Τρέχουμε εκ των υστέρων στα Στρασβούργα για βοήθεια: Μήπως η Ελλάδα τελικά δεν είναι μέλος της Ε.Ε.; Όπως, ας πούμε, η Σλοβενία, που πήρε ότι ήθελε από τις Βρυξέλλες;

FILE PHOTO European Commission President Ursula von der Leyen lEPA, JULIEN WARNAND




Του ΜΙΧΑΛΗ ΨΥΛΟΥ, Ναυτεμπορική, Αθήνα

Η Ελλάδα δεν ήταν η μόνη χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) που σαρώθηκε από τις πλημμύρες. Η Σλοβενία επίσης βίωσε το καλοκαίρι τις σφοδρότερες βροχοπτώσεις και τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων 30 ετών.

«Ηταν η χειρότερη φυσική καταστροφή στην πρόσφατη ιστορία της Σλοβενίας, καθώς επηρέασε τα δύο τρίτα της χώρας », δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Ρόμπερτ Γκόλομπ.

Μεγάλες περιοχές της κεντρικής και βόρειας Σλοβενίας κατακλύστηκαν από τα νερά , αλλά το ευτύχημα-μέσα στην καταστροφή- είναι ότι μόνο τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Και αυτό γιατί ήχησαν έγκαιρα οι σειρήνες που προειδοποιούν τους πολίτες για πλημμύρες, καθώς η Υπηρεσία Περιβάλλοντος της χώρας εξέδωσε την υψηλότερη προειδοποίηση «κόκκινου συναγερμού» λόγω των έντονων βροχοπτώσεων.

Οι ισχυρές βροχοπτώσεις είχαν ως αποτέλεσμα την κατάρρευση τουλάχιστον επτά περιφερειακών γεφυρών. Οι οδικές και ενεργειακές υποδομές επλήγησαν επίσης σοβαρά, αναγκάζοντας χιλιάδες κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

  • Η κυβέρνηση της Σλοβενίας ζήτησε επίσης αμέσως βοήθεια πολιτικής προστασίας από την ΕΕ ,αλλά και το ΝΑΤΟ, που ανταποκρίθηκαν αμέσως στέλνοντας μηχανήματα, ελικόπτερα και συνεργεία διάσωσης στις πληγείσες περιοχές.

Η Αυστρία, η Κροατία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Σλοβακία ανταποκρίθηκαν επίσης ,προσφέροντας εξοπλισμό και προμήθειες στη Σλοβενία. Το «πακέτο υποστήριξης» περιελάμβανε σειρά πόρων: Ελικόπτερα, προκατασκευασμένες γέφυρες, δεκάδες εκσκαφείς καθώς και φορτηγά και φορτωτές. Τα ελικόπτερα και τα σκάφη έπαιξαν ρόλο στην εκκένωση όσων κινδύνευαν.

Για να διασφαλιστεί μάλιστα ο συντονισμός της βοήθειας από την ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αντιμετώπισης Εκτακτης Ανάγκης ( ERCC), έστειλε αμέσως στη Σλοβενία έναν αξιωματικό-σύνδεσμο.

Οι ζημιές από τις πλημμύρες στη Σλοβενία υπολογίζονται στα 4,7 δισ. ευρώ και η κυβέρνηση σχεδιάζει να δαπανήσει έως και 7 δισ. ευρώ για την ανοικοδόμηση. Εξασφάλισε άλλωστε πάνω από 2,7 δισεκατομμύρια βοήθεια από την ΕΕ.

Και κάτι ακόμη: Στη Σλοβενία, ο τραπεζικός τομέας θα πρέπει επίσης να συμβάλει οικονομικά στην προσπάθεια ανοικοδόμησης . Η κυβέρνηση της χώρας επέβαλε ειδικό φόρο 0,2 % επί του συνόλου του τζίρου των τραπεζών.

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Ρόμπερτ Γκόλομπ, ο νέος φόρος «από τη μια δεν θα προκαλέσει σοκ στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά από την άλλη θα είναι μια δίκαιη συνεισφορά του τραπεζικού τομέα στην ανασυγκρότηση και ανάπτυξη των πλημμυρισμένων περιοχών».

Τι από όλα αυτά έγιναν στη χώρα μας; Τίποτα, μα τίποτα. Τρέχουμε βέβαια εκ των υστέρων στα Στρασβούργα για βοήθεια. Μήπως η Ελλάδα τελικά δεν είναι μέλος της ΕΕ; Όπως η Σλοβενία; Όσο για τη δύσμοιρη τη Θεσσαλία; Μέχρι στιγμής χάνει με 3-0 από τη Σλοβενία…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Οι καταστροφές σε υποδομές, σπίτια, κτηνοτροφικές και αγροτικές επιχειρήσεις, είναι τεράστιες: Οι δύο Ελλάδες και η κλιματική αλλαγή που καταστρέφει τη χώρα…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: