150 υπόγειους στόχους έπληξε το Ισραήλ στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας: Ο Μπάιντεν διαμηνύει «περαιτέρω δράση»…- Η Γερμανία αναπτύσσει 1000 στρατιώτες

epa10944294 Israeli soldiers prepare for the scenario of ground maneuvers at an undisclosed location near the border with Gaza, in Israel, 28 October 2023. According to the Israeli army, 222 people, including foreigners, remain in Hamas captivity in the Gaza Strip. More than 7,000 Palestinians and at least 1,300 Israelis have been killed, according to the Israel Defense Forces (IDF) and the Palestinian health authority, since Hamas militants launched an attack against Israel from the Gaza Strip on 07 October, and the Israeli operations in Gaza and the West Bank which followed it. EPA, HANNIBAL HANSCHKE




Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί συνεχίζονταν το πρωί στη Λωρίδα της Γάζας, ωστόσο η έντασή τους είχε μειωθεί, μετέδωσαν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου στον παλαιστινιακό θύλακα και γύρω από αυτόν.

Δεν έχει δοθεί επίσημα κανένας απολογισμός θυμάτων από το υπουργείο Υγείας μέχρι στιγμής, ωστόσο ιατρικές πηγές στην περιοχή είπαν σε δημοσιογράφο του AFP πως φοβούνται ότι ο αριθμός των νεκρών θα είναι πολύ μεγάλος, μετά την κλιμάκωση των βομβαρδισμών του στρατού του Ισραήλ χθες βράδυ.

Σποραδικές εκρήξεις ακούγονταν το πρωί καθώς συνεχίζονταν τα πλήγματα από αεροσκάφη, το πυροβολικό και από τη θάλασσα. Η ένταση των πληγμάτων έχει πάντως μειωθεί σε σύγκριση με τη νύχτα, σημείωσε ανταποκριτής μέσα στη Λωρίδα της Γάζας.

Πυκνοί καπνοί και καταχνιά κάλυπταν μεγάλο μέρος του παλαιστινιακού θύλακα, ανέφερε άλλος δημοσιογράφος, στην Ασκελόν, στο νότιο Ισραήλ, περίπου δέκα χιλιόμετρα.

Οι πολύωροι βομβαρδισμοί, τα ασταμάτητα πλήγματα, έκαναν τα παράθυρα και το έδαφος να τρέμουν στην Ασκελόν κατά τη διάρκεια της νύχτας, ως περίπου στις 04:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Οι καπνοί και η οσμή αντικειμένων που καίγονταν είχαν φθάσει ως τις πόλεις Ασκελόν και Σντερότ, στο νότιο Ισραήλ, κατά την ανατολή του ηλίου, καθώς μαχητικά συνέχιζαν να πετούν σε χαμηλό ύψος κι ακούγονταν κατόπιν εκρήξεις από τη Γάζα.

Παράλληλα ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι “έπληξε 150 υπόγειους στόχους” στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας στη διάρκεια της νύχτας της Παρασκευής προς σήμερα Σάββατο.

“Στη διάρκεια της νύχτας, τα πολεμικά αεροσκάφη του Τσαχάλ (ισραηλινός στρατός) έπληξαν 150 υπόγειους στόχους στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, μεταξύ των οποίων σήραγγες που χρησιμοποιούν οι τρομοκράτες, υπόγειες εγκαταστάσεις μάχης και άλλες υπόγειες υποδομές. Αρκετοί τρομοκράτες της Χαμάς σκοτώθηκαν”, αναφέρεται στην ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού που δόθηκε στη δημοσιότητα έπειτα από μια νύχτα σφοδρών ισραηλινών βομβαρδισμών στον παλαιστινιακό θύλακα.
Επιπρόσθετα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι εισήλθε στη διάρκεια της νύχτας στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας και ότι επέκτεινε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του στον πολιορκούμενο παλαιστινιακό θύλακα, καθώς εντείνει την επίθεσή του στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού σημείωσε ότι ισραηλινές δυνάμεις εξακολουθούν να βρίσκονται “στο πεδίο”, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω. Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού πρόσθεσε ότι το Ισραήλ θα επιτρέψει σε φορτηγά που μεταφέρουν τρόφιμα, νερό και φάρμακα να εισέλθουν σήμερα στη Γάζα.

  • Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τόνισε σε επιστολή του στον νέο πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον χθες Παρασκευή ότι η κυβέρνησή του είναι «έτοιμη να αναλάβει περαιτέρω δράση», μετά τις επιθέσεις οργανώσεων συνδεόμενων με το Ιράν εναντίον αμερικανικών στρατευμάτων τα οποία σταθμεύουν στο Ιράκ και στη Συρία.

Η επιστολή βλέπει το φως της δημοσιότητας μετά την ανακοίνωση του Πενταγώνου ότι αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν πλήγματα σε δυο εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν οι Φρουροί της Επανάστασης, επίλεκτο σώμα του στρατού του Ιράν, και «οργανώσεις συνδεόμενες με αυτούς», στην ανατολική Συρία.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν “υπογράμμισε τη σημασία της προστασίας των αμάχων” κατά τις ισραηλινές επιχειρήσεις στη Γάζα σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γιοάβ Γκάλαντ, ανακοίνωσε χθες, Παρασκευή, το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας.


Οι οικογένειες των ομήρων ανησυχούν

Οι οικογένειες των ομήρων, στην πλειονότητά τους Ισραηλινών, που κρατά η Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας εξέφρασαν σήμερα την “ανησυχία” τους και απαίτησαν από την κυβέρνηση εξηγήσεις μετά τις εντατικές ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στον παλαιστινιακό θύλακα.

“Οι οικογένειες ανησυχούν για την τύχη των δικών τους και περιμένουν εξηγήσεις. Κάθε λεπτό μοιάζει αιωνιότητα. Απαιτούμε από τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ και τα μέλη του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου να μας συναντήσουν σήμερα το πρωί”, έπειτα από “μια νύχτα τεράστιας αγωνίας”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ένωση που συγκεντρώνει τις οικογένειες πάνω από 220 ομήρων που απήγαγε το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα κατά την αιματηρή επίθεσή του στις 7 Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος.

Το Φόρουμ αυτό εξέφρασε “την τεράστια οργή (του) που κανένα από τα μέλη του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου δεν έκανε τον κόπο να συναντήσει τις οικογένειες των ομήρων για να τους εξηγήσει ένα πράγμα: αν αυτή η χερσαία επιχείρηση θέτει σε κίνδυνο τους 229 ομήρους” που έχουν ταυτοποιήσει οι αρχές.

Οι μαχητές της Χαμάς απήγαγαν δεκάδες ανθρώπους, πήραν επίσης μαζί τους πτώματα, και τους οδήγησαν στην Λωρίδα της Γάζας. Οι ισραηλινές αρχές έχουν ταυτοποιήσει 229 ομήρους, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε χθες, Παρασκευή, στη δημοσιότητα ο ισραηλινός στρατός.

Μια Αμερικανίδα και η κόρη της, όπως και δύο Ισραηλινές ογδοντάχρονες αφέθηκαν ελεύθερες από τη Χαμάς έπειτα από μεσολάβηση της Αιγύπτου και του Κατάρ.

Η Γερμανία αναπτύσσει προληπτικά 1.000 στρατιώτες

Ο γερμανικός στρατός ανέπτυξε πάνω από 1.000 μέλη του στην Κύπρο και σε κράτη της Μέσης Ανατολής προληπτικά, για το ενδεχόμενο να χρειαστεί η διεξαγωγή επιχειρήσεων εσπευσμένης απομάκρυνσης πολιτών της Γερμανίας από κράτη της περιοχής, αν η ένταση εξαιτίας του πολέμου Ισραήλ/Χαμάς κλιμακωθεί περαιτέρω και η σύρραξη εξαπλωθεί.

Στην πλειονότητά τους, οι στρατιωτικοί αυτοί βρίσκονται στην Κύπρο, σε κατάσταση επιφυλακής, εξήγησαν πηγές του Γερμανικού Πρακτορείου στον Μπούντεσβερ, καθώς το Βερολίνο αναγνωρίζε πως είναι αδύνατο να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις για την εξέλιξη της κατάστασης.

Εκφράζονται ανησυχίες για τον κίνδυνο ο πόλεμος αυτός, που ξέσπασε πριν από τρεις εβδομάδες, να οδηγήσει σε ευρύτερη ανάφλεξη στην περιφέρεια, με την εμπλοκή του Λιβάνου και ακόμη και του Ιράν.

Στην περιοχή έχουν μετασταθμεύσει μονάδες των ειδικών δυνάμεων του πολεμικού ναυτικού (KSM), στην Κύπρο, και των ειδικών δυνάμεων του στρατού ξηράς (KSK), στην Ιορδανία.

Με πληροφορίες AFP, Reuters,dpa μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τελ Αβίβ, Ισραήλ, Ουάσιγκτον, ΗΠΑ, Βερολίνο, Γερμανία

Από απόψε επεκτείνει τις χερσαίες επιχειρήσεις εντός Γάζας το Ισραήλ: Για «σφοδρές συγκρούσεις» στη Λωρίδα κάνει λόγο η Χαμάς [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: