Forein Affairs και Gatestone Institute καλούν τον πρόεδρο Μπάιντεν να επιστρέψει στη Μέση Ανατολή και να τιμωρήσει το Ιράν

File Photo epa10914177 Second Gentleman Doug Emhoff (R) speaks alongside US President Joe Biden during a roundtable discussion with leaders of the Jewish community at the White House in Washington, D.C., USA, 11 October 2023. President Biden held the discussion following the terrorist attacks carried out by Hamas in Israel. EPA/Samuel Corum / POOL




Πυκνώνουν οι φωνές στις ΗΠΑ που καλούν την ηγεσία της υπερδύναμης να υιοθετήσει σκηλή στάση απέναντι στο Ιράν που θεωρείται ότι έχει οργανώσει και υποστηρίξει την επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ.

Ενδεικτικά είναι οι αναλύσεις στα έγκυρα και επιδραστικά Foreign Affairs και Gatestone Institute.

Ειδικότερα,

To Foreign Affairs δημοσιεύει ανάλυση της Suzanne Maloney με τίτλο The End of America’s Exit Strategy in the Middle East που αναφέρει ότι οι επιθέσεις της Χαμάς θέτουν τέλος στην προσπάθεια των ΗΠΑ να απαγκιστρωθούν από την Μέση Ανατολή.

Η συγκλονιστική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ προκάλεσε μια αρχή και ένα τέλος για τη Μέση Ανατολή. Αυτό που άρχισε, σχεδόν αμείλικτα, είναι ο επόμενος πόλεμος – ένας πόλεμος που θα είναι αιματηρός, δαπανηρός και βασανιστικά απρόβλεπτος ως προς την πορεία και την έκβασή του. Αυτό που έχει τελειώσει είναι η ψευδαίσθηση ότι οι ΗΠΑ μπορούν να απεγκλωβιστούν από μια περιοχή που κυριάρχησε στην αμερικανική ατζέντα εθνικής ασφάλειας τον τελευταίο μισό αιώνα, αναφέρει εισαγωγικά η αρθρογράφος.

Είκοσι χρόνια μάχης κατά των τρομοκρατών, μαζί με την αποτυχημένη οικοδόμηση κράτους στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, οι ΗΠΑ επιβάρυναν τρομερά την αμερικανική κοινωνία και πολιτική και εξάντλησαν τον προϋπολογισμό τους. Έχοντας κληρονομήσει τις βρώμικες συνέπειες της αλλοπρόσαλλης προσέγγισης της κυβέρνησης Trump στην περιοχή, ο Πρόεδρος Biden αναγνώρισε ότι οι εμπλοκές των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή αποσπούσαν την προσοχή από πιο επείγουσες προκλήσεις που δημιουργούν η ανερχόμενη μεγάλη δύναμη της Κίνας και η απείθαρχη εξασθενημένη δύναμη της Ρωσίας.

Ο Λευκός Οίκος επινόησε μια δημιουργική στρατηγική εξόδου, προσπαθώντας να μεσολαβήσει για μια νέα ισορροπία δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, που θα επέτρεπε στην Ουάσινγκτον να μειώσει την παρουσία και την προσοχή της, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι το Πεκίνο δεν θα κάλυπτε το κενό. Μια ιστορική προσφορά για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας υποσχέθηκε να ευθυγραμμίσει επίσημα τους δύο σημαντικότερους περιφερειακούς εταίρους της Ουάσιγκτον ενάντια στον κοινό τους εχθρό, το Ιράν, και να αγκυροβολήσει τους Σαουδάραβες πέρα από την περίμετρο της στρατηγικής τροχιάς της Κίνας.

Παράλληλα με αυτή την προσπάθεια, η κυβέρνηση προσπάθησε επίσης να μειώσει τις εντάσεις με το Ιράν, τον πιο επικίνδυνο αντίπαλο που αντιμετωπίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στη Μέση Ανατολή. Αφού προσπάθησε και απέτυχε να αναβιώσει την πυρηνική συμφωνία του 2015 με το περίπλοκο πλέγμα περιορισμών και εποπτείας του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, η Ουάσιγκτον υιοθέτησε ένα σχέδιο Β με πληρωμές και άτυπες συνεννοήσεις. Η ελπίδα ήταν ότι η Τεχεράνη θα μπορούσε να πεισθεί να επιβραδύνει τις εργασίες για τα πυρηνικά της προγράμματα και να κάνει πίσω από τις προκλήσεις της σε όλη την περιοχή. Το πρώτο στάδιο ήρθε τον Σεπτέμβριο, με μια συμφωνία που απελευθέρωσε πέντε κρατούμενους Αμερικανούς από τις ιρανικές φυλακές και έδωσε στην Τεχεράνη πρόσβαση σε 6 δις δολάρια από προηγουμένως παγωμένα έσοδα από το πετρέλαιο. Και οι δύο πλευρές ήταν έτοιμες για επακόλουθες συνομιλίες στο Ομάν.

Η απόπειρα του Biden να απαγκιστρωθεί γρήγορα από τη Μέση Ανατολή είχε ένα μοιραίο μειονέκτημα. Έκανε εντελώς λάθος εκτίμηση των κινήτρων για το Ιράν, του πιο ανατρεπτικού παράγοντα στη διεθνή σκηνή. Δεν ήταν ποτέ αληθοφανές ότι οι άτυπες συνεννοήσεις και η ανακούφιση από τις κυρώσεις θα αρκούσαν για να κατευνάσουν την Ισλαμική Δημοκρατία και τους πληρεξουσίους της, οι οποίοι έχουν μια έντονη και δοκιμασμένη από το χρόνο εκτίμηση για τη χρησιμότητα της κλιμάκωσης στην προώθηση των στρατηγικών και οικονομικών τους συμφερόντων.

Οι Ιρανοί ηγέτες είχαν κάθε κίνητρο να προσπαθήσουν να μπλοκάρουν μια ισραηλινο-σαουδαραβική προσέγγιση, που θα επέκτεινε τις αμερικανικές εγγυήσεις ασφαλείας στο Ριάντ και θα επέτρεπε στους Σαουδάραβες να αναπτύξουν ένα πολιτικό πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας.

Προς το παρόν, δεν είναι γνωστό αν το Ιράν είχε συγκεκριμένο ρόλο στο μακελειό στο Ισραήλ.

Το Ιράν έχει ωστόσο χρηματοδοτήσει, εκπαιδεύσει και εξοπλίσει τη Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές μαχητικές ομάδες και έχει συντονίσει στενά τη στρατηγική, καθώς και τις επιχειρήσεις τους, ιδίως κατά την τελευταία δεκαετία. Είναι αδιανόητο ότι η Χαμάς ανέλαβε μια επίθεση αυτού του μεγέθους και της πολυπλοκότητας χωρίς κάποια πρόβλεψη και θετική υποστήριξη από την ηγεσία του Ιράν.

Για την κυβέρνηση Biden, έχει περάσει προ πολλού η ώρα να απαλλαγεί από τη νοοτροπία που διαμόρφωσε την προηγούμενη διπλωματία της έναντι στο Ιράν, δηλαδή την πεποίθηση ότι η Ισλαμική Δημοκρατία θα μπορούσε να πεισθεί να αποδεχθεί ρεαλιστικούς συμβιβασμούς που εξυπηρετούσαν τα συμφέροντα της. Κάποτε, αυτό μπορεί να ήταν αξιόπιστο. Αλλά το ιρανικό καθεστώς έχει επιστρέψει στην ιδρυτική του παραδοχή: την αποφασιστικότητα να ανατρέψει την περιφερειακή τάξη με κάθε αναγκαίο μέσο. Η Ουάσιγκτον θα πρέπει να απαλλαγεί από τις ψευδαισθήσεις μιας ανακωχής με τους θεοκρατικούς ολιγάρχες του Ιράν.

Η Ουάσιγκτον πρέπει να αναπτύξει τον ίδιο σκληρό ρεαλισμό απέναντι στο Ιράν, όπως έναντι της Ρωσίας και της Κίνας, με οικοδόμηση συμμαχιών για την αύξηση της πίεσης και τον ακρωτηριασμό του διακρατικού τρομοκρατικού δικτύου του Ιράν και την επαναφορά της ουσιαστικής επιβολής των αμερικανικών κυρώσεων στην ιρανική οικονομία -για την πρόληψη ή την απάντηση στις ιρανικές προκλήσεις- δείχνοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να αποτρέψουν την περιφερειακή επιθετικότητα και τις πυρηνικές προόδους του Ιράν.

Η Μέση Ανατολή έχει έναν τρόπο να επιβάλλεται στην κορυφή της ατζέντας κάθε Αμερικανού Προέδρου. Μετά από αυτή την καταστροφική επίθεση, ο Λευκός Οίκος πρέπει να ανταποκριθεί στην πρόκληση, καταλήγει η αρθρογράφος.

Gatestone Institute: Oι ΗΠΑ πρέπει να σταματήσουν να εθελοτυφλούν

To Gatestone Institute δημοσιεύει ανάλυση του Peter Hoekstra με τίτλο What Starts in Gaza – and Iraq, Syria, Lebanon and Venezuela – Starts in Iran που τονίζει ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει αμφιβολία ότι ο πόλεμος που ξεκίνησε με την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, ξεκίνησε στην πραγματικότητα από το Ιράν, καθώς οι πολύπλευρες και εξαιρετικά συντονισμένες δολοφονικές επιθέσεις δεν θα μπορούσαν να είχαν συμβεί χωρίς τη βοήθεια και την έγκριση της ιρανικής κυβέρνησης.

Ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι σύμφωνα με τη Wall Street Journal, οι ηγέτες της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, έχουν αναγνωρίσει ότι το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν συνεργάζεται με τη Χαμάς από τον Αύγουστο για τον σχεδιασμό αυτών των επιθέσεων.

Η απρόκλητη επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου ακολουθεί μια σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων με τη βοήθεια του Ιράν σε όλο τον κόσμο.

Το μοτίβο των ενεργειών είναι σαφές. Το ιρανικό καθεστώς -που τώρα χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση Biden, η οποία έκανε τα στραβά μάτια όταν το Ιράν απέκτησε 60 δις δολάρια αποφεύγοντας τις αμερικανικές κυρώσεις και στη συνέχεια έβαλε επιπλέον 6 δις δολάρια – ήταν και συνεχίζει να είναι ένας κρατικός παράγοντας που χρηματοδοτεί τρομοκράτες, τρομοκρατικές οργανώσεις και τρομοκρατικές επιθέσεις.

Οι επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ έγιναν με καθοδήγηση από την Τεχεράνη, που επιθυμούσε να συμβάλει στην αύξηση της έντασης στην περιοχή, πιθανώς για να διαταράξει την πιθανότητα μιας εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας. Μια τέτοια συμφωνία θα είχε τεράστιο θετικό αντίκτυπο στη γεωπολιτική της Μέσης Ανατολής.

Φαίνεται, τουλάχιστον προς το παρόν, ότι η οποιαδήποτε συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και των Σαουδαράβων έχει τεθεί στο τραπέζι, καθώς κατά ειρωνικό τρόπο, αφού είδαν τις ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις σε δράση, οι Σαουδάραβες ίσως επιθυμούν να έχουν το Ισραήλ ως σύμμαχο περισσότερο από ποτέ.

Η επίθεση της Χαμάς συνάδει με την πιο πρόσφατη δραστηριότητα της Τεχεράνης στην Ευρώπη, όπου έχει γίνει ο μεγαλύτερος στρατιωτικός χορηγός της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Τους τελευταίους 18 μήνες, το Ιράν έχει προμηθεύσει τη Ρωσία με εκατοντάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών επίθεσης και επιτήρησης.

Το Ιράν έχει επίσης παράσχει εκατοντάδες χιλιάδες βλήματα πυροβολικού και τουλάχιστον ένα εκατομμύριο σφαίρες. Οι δεσμοί μεταξύ της Ρωσίας και του Ιράν είναι τόσο στενοί, που οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις σε δεκάδες οντότητες και άτομα λόγω αυτών των σχέσεων.

Το ερώτημα τώρα είναι πώς θα αντιδράσουν οι ΗΠΑ και η Δύση στην επίθεση, ειδικά καθώς το Ισραήλ εμπλέκεται σε μια στρατιωτική απάντηση που μπορεί να διαρκέσει περισσότερο απ’ ό,τι νομίζει η διεθνής κοινότητα.

Η Κίνα θα παρακολουθεί επίσης πώς θα αντιδράσει η Δύση, καθώς συνεχίζει να αλλάζει τα σχέδιά της για την Ταϊβάν. Η Δύση, δεδομένης της καταστροφικής εγκατάλειψης του Αφγανιστάν και της αποτυχίας της να σταματήσει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, μπορεί να μην θεωρείται πλέον αξιόπιστο αποτρεπτικό μέσο.

Μια συγκεχυμένη απάντηση στην επίθεση της Χαμάς θα μπορούσε να ενισχύσει την αντίληψη ότι η Δύση δεν έχει την αποφασιστικότητα να υποστηρίξει τους συμμάχους και τους εταίρους της σε μεγάλες συγκρούσεις.

Μετά από σχεδόν 45 χρόνια επαναλαμβανόμενων ιρανικών τρομοκρατικών ενεργειών, η Δύση ελπίζουμε ότι θα ενωθεί για να αντιμετωπίσει επιτέλους τον κίνδυνο που θέτει το Ιράν και την υποστήριξή του στους τρομοκράτες και την αποσταθεροποίηση σε όλο τον κόσμο. Οι αποφάσεις που θα ληφθούν από τους δυτικούς ηγέτες τις επόμενες ημέρες θα καθορίσουν αν το Ιράν θα λογοδοτήσει για την χορηγία της τρομοκρατίας ή αν θα διακινδυνεύσουμε αυξημένη επέκταση της τρομοκρατίας που υποστηρίζεται από το Ιράν στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη.

Με πληροφορίες από Foreign Affairs και Gatestone Institute

Η αρχή του Αρμαγεδδώνα: Ισραηλινό πεζικό και τεθωρακισμένα επέδραμαν στη Γάζα αναζητώντας τους ομήρους* Πάνω από 400.000 Παλαιστίνιοι εγκατέλειψαν τις εστίες τους [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: