Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου: Τι είναι αυτό το σημαντικό που θα ανακοινώσει ο Πρόεδρος Μπάιντεν; Διάγγελμα στον αμερικανικό λαό για Ισραήλ και Ουκρανία

Ο ανταποκριτής του Action24 Μιχάλης Ιγνατίου με τον παρουσιαστή Βασίλη Τσεκούρα. Φωτογραφία via Action24




Ενα αναμονή του διαγγέλματος Τζο Μπάιντεν (στις 3 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος) ο Μιχάλης Ιγνατίου μέτέδωσε στο ACTION 24 όλες τις τελευταίες πληροφορίες για την -από ό,τι όλα δείχνουν- κρίσιμη παρέμβαση του Προέδρου των ΗΠΑ, η οποία θα αφορά τόσο τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, όσο και τον πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία.

Αναλυτικά τα όσα μετέδωσε ο Μιχάλης Ιγνατίου:

«Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν θα απευθυνθεί στον αμερικανικό λαό από το Όβαλ Όφις. Η κίνηση δεν είναι συμβολική όπως λένε. Ο Αμερικανός Πρόεδρος επέλεξε το γραφείο του διότι το θέμα αφορά το Ισραήλ και την Ουκρανία.

Δύο χώρες που στο μυαλό του Προέδρου και των συνεργατών του δέχονται επίθεση. Δύο συμμάχων χωρών. Το Ισραήλ είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της αμερικανικής εξωτερικής και αμυντικής στρατιωτικής. Και η Ουκρανία η χώρα που αντιμετωπίζει μία συνεχιζόμενη ρωσική εισβολή και μετρά χιλιάδες νεκρούς.

Σύμφωνα με αξιωματούχους ο κ. Μπάιντεν θα προσπαθήσει να ενώσει την Αμερική γύρω από αυτούς τους στόχους, καθώς αν χαθεί το Ισραήλ και ημ Ουκρανία, αυτό θα αποτελέσει το μεγαλύτερο πλήγμα για την Αμερική από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι σύμβουλοι του Αμερικανού Προέδρου έχουν συμφωνήσει επί της στρατηγικής και τις πρωινές ώρες θα γνωρίζουμε τους αμερικανικούς σχεδιασμούς.

  • Επειδή κυκλοφορεί ευρύτατα ότι το διάγγελμα θα είναι πολεμικό, πρέπει να τονίσω ότι αυτός ο ισχυρισμός δεν επιβεβαιώνεται από τις πληροφορίες που υπάρχουν. Ότι δηλαδή γίνεται το διάγγελμα του κ. Μπάιντεν επειδή θα κινηθούν οι Ισραηλινοί, εννοούν επειδή θα ξεκινήσει η χερσαία επιχείριση.

Είναι κάτι που γνωρίζουν ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ και ο Πρόεδρος της Αμερικής. Θα φανεί τις επόμενες ώρες, βέβαια, εάν οι Ισραηλινοί έχουν λάβει το πράσινο φως γι’ αυτήν την στρατιωτική επιχείρηση. Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι την έχει λάβει, απλά αυτό που λέει η Ουάσιγκτον στην Ιερουσαλήμ, είναι να προσέξουν τους αμάχους και γενικά τους Παλαιστίνιους που δεν έχουν σχέση με τη Χαμάς.

Η Αμερική συμφωνεί για το κτύπημα εναντίον των τρομοκρατών, όπως χαρακτηρίζουν τα μέλη της Χαμάς. Μέχρι εκεί.

Η ομιλία του Προέδρου θα ξεκινήσει στις 8 το βράδυ ώρα Αμερικής, δηλαδή στις 3 το πρωί ώρα Ελλάδος και θα μεταδοθεί ζωντανά απ’ όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα.

Κατά τα άλλα: Ο Λευκός Οίκος θα ζητήσει από το Κογκρέσο το ποσό των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία, το Ισραήλ, την Ταϊβάν και τη μεταναστευτική κρίση στα σύνορα με το Μεξικό.

  • Σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία, το Reuters και το γαλλικό AFP:

Το Πεντάγωνο σχεδιάζει να στείλει πίσω στο Ισραήλ τα δύο αντιπυραυλικά αμυντικά συστήματα Iron Dome («Σιδηρούς Θόλος») που έχουν αγοράσει οι ΗΠΑ, για να βοηθήσουν τη χώρα αυτή να αμυνθεί απέναντι στις εκτοξεύσεις πυραύλων, ανέφεραν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Εκπρόσωποι του υπουργείου Άμυνας είπαν την Τετάρτη σε μέλη του Κογκρέσου ότι η Ουάσινγκτον σχεδιάζει να «νοικιάσει» τα συστήματα αυτά στο Ισραήλ, διατηρώντας την κυριότητά τους.

Τα συστήματα θα μεταφερθούν πίσω στο Ισράηλ εντός των επόμενων ημερών, είπε στο πρακτορείο Reuters ένας συνεργάτης μέλους του Κογκρέσου.

Το Πεντάγωνο εξέταζε την πιθανότητα και δοκίμαζε τα συστήματα αυτά ως έναν τρόπο για να υπερασπιστεί το Γκουάμ από κινεζικούς πυραύλους.

To Iron Dome είναι ένα σύστημα που αναπτύχθηκε από την κρατική εταιρεία Rafael Advanced Defence Systems με τη στήριξη των ΗΠΑ, με αφορμή τους πυραύλους που εκτοξεύονταν από τον Λίβανο και έπλητταν ισραηλινές πόλεις στον πόλεμο με τη Χεζμπολάχ (2006) και στη συνέχεια από τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Τέθηκε σε λειτουργία το 2011.

Τον Αύγουστο του 2022 το Ισραήλ υποστήριξε ότι το σύστημα αυτό αναχαίτισε το 97% των παλαιστινιακών πυραύλων που εκτοξεύτηκαν μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο από τη Γάζα.

ΕΞΑΛΛΟΥ: Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία καλώντας τους Αμερικανούς που βρίσκονται στο εξωτερικό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί «σε όλον τον κόσμο», λόγω των εντάσεων και των κινδύνων που μπορεί να αντιμετωπίσουν με αφορμή των πόλεμο στη Γάζα.

«Λόγω των αυξημένων εντάσεων σε διάφορα μέρη του κόσμου, του κινδύνου τρομοκρατικών επιθέσεων, των διαδηλώσεων ή των βίαιων ενεργειών εναντίον Αμερικανών πολιτών και αμερικανικών συμφερόντων, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συνιστά στους Αμερικανούς πολίτες στο εξωτερικό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί» ανέφερε το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

Η Ουάσινγκτον καλεί τους Αμερικανούς να είναι σε εγρήγορση κυρίως σε τουριστικές περιοχές και να βρίσκονται σε επικοινωνία με τις προξενικές αρχές. Στη ταξιδιωτική οδηγία δεν προσδιορίζεται κάποια συγκεκριμένη χώρα ή τοποθεσία.

Διαδηλώσεις έχουν πραγματοποιηθεί τις τελευταίες ημέρες στη Δυτική Όχθη, το Ιράν, την Ιορδανία, τον Λίβανο, την Τυνησία και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής. Στη Βηρυτό, η αστυνομία απώθησε με δακρυγόνα και νερό υπό πίεση τους διαδηλωτές που εκτόξευσαν αντικείμενα κοντά στην αμερικανική πρεσβεία. Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε τους Αμερικανούς να μην ταξιδεύουν στον Λίβανο.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου: Ο Πρόεδρος Μπάιντεν αναφανδόν υπέρ του Ισραήλ και εναντίον της Χαμάς… Πρόσφερε άνευ προηγουμένου (και) στρατιωτική υποστήριξη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: