Εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη για την 63η επέτειο της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας: Άρρηκτοι οι δεσμοί Ελλάδας και Κύπρου

Ο πρέσβης της Κύπρου Σταύρος Αυγουστίδης επιδίδει τα διαπιστευτήριά του στην ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου screenshot X (twitter




«Η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας παραμένει δεσμευμένη στην προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων με στόχο μια δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού προβλήματος, με στοχοπροσήλωση και διεκδικητικότητα» τόνισε ο νέος πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα Σταύρος Αυγουστίδης στον χαιρετισμό του κατά τη χθεσινοβραδινή δεξίωση, στη Θεσσαλονίκη, για την 63η επέτειο της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μεταφέροντας το παραπάνω μήνυμα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος δεν μπόρεσε να έρθει στη Θεσσαλονίκη λόγω της σύγκλησης έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο κ. Αυγουστίδης ανέφερε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ό,τι πολυτιμότερο έχουμε και είναι τιμή και καθήκον μας να την περιφρουρήσουμε και να τη διαφυλάξουμε», σημείωσε ότι «τιμούμε τους αγώνες όλων όσοι έδωσαν και τη ζωή τους για τη Δημοκρατία υπερασπιζόμενοι την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Κύπρου» και υπογράμμισε τον άρρηκτο δεσμό της Κύπρου με την Ελλάδα.

«Παρακολουθούμε στενά τις πρόσφατες θετικές εξελίξεις και την αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας και ειδικότερα της Βόρειας Ελλάδας σε στρατηγικό επίπεδο τόσο σε σχέση με τις ΗΠΑ όσο και σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και σε περιφερειακό επίπεδο. Οι προοπτικές αναβάθμισης του ρόλου της περιοχής μας και εν γένει του Ελληνισμού είναι πολλές, ισχυρές και εργαζόμαστε σκληρά προκειμένου να τις αξιοποιήσουμε μαζί με την ελληνική κυβέρνηση ισχυροποιώντας τη θέση μας απέναντι στις όποιες προκλήσεις» είπε χαρακτηριστικά ο Κύπριος πρέσβης.

Αναφέρθηκε, δε, στο πολύ δύσκολο καλοκαίρι όχι μόνο σε σχέση με τα ζητήματα που άπτονται του Κυπριακού, όπως το καταδικαστέο συμβάν στην Πύλα με την απρόκλητη και απροκάλυπτη επιθετικότητα των στρατευμάτων κατοχής κατά του προσωπικού του ΟΗΕ στη νεκρά ζώνη αλλά και με τις φυσικές καταστροφές σε Ελλάδα αλλά και Κύπρο. «Η άμεση και καίρια ανταπόκρισή μας στο κάλεσμα της Ελλάδας για αρωγή ήταν αναπόφευκτη και δεδομένη» σημείωσε ο κ. Αυγουστίδης και πρόσθεσε: «Η Κύπρος είναι πάντα παρούσα και αρωγός της προσπάθειας της Ελλάδας για απάμβλυνση των συνεπειών φυσικών και άλλων καταστροφών. Κατά τον ίδιο τρόπο παραμένουμε πάντα ευγνώμονες για την έμπρακτη και άμεση αρωγή που πάντα τυγχάνουμε από την Ελλάδα, που δεν κείται μακράν και βρίσκεται πάντα στο πλευρό μας».

Με προσωπικές αναφορές στη Θεσσαλονίκη και τη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης (ΛΑΦΘ), που φιλοξένησε τη δεξίωση, ο νέος πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα έκανε επίσης ιδιαίτερη αναφορά στην κοινότητα των Κυπρίων στη Βόρεια Ελλάδα λέγοντας χαρακτηριστικά πως «είμαστε πολύ υπερήφανοι, τιμούμε κι εκτιμούμε τη βαθιά προσήλωση και τους προσωπικούς σας αγώνες για την ελευθερία στην Κύπρο» και διαβεβαιώνοντάς τους ότι η πρεσβεία στην Αθήνα και το γενικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη θα είναι πάντα στο πλευρό τους.

   Στ. Κωνσταντινίδης- Κορυφαία εθνική προτεραιότητα η επίλυση του Κυπριακού

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Στάθης Κωνσταντινίδης, ο οποίος αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- στο κοινό όραμα Ελλάδας και Κύπρου για μια «Κύπρο ελεύθερη κι ενωμένη, απαλλαγμένη από κατοχικά στρατεύματα και συρματοπλέγματα» καθώς και στη συμπόρευση Ελλήνων και Κυπρίων προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο κ. Κωνσταντινίδης χαρακτήρισε «ανοιχτή πληγή στο σώμα του Ελληνισμού» τη διαίρεση και κατοχή της Κύπρου και «κορυφαία εθνική προτεραιότητα και ανεκπλήρωτο χρέος της διεθνούς κοινότητας» την επίλυση του Κυπριακού ζητήματος επισημαίνοντας πως Ελλάδα και Κύπρος συνεργάζονται σταθερά «για τη δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων που θα επιτρέψουν την εξεύρεση μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, που θα συνάδει με τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Στον δίκαιο αγώνα του κυπριακού Ελληνισμού είμαστε πάντα αρωγοί και αταλάντευτοι συμπαραστάτες στην προσπάθεια για τον τερματισμό της παράνομης τουρκικής κατοχής και την αποκατάσταση της διεθνούς νομιμότητας» υπογράμμισε ο υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης και πρόσθεσε: «Προσηλωμένοι σε αυτή τη δέσμευση, Ελλάδα και Κύπρος χαράζουμε ισχυρές γραμμές άμυνας απέναντι στις προκλήσεις και στις απειλές και είμαι βέβαιος ότι οι προσπάθειές μας σύντομα θα αποδώσουν καρπούς».

«Μαζί θα προστατεύσουμε ό,τι απειλείται, μαζί θα διεκδικήσουμε ό,τι μας ανήκει. Μαζί θα διαμορφώσουμε ένα ειρηνικό και σταθερό περιβάλλον στην εύθραυστη αυτή γωνιά της Μεσογείου, με σεβασμό στα σύνορα και στους κανόνες του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κωνσταντινίδης.

Τη δεξίωση άνοιξε με χαιρετισμό του ο γενικός πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη Κωνσταντίνος Πολυκάρπου, ο οποίος τόνισε -μεταξύ άλλων- πως «είναι μια κορυφαία μέρα για την κυπριακή ιστορία, η οποία μας γεμίζει υπερηφάνεια αλλά και μας επιφορτίζει με αίσθημα ευθύνης», ενώ καλωσόρισε και όλους όσοι έδωσαν το «παρών» στη ΛΑΦΘ, μεταξύ των οποίων βουλευτές, εκπρόσωποι του διπλωματικού σώματος και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Ενόπλων Δυνάμεων, πολλά μέλη της κοινότητας των Κυπρίων στη Βόρεια Ελλάδα κ.ά.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Σ.Παπ.
Ελλάδα Αθήνα 

Κύπρος και Μακεδονία μαζί στον αγώνα της απελευθέρωσης με ομφάλιο λώρο τις κοινές θυσίες: Μήνυμα Χριστοδουλίδη σε εκδήλωση της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: