Συναντήσεις Χριστοδουλίδη στη Νέα Υόρκη με αντιπροσωπείες της αμερικανο εβραϊκής επιτροπής και της Exxon

O Νίκος Χριστοδουλίδης ΦΩΤΟ: ΓΤΠ ΡΙΟ




Συνεχείς συναντήσεις έχει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Στις προοπτικές που διανοίγονται για τις χώρες της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου μέσα από τη στενή συνεργασία τους σε διάφορους τομείς αναφέρθηκε ο κ. Χριστοδουλίδης και τα μέλη της αντιπροσωπείας της Αμερικανο-Εβραϊκής Επιτροπής (AJC), με επικεφαλής τον Εκτελεστικό Διευθυντή της Επιτροπής κ. Ted Deutch, σε συνάντηση που είχαν χθες, Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023, στη Νέα Υόρκη.

Κατά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε την αποφασιστικότητα της Κυπριακής Κυβέρνησης για την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων της με τις χώρες της περιοχής, τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και μέσω των τριμερών μηχανισμών συνεργασίας που έχει αναπτύξει, καθιστώντας την Κύπρο και τις χώρες αυτές σε πυλώνες σταθερότητας στην περιοχή.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε την αντιπροσωπεία της Επιτροπής για τις πρόσφατες συζητήσεις που είχε με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ κ. Benjamin Netanyahu και διαβεβαίωσε για την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να προχωρήσει στους σχεδιασμούς που έχουν προγραμματιστεί, με στόχο την ενδυνάμωση των σχέσεων και της συνεργασίας σε όλους τους τομείς, περιλαμβανομένης της Ενέργειας, του εμπορίου, του τουρισμού, της αντιμετώπισης κρίσεων και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Τόνισε, επίσης, τη συνεχή ενδυνάμωση των σχέσεων της Κύπρου με τις ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι με το Ισραήλ και την Ελλάδα επαναβεβαίωσαν την ισχυρή τους προσήλωση στο μηχανισμό συνεργασίας 3+1 με τις ΗΠΑ, και συζήτησαν πιθανή επέκταση του μηχανισμού και με άλλες χώρες, όπως η Ινδία.

Επίσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε τον σημαντικό ρόλο που η Διασπορά έχει διαδραματίσει σε σειρά σημαντικών ζητημάτων και στη σύσφιγξη σχέσεων μεταξύ των χωρών Κύπρου – Ελλάδος – Ισραήλ και ΗΠΑ και μέσα σε αυτό το πλαίσιο συζητήθηκαν, κατά τη συνάντηση, τρόποι περαιτέρω αξιοποίησης των δικτύων που διαθέτουν προς προώθηση κοινών στόχων και προκλήσεων.

Από την πλευρά τους, τα στελέχη της Επιτροπής διαβεβαίωσαν για την προσήλωση τους να εργαστούν για την περαιτέρω σύσφιγξη τόσο των σχέσεων Κύπρου – Ισραήλ όσο και των σχέσεων μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ.

Δέχθηκε αντιπροσωπεία της Exxon

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης δέχθηκε το βράδυ της 21ης Σεπτεμβρίου, στη Νέα Υόρκη, αντιπροσωπεία της Εταιρείας Exxon.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τους σχεδιασμούς της εταιρείας στα τεμάχια της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας στα οποία δραστηριοποιείται. Συζητήθηκαν, επίσης, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και οι ενέργειες της Κυπριακής Κυβέρνησης για υλοποίηση των σχεδιασμών της στην κυπριακή ΑΟΖ.

Στη συνάντηση παρέστησαν, επίσης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου κ. Δώρος Βενέζης και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Πρώτη επίσημη συνάντηση Χριστοδουλίδη – Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη: Θα του ζητήσει διορισμού ειδικού απεσταλμένου για την επανέναρξη διαλόγου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: