Για ποιούς νομικούς λόγους επέλεξε ο Στέφανος Κασσελάκης να παντρευτεί τώρα: Τι υποστηρίζει ο δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων Βασίλης Σωτηρόπουλος

FILE PHOTO: Ο Στέφανος Κασσελάκης με τον σύντροφό του Τάϊλερ Μακμπέθ. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




O γνωστός δικηγόρος για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Βασίλης Σωτηρόπουλος εξήγησε με ανάρτησή του στο Τwitter τους νομικούς λόγους για τους οποίους έπρεπε να γίνει ο γάμος του Στέφανου Κασσελάκη με τον Τάιλερ Μάκμπεθ στις ΗΠΑ, λόγοι που συνδέονται με την άδεια παραμονής του συντρόφου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, με ανάρτησή του, ο κ. Σωτηρόπουλος αναφέρει για τον γάμο των Στέφανου Κασσελάκη και Τάιλερ Μάκμπεθ:

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Στην Ε.Ε. με την Οδηγία του 2004 αναγνωρίζεται δικαίωμα άδειας διαμονής σε χώρα της Ε.Ε. ακόμη και για συζύγους που δεν είναι πολίτες κράτους μέλους της Ε.Ε. Αυτό σημαίνει ότι ένας Έλληνας που έχει γάμο με μία Αμερικανίδα, η σύζυγος αυτομάτως αποκτά κανονική άδεια διαμονής στην Ελλάδα λόγω συζυγικού δεσμού.

Τί γίνεται όμως με τους γάμους ομοφύλων; Υποχρεώνει η Ε.Ε. στα κράτη μέλη της να αναγνωρίσουν τον γάμο ανάμεσα σε έναν πολίτη κράτους Ε.Ε. και σε έναν ομόφυλο πολίτη κράτους εκτός Ε.Ε.;

Η απάντηση δόθηκε το 2018 από το Δικαστήριο της Ε.Ε.: ακόμα και τα κράτη μέλη της Ε.Ε. που δεν αναγνωρίζουν τους γάμους ομοφύλων κατά το εσωτερικό τους δίκαιο, είναι υποχρεωμένα να θεωρούν σύζυγους τους ομόφυλους σύζυγους πολιτών της Ε.Ε. που οι ίδιοι ΔΕΝ είναι πολίτες της Ε.Ε. προκειμένου να τους χορηγήσουν άδεια διαμονής στο κράτος μέλος.




Όμως, η Ελλαδα επιμένει να επιβάλλει στα έγγαμα ζευγάρια του εξωτερικού να συνάπτουν ελληνικό σύμφωνο συμβίωσης. Όταν δηλαδή πάει ο Τάιλερ να υποβάλει αίτηση άδειας διαμονής στην Ελλάδα, η υπηρεσία θα του απαντήσει ότι πρέπει να συνάψει ελληνικό σύμφωνο συμβίωσης. Και τότε θα γίνει σαφές ότι η Ελλάδα οφείλει να αναγνωρίσει τον γάμο».

Επίσης, μιλώντας στο Mega, ο δικηγόρος Όθων Παπαδόπουλος εξήγησε πως επειδή ο γάμος μεταξύ δύο ομόφυλων ατόμων δεν επιτρέπεται στην Ελλάδα, δημιουργούνται πολλά νομικά θέματα, καθώς σε πολλές άλλες χώρες του εξωτερικού επιτρέπεται.




«Γάμος μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου δεν αναγνωρίζεται στην Ελλάδα. Αναγνωρίζονται, όμως, σε πολλές άλλες χώρες και έτσι προκύπτουν διάφορα νομικά προβλήματα σχετικά με το τι συμβαίνει όταν έρθουν εδώ. Το ίδιο συμβαίνει και στην τεκνοθεσία. Επίσημα, η ελληνική νομοθεσία δεν δίνει καν την άδεια παραμονής σε τρίτη χώρα για έναν γάμο που δεν αναγνωρίζει. Εκ πλαγίου όμως, με δικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί. Έρχονται, δηλαδή, οι δικαστικές αποφάσεις να αντικαταστήσουν τον νόμο», εξήγησε.

Συνάντηση Μητσοτάκη-ΠτΔ: «Είναι εξαιρετικά σημαντικό να αποκατασταθεί η ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα από την Αίγυπτο»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: