Ανάλυση Newsweek: Γιατί η Χαμάς αποτελεί θανάσιμη απειλή για συμφέροντα των ΗΠΑ – Κινδυνεύει με ντόμινο όλη η Μέση Ανατολή

File Photo epa10928795 Protestors burn a puppet representing Israeli Prime Minister Netanyahu during a protest against Israel following Friday prayers, in Istanbul, Turkey 20 October 2023. EPA/TOLGA BOZOGLU




Τον περασμένο μήνα, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Jake Sullivan δήλωνε: “Η περιοχή της Μέσης Ανατολής είναι σήμερα πιο ήσυχη από ό,τι ήταν εδώ και δύο δεκαετίες”. Η αναγνώριση του Ισραήλ από τη Σαουδική Αραβία φαινόταν πιθανή, ενώ οι μακροχρόνιες εντάσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς έμοιαζαν να έχουν μικρή σημασία.

Έτσι ξεκινά το άρθρο των Michael Gfoeller και David H. Rundell με τίτλο Why Hamas Is a Direct Threat to U.S. Interests  που φιλοξενείται στο Newsweek και εξηγεί τους λόγους που η Χαμάς συνιστά απειλή για τα αμερικανικά συμφέροντα.

Αυτή η ειρήνη εξερράγη στις 6 Οκτωβρίου, όταν οι τρομοκράτες της Χαμάς έσφαξαν περισσότερους από 1.000 Ισραηλινούς πολίτες. Μετά από αυτές τις σφαγές, το Ισραήλ κήρυξε πόλεμο στη Χαμάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες κινητοποίησαν την υποστήριξή τους προς το Ισραήλ στέλνοντας δύο αεροπλανοφόρα στην περιοχή.

Η Χεζμπολάχ και η Συρία άρχισαν να εκτοξεύουν ρουκέτες και το Ιράν απείλησε με προληπτικό χτύπημα στο Ισραήλ. Καθώς τα ντόμινο αρχίζουν να πέφτουν, ο αντίκτυπός τους σε σημαντικούς περιφερειακούς παίκτες όπως η Ιορδανία, η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία θα είναι δραματικός.

Ο πόλεμος Χαμάς-Ισραήλ έχει τώρα τη δυνατότητα να επεκταθεί ραγδαία και να βλάψει σοβαρά τα αμερικανικά συμφέροντα στη Μέση Ανατολή.

Για πολλά χρόνια, η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν έχει υποστηρίξει πολέμους δι’ αντιπροσώπων στο Ιράκ, τη Συρία, τον Λίβανο και την Υεμένη. Χρηματοδότησε, εκπαίδευσε και εξόπλισε τρομοκρατικές ομάδες, όπως η Χαμάς, η Χεζμπολάχ και οι Χούτι της Υεμένης. Οι ηγέτες του έχουν επανειλημμένα δηλώσει την πρόθεσή τους να εξαλείψουν τόσο το Ισραήλ όσο και την αμερικανική παρουσία στην περιοχή.

Τώρα, η επαναστατική κυβέρνηση της Τεχεράνης επαίνεσε τη δολοφονία ισραηλινών πολιτών και υποσχέθηκε “σεισμό” αν το Ισραήλ εισβάλει στη Γάζα. Αυτή η εισβολή είναι σχεδόν αναπόφευκτη και ο επακόλουθος σεισμός θα ξεκινήσει με αυξημένες επιθέσεις στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ από τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου και τις μονάδες της Ιρανικής Επαναστατικής Φρουράς που σταθμεύουν στη Συρία.

Θα πρέπει οι Ηνωμένες Πολιτείες να απαντήσουν σε αυτές τις επιθέσεις με τον στόλο που έχουν συγκεντρώσει στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ στην συνέχεια το Ιράν θα μπορούσε κάλλιστα να επιχειρήσει να διακόψει τις ροές πετρελαίου στον Περσικό Κόλπο.

Περαιτέρω μάχες στη Γάζα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη πολιτική αστάθεια στην Ιορδανία. Εάν ξεσπάσει βία στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, θα μπορούσε εύκολα να εξαπλωθεί στην Ιορδανία, όπως συνέβη κατά τη διάρκεια της παλαιστινιακής εξέγερσης του Μαύρου Σεπτέμβρη το 1970. Εάν ξεσπάσει ένας ευρύτερος πόλεμος, η επιβίωση της φιλοδυτικής ιορδανικής μοναρχίας δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη.

Η Αίγυπτος παραμένει επίσης πολιτικά και οικονομικά εύθραυστη. Έχει συνάψει συνθήκη ειρήνης με το Ισραήλ, αλλά η ειρήνη είναι ‘παγωμένη’ και η συνθήκη αντιδημοφιλής. Αξίζει επίσης να θυμόμαστε ότι η Χαμάς είναι ουσιαστικά το παλαιστινιακό παρακλάδι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, μιας οργάνωσης που ξεκίνησε από την Αίγυπτο, ήλεγξε για λίγο την κυβέρνηση της Αιγύπτου μετά την Αραβική Άνοιξη του 2011 και εξακολουθεί να διατηρεί σημαντική δημόσια υποστήριξη στην Αίγυπτο.

Η σημερινή κυβέρνηση της Αιγύπτου προσπάθησε να καταστείλει τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και δεν επιθυμεί να επιτρέψει την είσοδο χιλιάδων υποστηρικτών της Χαμάς στη χώρα από τη Γάζα. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι το ISIS συνεχίζει να έχει παρουσία στο Σινά, όπου διεξάγει έναν δεκαετή ανταρτοπόλεμο κατά της κυβέρνησης στο Κάιρο. Τόσο η Μουσουλμανική Αδελφότητα όσο και το ISIS θα εκμεταλλευτούν τις μάχες στη Γάζα για να αποσταθεροποιήσουν την Αίγυπτο. Η αστάθεια στην Αίγυπτο θα μπορούσε με τη σειρά της να αυξήσει σημαντικά τα προσφυγικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, όπου το αντιμεταναστευτικό συναίσθημα τροφοδοτεί ήδη μια στροφή προς την εθνικιστική, λαϊκιστική δεξιά.

Στην προσπάθειά της να βελτιώσει τις σχέσεις με το Ιράν και να διατηρήσει τις τιμές των καυσίμων σε χαμηλά επίπεδα, η κυβέρνηση Biden έχει χαλαρώσει την επιβολή κυρώσεων στις ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου. Αυτή η πολιτική είναι τώρα πιθανό να αλλάξει, με αποτέλεσμα να είναι λιγότερο διαθέσιμο το ιρανικό πετρέλαιο. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση έχει μειώσει το στρατηγικό απόθεμα πετρελαίου της Αμερικής σε χαμηλό επίπεδο 40 ετών. Μπορούμε να περιμένουμε ότι οι τιμές της βενζίνης θα αυξηθούν, εκτός αν οι Σαουδάραβες αυξήσουν την παραγωγή για να αντισταθμίσουν τις μειωμένες ιρανικές προμήθειες.

Η Χαμάς είναι μια χαρακτηρισμένη τρομοκρατική οργάνωση, που έχει διατηρήσει την κυριαρχία της μέσω της βίας και των σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το Ισραήλ βλέπει πλέον τη Χαμάς ως υπαρξιακή απειλή, που πρέπει να εξαλειφθεί μια για πάντα, και το ερώτημα για τη Δύση είναι πώς να αποτρέψει την αποσταθεροποίηση των φιλοδυτικών κυβερνήσεων της περιοχής λόγω αυτής της σύγκρουσης.

Οι αρθρογράφοι προτρέπουν να επιτραπεί στο Ισραήλ να εξαλείψει τη Χαμάς όσο το δυνατόν γρηγορότερα και αποφασιστικότερα. Η οργάνωση έχει καταστήσει σαφές ότι εννοεί αυτά που λέει για την καταστροφή του Ισραήλ. Έτσι, δεν μπορεί να υπάρξει καμία ουσιαστική ειρηνευτική διαδικασία και κανένα ευνοϊκό μέλλον για την Παλαιστίνη όσο η Χαμάς ελέγχει τη Γάζα.

Δεύτερον, η διεθνής κοινότητα πρέπει επιτέλους να δημιουργήσει ένα δίκαιο και ευημερούν μέλλον για τον παλαιστινιακό λαό. Χωρίς αυτό, η απελπισία θα γεννήσει απλώς μια άλλη Χαμάς. Το πώς μπορεί να μοιάζει αυτό το μέλλον θα εξαρτηθεί από το πώς θα τελειώσει ο πόλεμος Χαμάς-Ισραήλ.

  • Ο David H. Rundell είναι πρώην επικεφαλής αποστολής στην αμερικανική πρεσβεία στη Σαουδική Αραβία και συγγραφέας του βιβλίου Vision or Mirage, Saudi Arabia at the Crossroads.
  • Ο πρέσβης Michael Gfoeller είναι πρώην πολιτικός σύμβουλος της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ. Υπηρέτησε επί 15 χρόνια στην Ανατολική Ευρώπη και την πρώην Σοβιετική Ένωση.

Πηγή Newsweek

Διάγγελμα Μπάιντεν: Δεν θα αφήσω Πούτιν και Χαμάς να νικήσουν – Τρομοκράτες και δικτάτορες θα πληρώσουν το τίμημα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: