέρα πένθους», έγραψε στο διαδίκτυο ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών.

Με πληροφορίες από Guardian: Hopes rising for ‘imminent’ deal for hostages’ release και Reuters-AFP-Xinhua μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ

Το καθεστώς Πούτιν προσήγαγε διά της βίας τον αντιφρονούντα Ναβάλνι ενώπιον του ανακριτή

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: